МВР - Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин

Информационен бюлетин
Информационен бюлетин

Бургас. Чужд гражданин, измамил възрастни бургазлии, е в ареста. Служители на Пето РУ започнали разследване по сигнал, постъпил вчера следобед – 72-годишна жена съобщила, че часове по-рано със съпруга й били заговорени от чужденец, докато пазарували в хипермаркет в к-с „Изгрев“. Мъжът им предложил домакински прибори /тенджери, тигани и ножове/ от реномирана марка, които да закупят за 1200 лв. След като се прибрали у дома, съпрузите установили, че приборите не са оригинални. В резултат на предприетите незабавни полицейски действия, само след около половин час извършителят бил засечен. 27-годишният румънски гражданин бил спрян на изхода на Бургас в посока автомагистрала „Тракия“ с шофирания от него лек автомобил „Шкода“ със софийска регистрация. Мъжът направил пълни самопризнания и е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Две домови кражби разкриха служители на Първо и Четвърто РУ в хода на допълнителни действия по разследване. Те били предприети след задържането на 42-годишен бургазлия, криминално проявен и осъждан, за кражба на строителни инструменти и ел. мотор, извършена на 17 февруари. В хода на полицейската работа било изяснено, че мъжът е автор и на други две посегателства, осъществени на 29 юли м.г. – в нощните часове с помощта на стълба той проникнал в две съседни жилища в кооперация на ул. „Константин Фотинов“. От домовете на две 70-годишни бургазлийки отнел пари, лични вещи и мобилни телефони. Задържаният направил пълни самопризнания за извършените деяния. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава. 

Служители от РУ – Созопол установиха извършителите на кражбата на оборудване и специализирана техника за осветление и озвучаване. Посегателството било извършено в началото на февруари от дискотека в града. В рамките на стартиралото по случая разследване са разкрити авторите – 19-годишно момиче и 28-годишен криминално проявен и осъждан мъж, и двамата местни жители. В дома на мъжа са намерени и иззети лед модул за екран, два CD чейнджъра, пулт за управление, кабели, три проектора, монитор и други вещи. Стойността на нанесената щета е в размер на около 10 000 лева. Работата по документиране на престъпната дейност на извършителите продължава.

Пазарджик. Мъж от Пазарджик, ударил полицай по време на проверка, е задържан в ареста. Снощи, в района на сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция, автопатрул при РУ - Пазарджик придружил до колегите си от пътна полиция водач на автомобил, който трябвало да бъде тестван за употреба на наркотични вещества. Към двамата униформени се приближил  непознат мъж, който започнал агресивна словесна разправия, съпроводена с обиди и закани. При разпореждането на униформените да предостави документ за самоличност, мъжът побягнал, а когато бързо бил настигнат, той се обърнал и нанесъл удар в областта на гърдите на единия от служителите. Последвало задържането на мъжа за срок до 24 часа. Спрямо него е образувано бързо производство за нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на служебните му задължения.   

Пазарджиклия е задържан заради побой. Спорът възникнал снощи на улица в областния град между 39-годишен мъж от Брацигово, който обитавал апартамент в областния град, и 33-годишен негов съсед. Скандалът бързо прераснал в сбиване, при което пострадал по-възрастният от двамата. Мъжът бил настанен в МБАЛ-Пазарджик с фрактури по тялото, без опасност за живота. На мястото пристигнали дежурни автопатрули при РУ - Пазарджик. Полицаите задържали побойника в ареста за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. 

София-област. Петима души са задържани в ареста на РУ - Ботевград за различни престъпления през изминалото денонощие. Към 5 часа вчера 42-годишен мъж съобщил в полицията, че пред нощен клуб в града му е бил нанесен побой. В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия полицейските служители установили свидетели на инцидента, от които снели сведения за случилото се. В хода на работата е изяснена самоличността на извършителите. За срок до 24 часа са задържани 19-годишен от с. Трудовец, 18-годишна от Ботевград и 26-годишен неин съгражданин. Пострадалият е прегледан във Филиала за спешна медицинска помощ и насочен за консултация в столична болница, без опасност за живота. В хода на оперативната работа по случая служителите на реда открили в дома на 42-годишния мъж стъклен буран с около 8 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на марихуана. Последвало и неговото задържане за срок до 24 часа с оглед извършено престъпление по чл. 354А от НК.

В следобедните часове на вчерашния ден в ареста на РУ - Ботевград попаднал и извършител на хулигански действия. Към 17.40 часа в полицията постъпил сигнал, че по време на заснемане на телевизионен репортаж, пред адрес в с. Новачене е възникнал конфликт, при който мъж е ударил и бутнал друг. Броени минути по-късно 31-годишният нарушител на обществения ред е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е регистрирана преписка за престъпление по чл. 325, ал.1 от НК.

Жителка на Правец е станала жертва на телефонна измама. ОДМВР - София отново предупреждава: Полицията не търси финансово съдействие от гражданите за изпълнението на функциите си! Към 13.25 часа вчера 71-годишна жена сигнализирала в полицията, че е била измамена за голяма сума пари и златни бижута. Пострадалата разказала, че около 11.30 часа на домашния си телефон получила обаждане, в което спрямо нея били отправени закани и заплахи, като обаждащите се поискали пари, за да не ги осъществят. В същото време на мобилния й телефон се получило обаждане от непознат, който се представил за „инспектор Георгиев“. Мнимият полицай услужливо посъветвал стъписаната жена да изпълни исканията, да даде каквито пари и бижута има, като я успокоил, че с „колегите“ му следят бандитите изкъсо. В резултат на масираната атака на измамниците жената оставила до кофата за боклук на тротоара пред къщата си близо 13 000 лева, четири златни пръстена, златна гривна и златен гердан. От спрелия малко по-късно пред адреса автомобил излязъл маскиран мъж, взел парите и бижутата, помахал и се оттеглил в неизвестна посока. Потърпевшата изчакала известно време и посетила лично районното управление, където потърсила „инсп. Георгиев“, в резултат на което разбрала, че е станала жертва на измама. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Полицията апелира горещо: При получаване на телефонно обаждане с искане за пари под какъвто и да е предлог, незабавно потърсете контакт с близките си, сигнализирайте на тел. 112, в най-близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, отговарящ за района!

Пловдив. Млад пловдивчанин е задържан за кражба на автомобил.  Бързите действия са осъществени от служители на Шесто РУ, непосредствено след като към 18.15 часа вчера постъпил сигнал на тел. 112 за противозаконно отнет джип „БМВ“ в промишлената зона на квартал „Изгрев“ в областния град. Минути по-късно колата била засечена да криволичи по една от улиците, блъскайки три паркирани автомобила. При последвалия арест на водача е установена самоличността му – на 21 години, с криминални прояви и неправоспособен. Младежът е отведен в районното управление за срок до 24 часа. Направеният му тест за употреба на алкохол отчел положителен резултат. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата. 

Плевен. Четирима са задържани при специализирана операция срещу купуването на гласове в област Плевен. Действията са осъществени вчера от служители на РУ - Левски, съвместно с техни колеги от плевенските Първо и Второ РУ, от РУ - Белене, както и от Базова научно-техническа лаборатория и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен. В случаи на неотложност са проверени шест адреса - частни домове и офиси в град Левски и в село Асеновци. При претърсвания и обиски са иззети копия от избирателни списъци на СИК в село Асеновци с данни на лица, имащи право да гласуват на предстоящите частични избори за кмет в селото, ръкописни списъци с имена, бележник с изписани имена и ЕГН, парична сума, намерена при списък с данни на лица, заявления за вписване в избирателни списъци, компютърна конфигурация и мобилни апарати със СИМ карти в тях, 51 агитационни бланки с маркирана позиция за гласуване. Задържани за срок до 24 часа са 52-годишен, 45-годишен, 68-годишна и 56-годишна. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура - Плевен. Работата на разследващите екипи по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Младеж е задържан за наркотици. Снощи, около 23.45 часа, на кръстовище в Кнежа автопатрул спрял лек автомобил, управляван от 19-годишен местен жител. В колата пътували и двама негови съграждани, на 23 и на 14 години. При проверката полицаите забелязали между седалката на водача и врата на автомобила полиетиленово пликче със суха, зелена листна маса. Предадено е с протокол, предстои назначаване на физико-химическа експертиза. Пробата на водача с дрегер "Дръг тест 5000" е отрицателна. Той е задържан за срок до 24 часа. Сезирана е районната прокуратура и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. 

Враца. Специализирана полицейска операция е проведена вчера на територията на РУ – Мездра. В хода на действията, в частен дом в село Дърманци служителите на реда открили 167 грама амфетамин, канабис и електронна везна. В районното управление е задържана 31-годишна жена. Образувано  е досъдебно производство.

Кюстендил. През изминалата нощ дупнишки полицаи задържаха двама 19-годишни младежи за притежание на наркотични вещества. При проверка на ул. „Рилски манастир“ в Дупница от тях са иззети 3 опаковки канабис. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство в РУ - Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Двама мъже, на 35 и на 45 години, са задържани вчера от кюстендилски полицаи за нарушаване на ограничителни заповеди за защита, издадени от Районен съд – Кюстендил. По случаите са образувани бързи полицейски производства в РУ - Кюстендил.

Кюстендилски криминалисти задържаха вчера двама младежи – на 20 и на 18 години, за извършени множество кражби на територията на селата Стенско, Драговищица, Полетинци. Част от откраднатите вещи са иззети от тях. Работата по случаите продължава РУ - Кюстендил.

Благоевград. Дрога иззеха служители на благоевградското Първо РУ. При проверка, извършена вчера в жилище, обитавано от 26-годишен от с. Хрищени, общ. Стара Загора, полицаите иззели около 11 грама суха тревиста маса, реагираща положително на марихуана. Младият мъж е задържан за срок до едно денонощие. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера, към 04.45 часа, на тел. 112 постъпил сигнал за нанесен побой над мъж в района на нощен клуб в Банско. Работещите по случая полицейски служители установили самоличността на пострадалия - 23-годишен. Транспортиран е за лечение в София. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия като съпричастен към случая е задържан 30-годишен от Банско. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Хасково. Стоки с лого на търговски марки иззеха териториални полицаи от РУ - Хасково. Те проверили търговски обект в квартал „Орфей“ в областния град, собственост на 72-годишна. В магазина намерили 580 артикула, обозначени с лого и надпис на запазени търговски марки, без разрешение на правопритежателя. Стоките са предадени с протокол по образуваното досъдебно производство.

Сливен. Разкрити престъпления при специализирана операция по противодействие на битовата престъпност. Акцията е в ход на територията, обслужвана от РУ - Сливен. В началото на седмицата, по време на операцията, постъпили сигнали за две кражби на метални елементи и изделия от имоти в град Кермен. В резултат на проведените издирвателни действия са задържани шестима криминално проявени мъже от Кермен и Сливен, извършили кражбите в различно съучастие. Задържани са за срок до 24 часа. Работата по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава от служители на участък „Запад“ към РУ - Сливен. В рамките на операцията на 24 февруари е започната работа по заявления за кражба на битова техника от частен имот в село Селиминово и кражба на ел. проводници от трафопост в село Желю войвода. Образувани са досъдебни производства.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:21 на 06.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация