site.btaСело Воден подготвя 150-литров казан за третото издание на кулинарния празник, посветен на ястия от булгур
Започна подготовката на третото издание на регионалния празник „Ден на булгура“, който ще се проведе на 14 септември в димитровградското село Воден, информира секретарят на местното читалище „Пробуда 1908“ - организатор на инициативата, Господинка Делчева.
Традициите по приготвянето на булгура в село Воден са свързани не само с бита, но и с вярванията, каза за БТА читалищният секретар.
„Приготвяме булгур и за новородено до 40-ия му ден, и за помени. Така традициите на селото ни са свързани с пшеницата. Затова и решихме да посветим един ден на булгура.“, казва тя, като добавя за незнаещите, че булгурът се прави от пшеница, която се попарва, суши и накрая зърната леко се смилат, докато станат по-ситни и начупени.
„Много обичаме булгур – със спанак, със зеле, баница правим, с месо, кюфтенца. А пълнените домати са любими на цялото ми семейство“, допълва голямото богатство на кулинарният си тефтер с ястия от булгур Господинка Делчева.
И в третото си издание празникът на булгура в село Воден ще е със състезателен характер и жури ще оцени най-добрите рецепти. Макар в предходните вече две издания да е представено многообразие от храни с основна съставка булгур, все нови и нови рецепти се появяват, добавя читалищният секретар Господинка Делчева.
За „Ден на булгура“ от читалището са подготвили и богата фолклорна програма с участието на самодейци и състави от целия регион.
Освен това по традиция в пространството пред читалището ще бъде сложен 150-литров казан с булгур, от който ще бъде раздадена местна гозба за всички гости и участници.
/РБ/
news.modal.header
news.modal.text