site.btaИзготвен е план за премахване на препятстващите съоръжения на ГКПП “Маказа“ във връзка с очакваното приемане на България в Шенген по суша

Изготвен е план за премахване на препятстващите съоръжения на ГКПП “Маказа“ във връзка с очакваното приемане на България в Шенген по суша
Изготвен е план за премахване на препятстващите съоръжения на ГКПП “Маказа“ във връзка с очакваното приемане на България в Шенген по суша
Снимка: БТА/Архив

Във връзка с очакваното приемане на България в Шенген по суша е изготвен план за премахване на препятстващите съоръжения на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Маказа“, каза за БТА областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Планът включва няколко етапа, като първият от тях е премахване на бариерите и пътните знаци, обозначаващи, че има граничен пункт. 

Чанев припомни, че още преди десетина дни е провел работна среща по темата, на която е гарантирал пълно съдействие на граничните власти за реорганизацията на контрола на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Маказа".

По думите му, въпреки, че на самия пункт няма да има контрол, ще има други форми на контрол, свързани с миграцията, но те няма да бъдат повсеместни. Също така с влизането на страната ни в Шенген по суша Агенция „Митници“ вече няма да има ангажимент по почистването на района на Маказа. Това става ангажимент на Областно пътно управление, като обект от републиканската пътна мрежа, обясни областният управител. 

Промени няма да има по отношение на режима на ползване на републиканската пътна мрежа. Както досега, през „Маказа“ не можеха да преминават автобуси и камиони, забраната се запазва, а нарушителите ще търпят съответните санкции, обясни Никола Чанев. 

„С влизането ни в Шенген по суша край на опашките на Маказа“, каза още областният управител, но изрази надежда гръцките власти да измислят начин за регулация на светофара преди Комотини, където също се образуват километрични опашки.

 

 

 

 

/БИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:35 на 22.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация