site.btaВ село Раждавица, община Кюстендил, замесиха Богородични хлябове

В село Раждавица, община Кюстендил, замесиха Богородични хлябове
В село Раждавица, община Кюстендил, замесиха Богородични хлябове
с. Раждавица - Богородични хлябове, снимка: Кореспондент на БТА в Кюстендил Ярослав Ставрев

В кюстендилското село Раждавица спазиха традицията и замесиха ритуални хлябове, с които да отдадат почит към Света Богородица. В ритуала възрастни жени от селото учат девойки да замесват хляб с мълчана вода.

"Водата, с която се замесва хляба, се носи от аязмото на свети Иван Рилски, близо до селото. Водата е мълчана, защото девойките не говорят, докато я носят. Идеята е, че водата носи информация и тя не трябва да се опорочава", разказа пред БТА Борислав Крумов от Центъра за стари занаяти в село Раждавица.

Ритуалните хлябове се изпичат във фурна със 100-годишна история, а тази година с отговорната задача се е заел Свилен Класанов, който е професионален хлебар.

"Технологията е бавна ферментация, това което са правили нашите баби преди. Само с квас, без мая. Хлябът съдържа сол, вода и брашно", разказа Свилен Класанов, който има 20 години опит в хлебарския занаят.

Според Роза Гайдарова, която показа на младите момичета как се замесва хляба, традицията в селото е от много отдавна. В миналото хлябовете са замесвани с квас, като всеки път жените оставяли тесто в качищни месали, което ползвали при следващото замесване. В днешно време за закваска се ползва нахут и ръж или ечемик, добави Гайдарова.

След изпичане хлябовете се освещават, а в деня, в който почитаме Успението на Света Богородица, се раздават на жители и гости на селото за здраве и благополучие.

/РБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:15 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация