Европейски парламент - Прессъбщение

site.btaИнформационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 17-20 октомври 2022 г. 

Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент,  17-20 октомври 2022 г. 
Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент,  17-20 октомври 2022 г. 

Информационен бюлетин за сесията на Европейския парламент, 17-20 октомври 2022 г. 

Проект на дневен ред:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/agendas.html;

Следете на живо пленарната сесия (EbS+):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=bg;

Мултимедиен център: 

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/home 

Пресконференции и други събития:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming?d=20200211&lv=ALL

Сайт на ЕП за аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/;

 

Войната в Украйна: дебати за социалните последици, миграцията и културната солидарност

Евродепутатите ще обсъдят социалните и икономическите последици от войната, нейното въздействие върху миграцията и унищожаването на културното наследство.

Социални и икономически последици от войната и въвеждането на извънреден данък

Във вторник сутринта членовете на ЕП ще чуят от Съвета и Комисията за това какво се прави, за да се намалят сметките за енергия и да се помогне на гражданите на ЕС да се справят със социалните и икономическите последици от войната в Украйна. В резолюция, приета на 5 октомври, Парламентът призова реакцията на ЕС да се съсредоточи върху най-уязвимите. Евродепуатите се застъпиха за повече спешни мерки за намаляване на натиска на бързо растящите цени на енергията върху европейските домакинства и предприятия.

Евродепутатите ще обсъдят как най-добре да се приложи идеята за облагане на извънредните печалби, за да се преодолее кризата с разходите за живот. Комисията вече очерта плановете си за такъв временен данък, определян като данък солидарност. Парламентът вече призова за въвеждане на данъка през май, а след това отново през юли по време на пленарните дебати. Искането беше включено и в резолюция, приета през май.

Въздействие на руската инвазия в Украйна върху миграционните потоци към ЕС

В отделен дебат със Съвета и Комисията следобед, евродепутатите ще обсъдят въздействието на войната върху миграционните потоци към ЕС. Агресията на Русия накара милиони хора - предимно жени и деца - да избягат.

През юни евродепутатите одобриха пакет от помощи на ЕС за подпомагане на държавите членки да приемат бежанци. Делегация на Парламента наскоро посети граничните с Украйна райони в Полша и Румъния, за да се запознае от първа ръка с положението на бежанците там. За да подкрепи украинските бежанци, ЕС активира статута на временна закрила, а Европейската комисия представи план от 10 точки за координиране на реакцията на ЕС. Понастоящем повече от четири милиона души са регистрирани за временна закрила в държавите членки на ЕС, и този статут следва да бъде автоматично удължен поне до март 2024 г.

 

Културна солидарност с Украйна

В резолюция относно културната солидарност с Украйна, която ще бъде обсъдена и подложена на гласуване в четвъртък, членовете на ЕП подчертават, че руските опити за изкореняване на украинската идентичност и култура, включително чрез разрушаване на обекти на културното наследство, са военно престъпление съгласно Хагската конвенция.

Те настояват Украйна да бъде подкрепена спешно в документирането на тези нападения и призовават Комисията и държавите членки да включат спешните нужди на секторите на културата и културното наследство в хуманитарната помощ на ЕС за Украйна.

В четвъртък следобед членовете на ЕП ще обсъдят и европейската подкрепа за украинската изследователска общност.

Дебати:  Вторник, 18 октомври, четвъртък, 20 октомври

Процедура: Изявления на Съвета и на Комисията, без резолюция, въпрос, изискващ устен отговор, с резолюция

Връзки

 

Цени на енергията: евродепутатите призовават реакцията на ЕС да бъде насочена към най-уязвимите

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20220930IPR41931/tseni-na-energhiiata-reaktsiiata-na-es-triabva-da-bde-nasochena-km-nay-uiazvimite

 

Войната в Украйна: защита на жените бежанци от насилие и сексуална експлоатация (, 5.5.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/priorities/ukraine/20220429IPR28229/war-in-ukraine-protecting-women-refugees-from-violence-and-sexual-exploitation

 

Украйна: ЕС трябва да защити всички деца, бягащи от войната (7.4.2022)

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/ukrayna/20220401IPR26521/ukrayna-es-triabva-da-zashchiti-vsichki-detsa-biaghashchi-ot-voynata

 

Уебсайтът на ЕС е в подкрепа на Украйна (на английски език)

https://ukraine.europarl.europa.eu/en/home.html

 

Мултимедиен сайт на ЕП 

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

 

Евродепутатите ще разпитат Комисията относно плановете за по-добра защита на критичната инфраструктура на ЕС

Предвид напрегнатата геополитическа ситуация, Парламентът ще поиска от Комисията да уточни плановете си за по-силна защита на инфраструктурата на ЕС.

Във вторник следобед членовете на ЕП ще поискат от заместник-председателя на Комисията Маргаритис Схинас да обясни подробно как основната инфраструктура на ЕС може да бъде по-добре защитена от атаки, включително хибридни.

След повредата на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че течовете са "резултат от умишлено действие", което поражда опасения относно цялостната безопасност на жизненоважната инфраструктура на ЕС. В изказване пред членовете на ЕП на 5 октомври председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен очерта плана на Комисията за повишаване на устойчивостта на инфраструктурата в контекста на подозренията за саботаж на тръбопроводите.

 

Контекст

По-рано тази година Парламентът и Съветът постигнаха споразумение за нови правила за по-ефективна защита на критичната инфраструктура на ЕС. Успоредно с това съзаконодателите постигнаха съгласие и по мерки за повишаване на киберсигурността и устойчивостта. Парламентът ще гласува по двете законодателни предложения по-късно през есента.

Дебат: вторник, 18 октомври

Процедура: Време за въпроси към Комисията

Връзки

 

Процедурно досие: Устойчивост на критични обекти

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?l=en&reference=COM(2020)0829

 

Процедурно досие: NIS2

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2020/0359(COD)&l=en

 

Служба на Европейския парламент за парламенарни изследвания: Подобряване на устойчивостта на критичните структури (февруари 2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)662614

 

Служба на Европейския парламент за парламенарни изследвания: Директива NIS2 - високо общо ниво на киберсигурност в ЕС

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2021)689333

 

Шенген: гласуване за разширяването му, дебат за това как да се гарантира правилното му функциониране

Евродепутатите ще преразгледат правилата за временен граничен контрол в Шенгенското пространство за свободно движение и ще приемат резолюция относно членството на България и Румъния.

Във вторник следобед членовете на ЕП ще обсъдят със Съвета и Комисията контрола по вътрешните граници в рамките на Шенгенското пространство за свободно движение, след решение на Съда на ЕС. През април Съдът постанови, че граничен контрол поради сериозни заплахи може да бъде установен за срок до шест месеца и може да бъде удължен само при възникване на нова заплаха, освен ако не са налице изключителни обстоятелства, които излагат на риск цялостното функциониране на Шенгенското пространство. Очаква се евродепутатите да призоват органите на държавите членки да спазват действащите правила на Шенгенското пространство за свободно движение, което за мнозина е едно от основните постижения на интеграцията в ЕС.

В четвъртък по обяд пленарната зала ще гласува резолюция относно присъединяването на България и Румъния към Шенген, с което ще се обобщят аргументите, изказани по време на дебата в пленарната зала на 5 октомври. Мнозинството от членовете на ЕП призоваха държавите членки да признаят, че България и Румъния отговарят на критериите за Шенген и трябва да бъдат приети в зоната за свободно пътуване възможно най-скоро.

Дебат: 5 октомври и вторник, 18 октомври

Гласуване: вторник, 18 октомври

Процедура: Незаконодателна резолюция    

Връзки

 

Кратка информация от Службата на ЕП за парламентарни изследвания: Текущо състояние на Шенген, предложения за реформи (13.07.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2022)733599

 

Евродепутатите с поглед към Европейския съвет през октомври

По време на дебат с Комисията и Чешкото председателство в сряда сутринта евродепутатите ще изложат очакванията си за срещата на върха на ЕС на 20-21 октомври.

По време на срещата си в Брюксел държавните и правителствените ръководители ще се съсредоточат върху последните събития във войната на Русия срещу Украйна, продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна и спешните мерки в областта на енергетиката.

На 6 октомври Парламентът прие резолюция, в която призовава за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна, допълнителни и строги санкции срещу Русия, както и за създаване на международен ad hoc трибунал, който да преследва Русия за престъплението агресия срещу Украйна. В областта на енергетиката, на 5 октомври членовете на ЕП призоваха за ограничаване на цените на вноса на тръбопроводен газ, за по-нататъшни стъпки към въвеждане на данък върху неочакваните печалби и за незабавно и пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ от Русия.

Лидерите ще обсъдят и икономически и други въпроси, свързани с външните работи.

Дебат: сряда, 19 октомври

Процедура: Изявления на Съвета и на Комисията, без резолюция

 

Връзки

 

Резолюция на ЕП относно действията на ЕС в отговор на увеличаването на цените на енергията в Европа (5.10.2022 г) 

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0347_BG.html

 

Мултимедиен сайт на ЕП 

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

 

Изменение на климата: Парламентът ще призове за повече амбиция преди COP27

Членовете на ЕП ще призоват всички страни да увеличат целите си за климата до 2030 г. преди COP27 в Египет, за да ограничат глобалното затопляне в съответствие с Парижкото споразумение.

Светът се движи към повишаване на температурата с 2,7°C, което е далеч над целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до стойности под 2°C и за постигане на 1,5°C. В навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата COP27 в Египет на 6-18 ноември 2022 г., се очаква  членовете на ЕП да призоват ЕС и всички държави от Г-20 да покажат лидерство и да се ангажират с по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове. 

Дебатът относно COP27 ще се проведе във вторник, а резолюцията ще бъде гласувана от членовете на ЕП в сряда.

 

Контекст

Парламентът настоява за по-амбициозно законодателство на ЕС в областта на климата и биологичното разнообразие и обяви извънредна ситуация в областта на климата на 28 ноември 2019 г. През юни 2021 г. Парламентът прие Европейския законодателен акт за климата, който превръща политическия ангажимент на Европейския зелен пакт за климатична неутралност на ЕС до 2050 г. в обвързващо задължение за ЕС и държавите членки. Той също така увеличава целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. от 40 % на най-малко 55 % в сравнение с равнището от 1990 г. Понастоящем Парламентът преговаря с държавите членки по пакета "Готови за цел 55 през 2030 г.", за да може ЕС да постигне по-амбициозната цел за 2030 г.

Процедурен код: 2022/2673(RSP)  

Дебат: вторник, 18 октомври 2022 г.

Гласуване: четвъртък, 20 октомври 2022 г.

Процедура: Резолюции по актуални теми

 

Връзки

 

Процедурно досие

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2022/2673(RSP)&l=en 

 

Проучване на ЕП относно COP27

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2022/733989/IPOL_STU(2022)733989_EN.pdf

 

Служба на ЕП за парламентарни изследвания: "Конференция за изменението на климата COP26: Резултати" (22.11.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_ATA(2021)698805 

 

Служба на ЕП за парламентарни изследвания: "Пакетът готови за цел 55" (03.06.2022 г.)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2022)733513

Уебсайт за COP27

https://cop27.eg/

 

Мултимедиен пакет относно COP27

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/cop-27_24401

 

Евродепутатите ще обсъдят отношенията със Западните Балкани

В сряда следобед членовете на ЕП ще оценят заедно с Комисията отношенията между ЕС и Западните Балкани в светлината на последния преглед на напредъка им към членство в ЕС.

Тази седмица европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи представи пред членовете на Комисията по външни работи  (AFET) анализа и прогнозата на Комисията относно политиката на разширяване на ЕС в изпълнен с предизвикателства геополитически контекст.

Оценката обхваща също така въздействието на предприсъединителното финансиране, състоянието на върховенството на закона в присъединяващите се страни и други въпроси, свързани с основните реформи.

По време на пленарния дебат в сряда се очаква членовете на ЕП да приветстват официалното начало на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания през юли миналата година и да призоват ЕС да либерализира визовия режим за Косово. Те вероятно също ще призоват Сърбия да се съобрази с ограничителните мерки и политиката на ЕС спрямо Русия.

 

Контекст

Черна гора и Сърбия започнаха преговорния процес съответно през 2012 г. и 2014 г., а Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидати.

Дебат: сряда, 19 октомври

Процедура: Изявление на Комисията, без резолюция

Връзки

 

Информационен бюлетин на ЕП: Стратегическите интереси на Китай в Западните Балкани, 24.06.2022 г.

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2022)733558

 

ЕП накратко: Влиянието на Русия в Западните Балкани, 08.06.2022 г.

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_ATA(2022)733523\

 

Проучване на Службата на ЕП за парламентарни изследвания: Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани, 31.05.2022 г.

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EXPO_STU(2022)702561

 

Мултимедиен сайт на ЕП

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/

 

 

 

 

 

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:18 на 27.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация