site.btaАборигени от Уругвай, състави от Коморските острови и Източен Тимор ще участват в Международния фестивал "Фолклор без граници" в Добрич
Аборигени от Уругвай, състави от Коморските острови и Източен Тимор ще вземат участие в двадесет и второто издание на международния фолклорен фестивал „Фолклор без граници”. Това съобщиха на пресконференция заместник-кметът на Добрич Владимир Трендафилов и главният художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич и директор на фестивала Стоян Господинов. Тази година фестивалът ще се проведе от 24 до 26 юли в Добрич на сцената на площад „Свобода“. Преди всяка фестивална вечер ще има дефиле на участниците, каза зам.-кметът.
Тази година във фестивала ще участват шест състава от чужбина, а България ще се представи с Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” – Добрич, с главен художествен ръководител Стоян Господинов.
„Първата вечер ще бъде изключително силна – ще се представят аборигените от Уругвай, които имат много специфична култура. Освен уругвайците, на сцената ще се качи и атрактивният грузински национален състав „Аджария“, каза по време на пресконференцията днес Стоян Господинов.
Тази година изданието се организира от Младежки център – Добрич, съвместно с Националната секция CIOFF България, под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.
Владимир Трендафилов посочи още, че в рамките на фестивала ще се проведат и съпътстващи младежки прояви.
Във втората вечер от фестивала ще се представи Младежка тератрално-хореографска академия от Китай. „Тимор-Леще“ също са екзотичен състав, който ще се представи през втората вечер. „При тях се наблюдават уникални дървени инструменти“, каза Господинов.
На 26 юли ще се изявят съставите от Мексико, както и от Коморските острови.
„Идеята е всеки един състав да представи бита и културата на своята държава. Предвидили сме да запознаем участниците с нашите културни обекти – художествената галерия, Стария Добрич, историческия музей. А за следващите издания на фестивала обмисляме да включим и представяне на кухнята на всеки един от участниците“, завърши Стоян Господинов.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text