site.btaКак се следи качеството на водата в Хасково научиха възпитаници на Езиковата гимназия в града

Как се следи качеството на водата в Хасково научиха възпитаници на Езиковата гимназия в града
Как се следи качеството на водата в Хасково научиха възпитаници на Езиковата гимназия в града
Снимка: ВиК-Хасково

Ученици от Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Хасково се запознаха днес с лабораторния мониторинг на водата, извършван от специалисти на ВиК - Хасково, съобщиха от водния оператор.  

"Пробите на водата се правят ежедневно, анализите са както химични, така и микробиологични. Всяка година се анализират близо 3000 проби по съгласувана и одобрена от здравните власти мониторингова програма, което гарантира качеството на водата в мрежата", каза на учениците началникът на лабораторията Весела Сантова, цитирана на сайта на дружеството.

Учениците имаха възможност лично да направят проби за твърдост на водата, за съдържание на хлориди и калций. Наблюдаваха тестове за флуориди, фосфати, манган, както и за колиформи, ешерихияколи, ентерококи, микробно число и други.

От ВиК припомниха, че водата в област Хасково се добива от повече от 400 кладенеца от 120 вододайни зони. Само областният град се захранва от над 70 кладенеца. От тях 36 са в зона "Ябълково". Там предстои реконструирането на пречиствателна станция за питейни води, като проектът се финансира по Програма "Околна среда". Предвижда се още реконструкция на пречиствателната станция за питейна вода в Димитровград, предстои  изграждането на нова станция за питейна вода в Свиленград и изграждане на нова станция за отпадъчни води в Харманли.

Последната инициатива на ВиК-Хасково с участието на ученици бе по повод Световния ден на водата - 22 март т. г. Тогава подрастващи от училища в Хасково и Димитровград участваха в уроци с дидактично-игрови характер в пречиствателните станции за отпадни води в двата града.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:58 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация