site.btaПразник на зелника събра стотици в с. Жабокрът, община Кюстендил, въпреки дъжда

Празник на зелника събра стотици в с. Жабокрът, община Кюстендил, въпреки дъжда
Празник на зелника събра стотици в с. Жабокрът, община Кюстендил, въпреки дъжда
Празник на зелника се отбелязва днес в с. Жабокрът, община Кюстендил, снимки: Елица Иванова/БТА

Празник на зелника правят днес в кюстендилското село Жабокрът. Празникът се организира за шестнадесета поредна година, казаха организаторите от читалище "Съгласие".

"Кулинарният фестивал придобива все по-голям мащаб всяка следваща година", посочиха за БТА организаторите. "През миналата година имаше 70 участници, тази, въпреки силния дъжд, са над сто. Много хора идват на празника, само за да опитат от местния зелник", казаха още от читалището. 

Освен зелници, в кулинарната изложба и конкурс участват всякакви печива -  питки, баници и сладкиши. Участие в конкурса може да вземе всеки, приготвил майсторлъшки тестени произведения, обясниха още организаторите на кулинарната надпревара. След оценка от жури, най-добрите получават и награди.

Празникът е с благотворителна цел, за да може да бъде обновена залата в читалището, която е в окаяно състояние. "Тук се репетира ежедневно, а за това са нужни условия", разказаха от читалище "Съгласие". То е създадено през 2007 година и в него има общо пет групи, занимаващи се с народно творчество - фолклорни мъжка и женска група, танцов състав, детски формации.

От читалището посочиха, че сградата почти изцяло е без стъкла на прозорците, изгнило е и дюшемето в салона, където се правят репетициите. "Искаме и външна сцена, но имаме уверенията на общината, че ще помогне финансово", допълниха организаторите на фестивала. 

Относно самия празник, местните разказаха, че правенето на зелник е специфично за района. "Хората са го месили и са отивали на нивата - така са имали и хляб, и нещо друго в едно, което ги е засищало и давало сили". Организаторите посочиха, че тестените ястия се оценяват от жури по няколко критерия - най-добър външен вид; най-добри вкусови качества; най-тънка кора и начин на подреждане; най-добра консистенция; качество и асортимент на плънката.

 

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:23 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация