Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaЗаместник-министър Тошев: МЗХ използва всички налични инструменти и политики, за да насърчи развитието на иновациите в агробизнеса

Заместник-министър Тошев: МЗХ използва всички налични инструменти и политики, за да насърчи развитието на иновациите в агробизнеса
Заместник-министър Тошев: МЗХ използва всички налични инструменти и политики, за да насърчи развитието на иновациите в агробизнеса
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министерство на земеделието и храните използва всички налични инструменти и политики, за да насърчи развитието на иновациите в агробизнеса. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Стоян Тошев, който откри третото издание на Академия "Иновации в агробизнеса", в Литературен клуб "Перото" в София. 

Той отбеляза, че земеделието е в непосредствена зависимост от динамичните промени в климата и все по-сложното ресурсно обезпечаване на суровини, енергия и вода. "Това изисква неотложни и продуктивни действия за справяне с новите реалности. Ролята на науката е базова в този процес - за надеждно справяне на аграрния сектор с предизвикателствата, пред които сме изправени", подчерта заместник-министър Тошев. Той посочи, че за екипа на Министерството, обезпечаването на реалния сектор с най-съвременни научни и технологични решения, е сред водещите приоритети. Инж. Тошев изтъкна, че земеделският сектор се нуждае от младите хора, които имат креативна нагласа и подход към прилагане на иновативни визии и решения. 

"Широкият обхват на проектите и темите, заложени в програмата на Академия „Иновации в агробизнеса“, дават основание за такъв оптимизъм. Убеден съм, че много от смелите визии и иновативни решения, предлагани от участниците в тази магистърска програма, могат да намерят успешна реализация, в това число и чрез възможностите за подкрепа, които Министерството на земеделието и храните разкрива чрез своите политики", каза още заместник-министър Тошев. 

От името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, заместник-министър Тошев поздрави организаторите на форума и пожела успех на събитието, по време на което ще бъдат разисквани и представени множество иновативни решения в сектора.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на Аграрния университет в Пловдив доц. д-р Боряна Иванова, заместник-ректорът на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Тодор Ялъмов, председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова и др.

Академия „Иновации в агробизнеса“ е съвместна инициатива на Стопански факултет към Софийския университет, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Клийнтех България, Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi).

Събитието събира за трета поредна година новатори в агросектора и хранително-вкусовата промишленост, заедно с предприемачи, експерти, представители на научните среди и медиите по теми, свързани с високите технологии, дигитализацията, изкуствения интелект, рисковото и публичното финансиране, проектната дейност и кръговата икономика.  Академията ще продължи до 20 март 2025 г., включително. В рамките на следващите три дни се предвиждат поредица от обучения, индивидуални консултации, дискусии, уъркшопи със стартиращи бизнеси от индустриите на агрохранителната верига, нетуъркинг пространства и фирмени презентации, работа по водещи за страната проекти, представяне на добри практики на взаимодействие между научните звена и бизнеса.

Паралелно се провежда и изложение на фирми с иновативни разработки с приложение в селското стопанство и индустриите от агрохранителната верига, кръгова икономика и биоикономика. 

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:28 на 18.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация