site.btaВ Троян са паднали около 36 литра дъжд на кв. метър, за днес е издаден предупредителен жълт код за цялата област

В Троян са паднали около 36 литра дъжд на кв. метър, за днес е издаден предупредителен жълт код за цялата област
В Троян са паднали около 36 литра дъжд на кв. метър, за днес е издаден предупредителен жълт код за цялата област
Снимка: Елина Кюркчиева, БТА/архив

Около 36 литра дъжд на кв. метър са паднали вчера в Троян, съобщи за БТА инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – филиал Плевен.

Валежомерната станция на НИМХ в с. Бели Осъм е отчела 36,2 л. за последните 24 часа, най-интензивни са били валежите между 17:00 и 20:00 часа. Проливният дъжд причини временно наводняване на отделни улици в града.

Градушка и интензивни валежи в селата Черни Осъм и Орешак станаха причина за преливането на две реки, което затрудни преминаването по обходния път край Троянския манастир. Няма нанесени щети по инфраструктурата, унищожена е земеделска реколта, както и в курортното село Шипково, припомня БТА. Градушка с диаметър около 40 мм падна в съседната община Априлци.

Техника на Общинско предприятие „Комунални услуги“ все още разчиства дерета и черни пътища в с. Черни Осъм, съобщи за БТА Николай Райковски, заместник-кмет на община Троян.

Нивото на река Осъм в Троян, отчетено от Хидро-метеорологичната станция (ХМС) 22700 вчера в 15:00 часа е било 33 см, в 0:00 часа - 139 см, а днес в 8:00 часа - 91 см.

Нивата на р. Осъм, измерени от ХМС 22350 в с. Бели Осъм са били съответно: 78 см в 15:00 часа, 174 см в 0:00 часа.

В 8:00 часа днес измерените нива на реката в Троян и Бели Осъм са били съответно 91 см и 134 см.

За днес е обявен жълт код за цялата област. Очакват се интензивни валежи и гръмотевици. Към този момент няма издадени предупредителни кодове за нито една област за празничния 24 май, допълни инж. Мачев.

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:41 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация