site.btaЕвропейската комисия регистрира „Търновски суджук” като храна с традиционно специфичен характер
![Европейската комисия регистрира „Търновски суджук” като храна с традиционно специфичен характер](/upload/1028828/EU-komisiq-01.jpg?l=1000)
![Европейската комисия регистрира „Търновски суджук” като храна с традиционно специфичен характер](/upload/1028828/EU-komisiq-01.jpg?l=1000&original=e945fd969d3c83295d2938174f673f90a2f1d662)
Европейската комисия одобри вписването на „Търновски суджук“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.
Продуктът „Търновски суджук” се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.
През 1954 г. на миналия век в Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден „Търновски суджук“.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.
Повече информация за схемите за качество на ЕС е достъпна тук.
news.modal.header
news.modal.text