site.btaС ритуално зажънване и наричане за берекет започна жътвата на пшеницата в Исперих

С ритуално зажънване и наричане за берекет започна жътвата на пшеницата в Исперих
С ритуално зажънване и наричане за берекет започна жътвата на пшеницата в Исперих
снимка: Мехмед Азиз/БТА

С възстановка на обичая „зажънване“ започна жътвата на пшеницата в Исперих. Инициативата да се потопят в магията на ритуала, пресъздаден от самодейците от тервелския ансамбъл „Добруджанска огърлица“ беше на ръководството на фирма „Агротайм“. Спазвайки традицията домакините посрещнаха гостите с топла пита и шарена сол. Със сърпове жътварки с носии отрязаха първите житни класове и отправиха благословия за берекет и пълни хамбари със зърно. Наред със зажънването, самодейците и оркестърът към ансамбъла създадоха настроение с изпълненията си на жътварски песни и по стар обичай се спряха за благословията на стопанина.

Вяра Христова – мениджър производство във фирмата приветства гражданите и гостите на Исперих с добре дошли на празника в прослава на труда на земеделеца. От името на служителите тя благодари на управителя на „Агротайм“ за положените грижи на добър стопанин към всички. Христова отправи благодарности и към целия екип на фирмата за неуморния денонощен труд. Тя пожела на всички здраве и успешна и безаварийна жътва.

Със стихове своя благослов към механизатори, комбайнери и стопани за успешна и богата реколта поднесоха и деца от Детска градина „Първи юни“ в Исперих.
Обичаят „зажънване” завърши с хора, след което комбайните навлязоха в нивата. Зам.-управителят на фирмата Стефан Крачунов прогнозира много добра реколта с високи добиви – почти 800 кг/дка.

/ГИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:30 на 13.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация