site.btaС ритуално зарязване на лозата отбелязаха Трифон Зарезан в Гурково

С ритуално зарязване на лозата отбелязаха Трифон Зарезан в Гурково
С ритуално зарязване на лозата отбелязаха Трифон Зарезан в Гурково
Снимка: Община Гурково

Със символичното зарязване на лозята в гурковското село Паничерево бе поставено началото на лозарската нова година, съобщиха за БТА от местната администрация. „Днешният ритуал е важен, за да осигури богата реколта, кехлибарени гроздове, хубави и качествени вина, за здраве и живот на хората в община Гурково. Той е свързан с пробуждането на природата и цели благополучие за поминъка тук“, каза кметът на общината Кънчо Папазов.

В празника, посветен на Трифон Зарезан, се включиха жители, земеделци от кооперацията и читалищни дейци, а присъстващите също зарязаха ритуално лозите след кметовете на Гурково и Паничерево. Празникът започна с водосвет за плодородна винарска година, извършен от отец Огнян, след което децата от читалище „Изгрев – 1924“ в селото разказаха за легендата, свързана с Трифон Зарезан, представяйки тематична пиеса. В програмата участваха читалищни възпитаници и от Народно читалище „Генчо Къргов – 1920“ в Гурково, както и оркестър „Сливенско настроение“.

В общинския конкурс за най-добро домашно вино се включиха над 60 участници, посочиха още от администрацията. Половината са производители от град Гурково. Оценката беше осъществена от три дегустациони комисии, които излъчиха девет победителя в три категории - червено и бяло вино и розе. Председателят на общинския съвет Димитър Драчев и зам.-кметът Марияна Маринова наградиха отличените.

Кънчо Папазов поздрави всички с празника на виното и любовта, и благодари на организаторите от община Гурково, кметство Паничерево и земеделската кооперация „Тунджа – 94“. 

Както БТА съобщи, ритуално зарязване на лозята се състоя за първа година и в община Павел баня. В него се включи кметът Иса Бесоолу. 

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:40 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация