site.btaЗам.-министър Бурджев: Науката и бизнесът трябва да работят ръка за ръка


Когато науката и бизнесът работят ръка за ръка, може да се намери решение. Този форум днес, в това авторитетно място за българската наука и в направление животновъдство, го доказва. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев по време на откриването на Международния форум „Съвременни тенденции в свиневъдството: научни, пазарни и регулаторни аспекти“. Той поздрави организаторите и участниците в конференцията от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов и подчерта, че свиневъдният сектор в страната е добре структуриран и специализиран, което е предпоставка за неговото стабилно развитие.
„Министерството на земеделието и храните е партньор на бранша и научните среди. Искаме да изразим своята готовност и ангажираност да чуваме вашите притеснения и предложения, анализи и тенденции, за да решаваме заедно текущите и бъдещите предизвикателства“, заяви още той. По думите му, отчитайки актуалното състояние на свиневъдството с неговите специфики и динамика, както и развитието на международните пазари, не бива да се пренебрегват иновативните решения в сектора – напротив, нужно е да се обърне специално внимание на алтернативните дейности в рамките на традиционните направления.
През 2025 г. подкрепата за свиневъдния сектор посредством схема за държавна помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине“ е с бюджет от 42 млн. лв. В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023–2027 г. се предвижда целенасочена подкрепа, ориентирана към иновативни решения, опазване на околната среда, инвестиции в материални и нематериални активи и разпространение на резултатите до по-широк кръг заинтересовани страни.
По време на форума бяха обсъдени теми, свързани с хуманното отношение към животните, дерогации, регулаторни промени и финансиране, актуални инфекциозни заболявания в Европа и превантивните действия на страната, възможности за растеж и развитие на сектора, браншови стандарти, трансформиране на свиневъдството чрез изкуствен интелект, въвеждане на система за окачествяване на месото в България и контрол по цялата агрохранителна верига.
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина