Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaМинистър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка

Министър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка
Министър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка
Снимка: Пресцентър

Министерството на земеделието и храните изпълнява амбициозен план за разширяване на поливните площи от сегашните 400 хил. дка на 1,5 млн. дка. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с представители на браншови организации в МЗХ.

Министърът на земеделието и храните информира, че развитието на хидромелиорациите трябва да продължи и на следващи етапи и поливните площи да се разширят до 8,5 млн. дка. Той подчерта острата необходимост да се действа заради резултатите от климатичните промени. „Високата себестойност на земеделската продукция е резултат и от липсата на напояване. Това трябва да е национална политика и ангажимент“, заяви министър Тахов. 

Първата стъпка към развитието на хидромелиорациите е пълна инвентаризация на сегашното състояние на поливните площи, стопанисвани от „Напоителни системи“, каквато не е правена от 1992 г., и обединяването на данните в единен дигитален модел, съобщи министър Тахов. Предвидено е инвентаризацията да се осъществи включително чрез геодезическо заснемане на съоръженията и заснемане от въздуха. Работна група ще изработи цялостната документация и процедура за стартиране на процеса по възлагане на дейност по актуализиране на баланса на поливните площи в България. 

Във връзка със започналия прием на проекти за напояване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. министър Тахов посочи, че всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими, както и тези, които не се напояват, ако там към 1 януари 2007 г. е действала система за напояване.

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:29 на 27.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация