Вицепрезидент – Прессъобщение

site.btaВицепрезидент: Разширяване на културния обмен между България и Турция обсъдиха вицепрезидентът и новият турски посланик

Вицепрезидент: Разширяване на културния обмен между България и Турция обсъдиха вицепрезидентът и новият турски посланик
Вицепрезидент: Разширяване на културния обмен между България и Турция обсъдиха вицепрезидентът и новият турски посланик
Снимка: Пресцентър

Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият турски посланик Мехмет Саит Уянък. Изразена беше увереността в силата на културната дипломация и необходимостта от взаимно опознаване между народите. Посланик Уянък представи предложението на турската страна за откриването на турски културен център в България, както и на България в Турция. Вицепрезидентът разказа идеята, за която работи от няколко години, първо България да създаде своя национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и др., който да работи с други културни институции в Европа. Такава национална институция имат всички държави членки на Европейския съюз, както и Турция.

Сред темите на разговора между вицепрезидента и турския посланик беше и задълбочаването на двустранните отношения в областта на търговията, енергийната свързаност, туризма. Обсъден беше и въпросът с миграцията, като посланик Уянък подчерта, че Турция полага всички усилия, за да възпира нелегалния трафик към Европейския съюз. Вицепрезидентът посочи, че Европа трябва да се съсредоточи върху решаването на конфликтите и проблемите в страните, които са източник на незаконна миграция, а не само да лекува последствията от тези процеси. Йотова коментира и новия Пакт за миграцията и убежището, който наскоро беше приет от Европейския съюз. Като част от това законодателство България ще има решаващо значение и по-големи правомощия по отношение на реадмисията, подчерта вицепрезидентът.

 

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:30 на 30.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация