site.btaСдружение „За достъпна и качествена храна“ започва активен диалог с обществото и всички политически сили и държавни институции за трайни решения по високите цени и качеството на продуктите


Въпреки многократните обещания за мерки от страна на държавата, реални действия за справяне с проблема с високите цени и влошеното качество на множество продукти липсват. Вече три години нашите законодателни инициативи остават нечути, а проблемите с качеството на продукцията остават на заден план, извън фокуса на партиите в Народното събрание и няколко поредни служебни кабинета.
Затова Сдружението започва активен диалог с обществото и всички политически сили, както в парламента, така и извън него. Нашата цел не е политизиране на темата, а намиране на трайни и ефективни решения в интерес на потребителите, производителите и икономиката като цяло.
Ние сме част от SAFE – единствената европейска организация, която защитава потребителите в хранителния сектор! Нашето членство в SAFE ни осигурява силна подкрепа от Брюксел и от всички членове на организацията в Европа. С над 30 членове в 14 държави, SAFE гарантира, че гласът на потребителите се чува на най-високо ниво и че законодателството на ЕС поставя здравето и безопасността на храните на първо място.
„Държавата трябва да влезе в своята роля. Дебатът за това държавата по силов начин да намали цените е вреден“, заяви Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на Сдружението. Той подчерта, че е необходимо широкомащабно обсъждане на проблема, включващо производители, съсловни организации и потребителски обединения.
Отново отправяме покана до ръководствата на големите хранителни вериги, като до този момент те не са изявили желание за конструктивен диалог с потребителските организации и нас като медиатор. Въпреки това, продължаваме да настояваме за открит разговор и сътрудничество, което да доведе до балансирани решения в полза на всички засегнати страни.
„Ние не сме сами за себе си. Всеки участва в този дебат. Най-накрая политиците чуват гласа. Трябва да се търси решение, а не само констатации“, допълни Велчев.
Призоваваме всички заинтересовани страни да се включат в открит и конструктивен диалог за създаване на устойчиви механизми за подобряване на пазарната среда, контрол върху качеството и защита на интересите на българските потребители.
Сдружението организира специално събитие, на което вече са потвърдили участие голяма част от браншовите организации на производителите на мляко, месо, хляб, плодове и зеленчуци, както и водещи икономисти и евродепутати.
Покана за участие в кръгла маса на тема „Ще остане ли достъпна храната?“
Сдружение за достъпна и качествена храна има удоволствието да Ви покани на публична дискусия, посветена на достъпността на храните и влиянието на глобални и национални фактори върху цените. Събитието ще се проведе на 18 февруари 2025 г. от 10:00 ч до 12:00 часа. в Пресклуба на БТА- Адрес: 1124 София, бул. „Цариградско шосе“ 49.
В контекста на икономическите предизвикателства, растящата инфлация и нарастващите разходи за живот, достъпът на българските граждани до качествена и достъпна храна е въпрос от национално значение. Дискусията ще обхване следните теми:
– Глобални фактори, влияещи върху цените на храните – войни, климатични промени, енергийни кризи и вериги на доставки
– Национални политики и регулации – субсидии, данъци, регулаторни механизми за защита на потребителите и производителите
– Състояние на местното земеделие и производство – устойчивост, зависимост от внос и предизвикателства пред малките производители
– Дистрибуция и ценообразуване – ролята на търговските вериги, посредниците и алтернативите за по-достъпни храни
– Социално-икономически последици – влияние върху уязвимите групи, продоволствена сигурност и мерки за подкрепа
– Решения и бъдещи перспективи – иновации, кооперативи, намаляване на хранителните отпадъци и дигитални решения
Андрей Велчев
Председател на Управителния съвет
Сдружение „За достъпна и качествена храна“
news.modal.header
news.modal.text