site.btaВ 39 на сто от детските кухни в Пловдив и областта не се спазват грамажите на порциите

BOBSTH 14:53:32 04-12-2013
MM1454BO.049
Пловдив - детски кухни - грамажи

В 39 на сто от детските кухни
в Пловдив и областта не се спазват грамажите
на порциите


Пловдив, 4 декември /Дима Шопова, БТА/
В 39 на сто от детските кухни в Пловдив и областта не се
спазват грамажите на порциите. Това сочат данните от извършените
проверки от Районната здравна инспекция. Според д-р Галина
Карауланова от РЗИ при 51 процента от детските кухни се
наблюдава завишен прием на месо, зеленчуци и бобови храни по
калкулационни ведомости, но проверките на място показват, че
процентът е доста по-нисък. 30 на сто от десертите за децата под
една година се приготвят с вода, вместо с промишлено
произведени млека за кърмачета, а в 9 на сто от кухните не се
предлага риба, добави Карауланова.
В повечето детски градини с детски ясли се готви еднакво за
всички деца, каза специалистът. Изискванията по думите й са
обаче за децата от 10 месеца до 3 години да има отделни менюта,
съобразно изискванията за тази възрастова група.
В Пловдив и областта има общо 33 детски кухни, като 30 са
общински и 3 частни. Направили сме над 77 предписания,
съставени са и пет акта, каза инспекторът. Най-зле детското
хранене е в общините Първомай, "Родопи" и Асеновград, а
най-стриктните кухни са в Пловдив. Проверяваме и училищните
столове, където в Пловдив масово е намалено количеството на
зеленчуците и плодовете и не се предлага риба, каза още
Карауланова. Проверките продължават.
/ММ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 02:46 на 01.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация