site.btaКулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ събра готвачи и зрители в Монтана

Кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ събра готвачи и зрители в Монтана
Кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ събра готвачи и зрители в Монтана
Снимка: Кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков

Кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ събра днес стотици хора в центъра на Монтана. Около 30 готвачи от общината и гости от различни краища на България готвиха на открито на жив огън, като донесоха печки на дърва, глинени и бакърени съдове, в които сервираха храната.

На фестивала можеше да се видят характерни за региона гозби – чипровско пържено, врачанска ютика, косачко кисело, пълнени чушки с боб, постен боб, рибна салата, баници със сирене, картофи и месо,  ръчно точени и печени на жив огън кори, патица със зле, качамак, млечница, лучник, миш-маш с туршия и т.н. Представени бяха и народни ястия от други краища на България – шакшука по кърджалийски, яйчен хайвер и т.н. Някои готвачи представиха и напълно нови рецепти, наречени с местни имена като „Лодка по Огоста“, „Щипана баница“ и т.н.

Кметът на Монтана Златко Живков връчи награди на всички участници в кулинарния фестивал и на читалищата от различни села на община Монтана, които също представиха характерни за своите селища ястия.

След края на програмата всички приготвени ястия бяха раздадени безплатно на публиката и гостите, които с интерес наблюдаваха как се приготвят на жив огън.

Кулинарният фестивал „Бабина душица“ се провежда за 12 път в Монтана. Той е част от проявите за празника на града Свети Дух, който се отбелязва в продължение на седмица. Кметът Златко Живков заяви за БТА, че очаква по време на честванията град Монтана да бъде посетен от около 7000 туристи, гости и участници в проявите за празника.

 Фестивалът „Бабина душица“ е кръстен на мащерката, която в Северозападна България наричат бабина душица. Мащерката е известна ароматна подправка се използва в почти всяко ястие в българския северозапад, съобщи за БТА местният готвач и съорганизатор на фестивала Ели Лозанова. 

/ТТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:45 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация