Столична община - район „Слатина“ - Прессъобщение

site.bta7 от 10 от будителите на район „Слатина“ са артисти

7 от 10 от будителите на район „Слатина“ са артисти
7 от 10 от будителите на район „Слатина“ са артисти

На 1 ноември от район „Слатина“ - Столична община обявиха десетимата будители, избрани от гражданите на района във второто издание на кампанията „Будителите, които живеят сред нас“. Кампанията е част от културния календар на Столична община и се осъществява в чест на актрисата Татяна Лолова, която живееше в кв. „Гео Милев“.

Седем от десетимата будители са артисти, двама са спортисти, а един е от гражданския сектор. 

„Този факт се коментира сам. Хората явно имат нужда от красота, изкуство, вдъхновение и легенди, в които да вярват,“ каза Георги Илиев, кмет на район „Слатина“.

В рамките на кампанията гражданите на района можеха да номинират други хора, които живеят или работят в него, за съвременни будители. Регламентът на кампанията не поставя изисквания, на които трябва да отговарят номинираните, стига да са свързани с кварталите от район „Слатина“. 


Тази година отличените са:

Веселин Веселинов-Еко, басист

Милен Кукошаров, пианист

Мартин Ташев, тромпетист

Филип Буков, актьор

Вера Гоцева, фотограф

Боряна Пандова, фотограф

Стефан Чинов, дигитален артист

Росица Букова, основател на фондация „Движение на българските майки“

Светлин Александров, състезател и треньор по кросфит

Гергин Ангелов, основател на Българската федерация по пикълбол


*Повече за всеки един от тях можете да намерите в края на прес-съобщението.

Тази година в районната администрация бяха получени повече от двеста имейла с номинации, разпределени сред почти 30 номинирани. Десетимата избрани са тези с най-много номинации.

На 5 ноември от 11 часа в парк „Гео Милев“ кметът на район „Слатина“ Георги Илиев ще награди новите будители с плакети на специално събитие, на което ще свири и един от будителите, пианистът Милен Кукошаров, заедно с контрабасиста Борис Таслев.

Партньори на кампанията, освен Столична община, са и Kaufland България и Баскетболен клуб ЦСКА, които работят с район „Слатина“ за популяризиране на спорта и добрите каузи сред подрастващите.

Връзка към папка в Google Диск с визиите на всеки един от  будителите поотделно, GIF файл с всички тях, плаката на кампанията и събитието на 5 ноември, и визията в чест на Татяна Лолова: https://drive.google.com/drive/folders/1vgXJfwKw3ePzekKuRVRj9n8MPNa6U5d_?usp=share_link 

Повече за всеки един от будителите: 

Веселин Веселинов – Еко е бас китарист, контрабасист и композитор. Започва кариерата си през 80-те години на XX век, като преминава през различни формации в разнообразни стилове. Той е един от най-търсените сесийни басисти в България. От 1990 до 2002 е част от „Подуене блус бенд“. През 1996 г. заедно със Стоян Янкулов и Васил Пармаков създава фюжън формацията „Зона Ц“, а през 1998 г. – „Инфинити“. От 2011 г. е част от Tube Hedzzz.

Милен Кукошаров е пианист и един от най-търсените и известни изпълнители в България. Аранжор е на самостоятелните концерти на Мария Илиева и Орлин Павлов

Заедно с Веселин Веселинов – Еко (контрабас) е член на камерното дуо Das Weltschmerz DueTT, с което създават албумите ImproviSatie и Consequences.

През последните години Милен Кукошаров разширява професионалните си интереси като композитор на класическа музика, в театъра и киното. Негови произведения са „Хромантична Фантазия“ (пиеса за виола и пиано) и музика към театралните представления „Специални поводи“, „ДНК“, „Мюзикъл за деца“). Активно работи с драматурга Яна Борисова в съвместни театрални и филмови проекти.

Вера Гоцева, Lomovera – опитен разказвач и ментор по фотография с над 20-годишен опит в журналистиката и фотографията. Вера води семинари, курсове по фотография и публични лекции в различни формати като TED, Creative mornings и други. Нейни снимки са публикувани в издания като The Huffington post, Der Spiegel, Granta, Dnevnik, Capital LIGHT и много други.

Заедно с Български хелзинкски комитет и район „Слатина“ през 2022 г. Вера осъществи и проекта „Instaфото“ – съвместна фотографска работилница за деца от различни етноси в района. 

„Истински се вълнувам от две неща – семейството си и фотографията, по-специално как тя променя погледа ни върху света. За мен фотографията е врата към по-добро разбиране на демокрацията и път към вътрешната свобода. Така че последното нещо, което ме интересува, е  да „щракна“ някое приятно за окото пейзажче, със снимките си търся да уловя част от дълбочината на смисъла.“

Боряна Пандова, фотограф и визуален артист. Боряна, или Бурята, както приятелите ѝ я наричат, съчетава в изкуството си различни артистични елементи – фотография, видео, скулптура, инсталации, литература, музика и сценични изкуства. В изкуството си се вълнува от предметите, на които не отделяме внимание – тези, които можем да подминем или за чието съществуване дори не подозираме – непланирани, несъвършени, случайно изникнали или появили се в резултат на грешка. 

Боряна непрекъснато участва в множество изложби, и самостоятелно, и заедно с други артисти. Дом на творбите ѝ са някои от най-големите галерии в София и Пловдив. 

Носител на наградата за най-добър моден филм на 2017 г. от Chelsey Fashion and Film Festival, Ню Йорк, Coup D’or Experimental на Chicago Fashion Film Festival 2017, Най-добър видеоклип на Cinemasports 2006, София и много други.

Твори в кв. „Редута“, район „Слатина“

Росица Букова, основател на фондация „Движение на българските майки“. Роси е човекът – НПО, едно от най-разпознаваемите лица на гражданския сектор в България и неразделна част от социалните дейности, случващи се и в район „Слатина“. Роси е посветила живота си на това да събира силата и енергията на българските майки в помощ на децата, живеещи в домовете за възпитание и отглеждане на деца, лишени от родителски грижи. 

Роси е и двигателят зад благотворителни инициативи на район „Слатина“, като пункта за помощи за бежанците от Украйна, набирането на помощи и подпомагането на възрастни хора, които не попадат в механизмите за помощ на държавата, помощ и дейности, насочени към домове за възрастни хора и деца и възрастни с увреждания в цялата страна, възстановяването на карловските села, засегнати от наводнението през 2022 г., и много други.

Филип Буков, актьор. Филип Буков е един от най-известните млади актьори в България. Завършил Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Философ“, философия в Софийския университет, актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ и магистратура по лингвистика в Софийския университет. 

През 2022 г. участва в сериалите „Татковци“ и „Откраднат живот“, както и в спектакъла „Петък вечер“. Участвал е и в редица постановки в театри в София и страната. 

Филип обаче е неизменна част от благотворителните акции и начинания в район „Слатина“ през 2022 г. С лицето, известното си име и ясната си човешка позиция по въпроси като агресията, благотворителността и помощта за хората в нужда Филип успява да привлече вниманието на все повече хора към необходимостта от създаване на общности около добри каузи и изграждането на положителна ценностна система у децата и подрастващите.

Филип Буков е част и от кампанията „Помисли, преди да натиснеш Send“ на режисьора Виктор Чучков и район „Слатина“ срещу словесната агресия сред подрастващите.

Светлин Александров, треньор по кросфит. Залата на Светлин, CrossFit 681, е едно от най-разпознаваемите места в кв. „Гео Милев“. Този черен куб започва да се превръща в един от символите на района. А хората в него вдъхновяват, издигат и оформят не само мускули, но и едно човечно, миролюбиво и благо отношение към света и живота. 

Светлин е двигателят на множество социални и благотворителни каузи не само в район „Слатина“, но и в цяла София. Сигурен партньор на общината във всичките ни начинания, последното му участие – това в кампанията „Помисли, преди да натиснеш Send“, която бе заснета именно в неговата зала, го направи едно от лицата на района ни. 

Гергин Ангелов, основател на Федерацията по пикълбол. Гергин е един от най-енергичните и последователни хора, които сме срещали. Обърна се към нас в районната администрация с покана за партньорство в развитието на пикълбола в България и година по-късно вече има работеща федерация по този спорт и открита зала по бадминтон и пикълбол в кв. „Гео Милев“. Усилията му да приобщи към тези спортове и хората с увреждания превърнаха Гергин в един от най-номинираните будители на 2022 г.

Стефан Чинов, дигитален артист. Стефан е завършил графика и е специализиран в графичен дизайн и илюстрация. Автор на екипите на националния отбор по футбол (2016 -  2018) и неколкократно работил за футболен клуб „Левски“. Разработвал е цялостните визии и графични идентичности на няколко фестивала в България и по света. Работил е с международни клиенти като NIKE, RedBull, Mountain Dew, Burton, Amnesty International, Becks и STELLA ARTOIS. Част от групата plakatkombinat и Advertising Artists. Работи за списание за екстремни спортове и природа 36о.bg

Стефан е и автор на много от творбите, които жителите на район „Слатина“ са виждали в изложбите ни в парк „Гео Милев“ – винаги безвъзмездно и с много талант и желание.

Мартин Ташев, тромпетист. Мартин е част от Биг Бенда на Българското национално радио, Биг Бенд Брас Асоциация на Ангел Заберски, BrazzViliDJ и формация "Тумбаито". Работи с група „Инфинити“, беше член и на любимата на много българи група „Кафе“. Работи изпълнители като Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Мария Илиева, Орлин Павлов и други.


Фотограф на кампанията: Кристина Камбурова

Плакат: картина от местната художничка и будител от 2021 г. Аменун Женева

 

/АЧМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:54 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация