site.btaЛимецът все повече се използва от българите, според земеделски производител

Лимецът все повече се използва от българите, според земеделски производител
Лимецът все повече се използва от българите, според земеделски производител
Снимка: Павлина Живкова/БТА

Добиви от 200 – 250 кг/дка лимец очаква земеделският производител Тодор Моралийски. Това каза той пред журналисти преди началото на празника на жътварската песен „Добруджански харман“ в село Гурково.

Според него лимецът започна да намира път към трапезата на българите. Брашното от тази култура все повече се използва за приготвянето на тестени изделия, като заместител или с минимално количество бяло брашно. Земеделецът не пропусна да спомене и ползите от храненето с този тип безглутенови брашна. 

Тодор Моралийски посочи, че лимецът не дава високи добиви, но се отплаща. Разходите за отглеждането са по-малки, тъй като при него не трябва да се инвестира в торове и препарати. За сметка на това в региона инвестициите са в машини за лющене и производство на лимецови ядки.

Добре е тръгнала като цяло стопанската година в Добруджа, според Моралийски. Прогнозите за добиви са били за 800 кг/дка пшеница. Там, където е приключила жътвата, обаче се отчитат средно 500 кг/дка. Към проблемите с времето и липсата на валежи, земеделският производител добави и цените на торовете. В началото на кампанията са ги купували за 1800 лв./т, докато сега цената е около 600 лв./т. 

Относно рентите Моралийски коментира, че не може да прогнозира какви ще са, тъй като са обвързани с производство, добиви и разходи. 

Освен лимец Тодор Моралийски отглежда също спелта, елда и просо. 

/ЕП/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:33 на 06.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация