Директорът на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин Десислава Иванова пред БТА

site.btaБиблиотеката не е просто сграда, а място за срещи и културни изяви

Библиотеката не е просто сграда, а място за срещи и културни изяви
Библиотеката не е просто сграда, а място за срещи и културни изяви
Директорът на Регионалната библиотека във Видин Десислава Иванова. Снимка: Росен Младенов/БТА

През годините библиотеката спечели доверието на видинчани и се превърна в притегателно място за хората. Показахме, че тя не е просто сграда, а място за културни изяви и срещи, каза в интервю за БТА директорът на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин Десислава Иванова. Обособяването на Центъра за обучение, изкуство и култура, по-известен сред видинчани като Библиопощата, осигури пространство за диалог и обмяна на опит между поколения и култури, както и възможности за неформални срещи за обучение и обмен на практики и насърчава сътрудничеството между младежите от всички училища и организации. А двете мобилни библиотеки се превърнаха в истинска атракция за Видин и още повече за по-малките населени места в цялата област, допълни тя.

Следва пълният текст на интервюто:

153 години от създаването на читалищната библиотека към Народно читалище „Цвят”, чиито наследник е Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“. Какво е мястото днес на библиотеката в културния живот на Видин?

- Библиотеките са онези институции, които винаги ще имат основна роля в развитието на дадено общество. Център на местната общност, място, където всеки е добре дошъл, без разлика във възраст, пол, образование. Всеки може да намери своето място и отговор на въпросите, които го вълнуват. Модерно и просторно пространство, оборудвано със съвременни технологични средства, обзаведено така, че всеки посетител да се чувства комфортно, независимо дали търси тишина и уединение за четене или пък би искал да е част от група за събеседване, учене, литературни, социални или информативни събития. Разнообразните услуги, които представяме – новите книги, срещите с писатели и четения, изложби и обучения, привличат все повече читатели и потребители в библиотеката.

Успява ли библиотеката да запази своята роля днес след повече от век и половина от създаването си?

- Категорично да. Библиотеката спечели доверието на видинчани и се превърна в притегателно място за хората. Създадените прекрасни условия за престой в библиотеката спомагат да се постигне онова, което не се учи в училище, което всеки сам трябва да научи, надгради или самоусъвършенства в неформална среда, но и относително контролируема. Показахме, че библиотеката не е просто сграда, а място, среда за културни изяви и срещи. Това постигнахме с обособяването на Центъра за обучение, изкуство и култура – Библиопоща, със създаването на който библиотеката осигури пространство за диалог и обмяна на опит между поколения и култури, осигурява възможности за неформални срещи за обучение и обмен на практики и опит и насърчава сътрудничеството между младежите от всички училища и организации. А двете ни мобилни библиотеки се превърнаха в истинска атракция за Видин и областта. 

Разкажете малко повече за работа на отделите в библиотеката, обучителните центрове и др.?

- Отделите на библиотеката са разпределени така, че да обслужват потребителите по възраст и според вида на търсената информация. 

Работата с деца основно е съсредоточена в „Детски отдел“. Детският отдел на Регионална библиотека “Михалаки Георгиев” работи активно с деца до 14 годишна възраст и разполага с богат книжен фонд от детска художествена и научно-популярна литература, комикси, енциклопедии, детски вестници и списания. През 2012 година отделът бе основно обновен и бяха обособени кътове, където децата могат да четат, да рисуват, да пишат, да играят. Създаден е и технологичен кът, разполагащ с 3D телевизор, четци за електронни книги, видео игри и детски книги. 

Основна цел на Детския отдел е да възпитава любов към четенето, да стимулира децата да развиват творческите си способности, креативност и фантазия. В тази насока се провеждат различни мероприятия - драматизация на детски приказки, гостувания на детски автори и представяне на нови книги, възстановка на редица български обичаи, тържества по повод всеки празник, игри с награди, четене на открито и програмата „Лято с библиотеката”, организирана така, че да стимулира деца и младежи да развиват четивната си и информационна грамотност, да се забавляват и сприятеляват.

Читатели и посетители над 14-годинишна възраст се обслужват в отдел „Заемна за възрастни“. Ползвателите на отдела разполагат със свободен достъп до над 100 хил. тома актуална художествена и научна литература.

Фондът е разположен в две зали, в които са обособени художествената литература – българска и чужда - руска, немска, френска, американска, английска и др., и научна литература от всички отрасли на знанието – медицина, психология, философия, селско стопанство, математика, химия и др. Ежемесечно подръчният фонд се обновява и обогатява, съобразно политиката на комплектуване на библиотеката и читателските търсения. Тук се намира и залата за изяви на библиотеката, където се провеждат литературни събития, изложби, срещи с автори.

В по-голямата си част фондът от научна и отраслова литература е съсредоточен в отдел „Читални“. Отделът организира, съхранява, поддържа и предоставя за ползване богат фонд от книги и справочни издания в областите наука, философия, психология, социология, политика, икономика, право, педагогика, етнография, история, технически, медицински и селскостопански науки, мултимедийни формати: CD и DVD; карти и атласи от различни научни области. Тук могат да се ползват библиотечни и лични преносими компютри с наличната Wi-Fi мрежа. На читателите се доставят необходимите им книги и статии от други библиотеки в страната чрез услугата междубиблиотечно заемане. В отдел „Читални“ е обособена и зала „Периодика", където посетителите могат да се информират за новини и събития от 53 местни и национални периодични издания в различни научни области. На разположение на читателите е и Държавен вестник от 1943 година досега. 

За читатели с по-специализирани изисквания са отделите „Изкуство“, „Чуждоезиков“ и „Краезнание“.

Обособеният през 1986 г. отдел „Изкуство” обслужва всички категории читатели с изкуствоведски фонд, който наброява 13 138 регистрационни единици. Разполага с богати и ценни колекции от графични издания, нотни свитъци, грамофонни плочи, аудиокасети, видеокасети, CD-та, DVD-та, картографски издания и диапозитиви. В отдела се предоставят за ползване 14 периодични издания от областта на изкуството и културата. Ползва се от деца и възрастни, провеждат се редица инициативи за насърчаване на креативността, въображението и творческото мислене.  

Архив на ръкописни, печатни и електронни материали за природните условия и богатства, местната история, стопанското развитие, духовния и културен живот на гр. Видин и областта в цялото му многообразие.

„Чуждоезиков“ отдел съхранява и предоставя за ползване художествена и специализирана литература от всички отрасли на знанието на английски, немски, френски и други езици. Предоставя за ползване на място богат фонд от книги, енциклопедии, енциклопедични и езикови речници, общи справочници и справочници, списания.  Фондът е на свободен достъп и съдържа над 5 хил. библиотечни документа. Регулярно се попълва с нови издания от наши и чужди автори - литература, която отразява съвременните тенденции в науката и художествената литература. Традиционно в отдела се отбелязват 9 май - Ден на Европа, 26 септември - Ден на европейските езици и чужди празници, Св. Валентин, Хелоуин и Деня на благодарността, провеждат се детски чуждоезикови клубове - с английски и руски езици. В тези прояви учениците показват наученото по предпочитания от тях чужд език, дообогатяват се с нови знания, показват уменията си да се ориентират адекватно в дадените ситуации и в работата със справочния апарат на читалнята и не на последно място искрено се забавляват с подготвените игри.

В отдел „Краезнание“ се работи по издирване, съхраняване, разкриване и предоставяне за ползване от потребителите на библиотеката на издания, публикации, снимки и други носители на краеведска информация, които имат научна, документална, историческа, художествена или практическа стойност и по авторство, съдържание или местоиздаване са свързани с Видин и видинския край. Краеведската сбирка е обособена през 1966 г. Събран е ценен фонд от над 3 хил. библиотечни единици, който непрекъснато се обновява. Чрез традиционните форми на библиотечно-информационно обслужване и използвайки богатия фонд и справочен апарат се предоставя пълна и точна информация по заявените от потребителя искания. Информация за местни личности и институции може да се почерпи и от библиографски указатели, биобиблиографии и юбилейни сборници, издавани от библиотечните специалисти в отдела.

Към отдела са обособени сбирки "Стари книги, редки и ценни издания", "Книги с автографи", "Старият Видин", в които читателите могат да ползват първите печатани във Видин книги и издавани вестници от 1874 г. до сега, и да разгледат снимки от стария Видин.

Освен богатия книжен фонд, библиотеката разполага и предоставя за ползване съвременно оборудвани технологични пространства. Създаден през 2008 година, информационния център на библиотеката разполага с модерна компютърна техника. Предоставя достъп на читателите до информационни услуги, базирани на новите информационни технологии и Интернет: е-ресурси, електронни енциклопедии, пълнотекстови бази данни. Ежедневно центърът се посещава от читатели на различна възраст. Периодично се провеждат обучителни курсове и индивидуални консултации за начални компютърни умения и ползване на интернет с читатели и обучения за деца и младежи по роботика, програмиране и 3D моделиране и принтиране. 

Освен всички изброени услуги и ресурси, наш приоритет е и безопасното използване на библиотеката и нейните ресурси – разполагаме с машина за дезинфекция и стерилизация на книги, UV лампа за по-малките фондове, система за самообслужване от потребителите и ателие за малка реставрация - подлепване и ламиниране на книгите, за да поддържаме фондовете си чисти, здрави и да не допускаме притеснение и страх от използването им.

Какви проекти изпълнява библиотеката? Постигат ли те очакваните резултати? Има ли устойчивост?

- Голямото разнообразие от дейности и инициативи на библиотеката и най-вече тяхното финансиране, не би било възможно без участието ни във финансиращи програми и  разработката и защитаването на проектни предложения. Ежегодно получаваме допълнителни средства за книги и други информационни източници чрез участие в Конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност“. 

Проектите ни по Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки ежегодно ни подпомагат в осъществяване на функциите на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” - гр. Видин като основна обществена библиотека, квалификационен, координационен, експертно-консултантски и методичен център в област Видин и подобряване и модернизиране на качеството на библиотечно-информационни услуги за населението в област Видин и създаване на по-добри връзки между библиотеки и потребители.

Веднъж годишно посещаваме и консултираме на място всяка читалищна библиотека в областта относно планирането на дейността, поддържането на стандартизираната документация, подготовката на проекти пред финансиращи организации, управлението на фондовете на библиотеките и опазването им, на базата на което се набелязват и конкретни дейности за подобряване на състоянието на фондовете и квалификацията на служителите.  На място във всяка една библиотеки се представят възможностите на онлайн информационните ресурси за достъп до обучителни материали за библиотекари и потребители с цел оптимизиране на работата на обществените библиотеки в малките населени места и предоставяне на по-качествени услуги на потребителите. 

Мобилната ни библиотека - Библиобус, придобит по проект „Книгите в търсене на (по)читатели“ на Национален фонд Култура, предоставя на първо място знания и информация  под формата на книги, списания, други печатни материалии и аудио-визуални материали на хората, живеещи в отдалечени райони и райони, в които съществуващите библиотеките не могат да отговорят на нуждите на потребителите поради финансови и други причини. Но същевременно служи и за разпространение и популяризиране на художественото творчество, изобразителното и приложно изкуство, чрез организираните и представяни пред публики културни събития за деца и младежи и възрастни от областите литература, изкуство, култура и образование. 

Другият ни Библиобус - електрическият атракцион, който радва малки и големи в крайдунавския парк е най-успешния ни проект. Финансиран е от Финансовия механизъм на ЕИП, Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерството на културата на Република България. 

Разходките в Крайдунавския парк, посещенията в училища и детски градини, забавленията с книжни игри, викторини и приказки са истински празник за децата на Видин. С тези ни инициативи вярваме, че правим дните на всички наши почитатели по-щастливи и по-книжни.

Какво предстои до края на годината? Какви инициативи са планирани?

- След края на лятната програма за работа с деца „Лято с библиотеката“, наситена със занимания, четене, игри в прекрасната обстановка на библиотеката ще насочим вниманието си към по-сериозни инициативи за учениците, сред които инициативи за подпомагане на образователния процес и индивидуална работа с учениците, осигуряване на достъп до информация и услуги от традиционни и онлайн ресурси, срещи с автори, конкурси и състезания. За възрастните читатели предстоят интересни срещи с автори, сред които Владимир Зарев, Васил Попов, Симона Панова, Константин Дилянов. Предстои и третото издание на ежегодния поетичен пленер, този път през октомври в рамките на програмата за честване на Димитровден – духовния празник на Видин. 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:55 на 10.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация