site.btaТемпературен рекорд от 50 години насам беше отчетен в Монтана - 32,5 градуса

Температурен рекорд от 50 години насам беше отчетен в Монтана - 32,5 градуса
Температурен рекорд от 50 години насам беше отчетен в Монтана - 32,5 градуса
Топлото време напълни парковете и улиците в Монтана с хора, снимка Цветомир Цветков, БТА

Температурен рекорд от 32,5 градуса беше отчетен в Монтана в 16:30 часа днес. За пръв път в историята на измерванията в града и региона, които датират от 50 години насам, на първи април живакът минава 32 градуса, съобщи за БТА директорът на метеорологичната станция в града Леночка Ангелова. 

Заради топлото време улиците, парковете и градините се напълниха със семейства с деца, заведенията изнесоха масите на открито.

Причина за необичайно топлото време днес и в последните три дни е преносът на топъл въздух от Сахара, който носи със себе си и големи количества прах, съобщи Ангелова. Тя коментира, че в последните години в област Монтана често се регистрират аномалии на времето, като в повечето случаи има необичайно затопляне през различни сезони, но миналата година пък имаше необичайно студено и дъждовно време през пролетта и началото на лятото. През месец януари на тази година в Монтана беше отчетена температура от 28,5 градуса, а през месец юни на миналата година паднаха валежи от дъжд, които са около седем пъти над месечните норми. Очаква се средномесечната температура в Монтана и региона през януари, февруари и март на тази година да е по-висока от рекордното топлото първо тримесечие н 2016 година. В момента данните се обобщават и скоро ще има точни сравнения, уточни Леночка Ангелова. 

/МК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:07 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация