site.btaИнститутът по лозарство и винарство в Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести

BOBSTH 10:31:00 22-02-2013
NZ1030BO.012
Плевен - лозарство - десертно грозде - новости

Институтът по лозарство и винарство в Плевен създава нови
сортове десертно грозде с повишена устойчивост на студ и болести


Плевен, 22 февруари /Малин Решовски, БТА/
Научноизследователският институт по лозарство и винарство в
Плевен създава нови сортове десертно грозде с повишена
устойчивост на студ и болести. Това съобщи за БТА доц. Виолета
Димитрова - директор на института.
Тя уточни, че в момента специалистите на научното звено работят
активно в това направление, тъй като десертните сортове са
много по-слабо устойчиви, в сравнение с винените. Имаме известни
успехи, каза Димитрова и посочи сортовете "Гарант" и "Плевенски
фаворит". Това са най-нови сортове, които институтът вече
предлага за лозарската практика.
За съжаление при лозата, която е многогодишна култура, по-бавно
се получава посадъчен материал, поясни Димитрова. По думите й
интересът към тези сортове е много голям, но ще бъде необходимо
повече време, за да може институтът да задоволи търсенето не
само на любителите лозари, а и на лозарите, които искат да
създават нови лозови масиви с тях. Според директора на института
така страната ни би могла да възстанови позициите си в
направлението на десертното лозопроизводство в условията на
силна световна конкуренция.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:43 на 22.02.2025 Новините от днес

Високо ценя приноса на българската адвокатура за развитието на правовата държава и усилията за по-добро функциониране на съдебната система, заяви председателят на парламента Наталия Киселова пред делегатите на Общото събрание на адвокатите от страната

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация