site.btaБСК: Асоциация "Традиционни български консерви" представя традиционни български вкусове на Международното изложение LISBON FOOD AFFAIR 2025
![БСК: Асоциация "Традиционни български консерви" представя традиционни български вкусове на Международното изложение LISBON FOOD AFFAIR 2025](/upload/823538/BIA_logo-BG.jpg?l=1000)
![БСК: Асоциация "Традиционни български консерви" представя традиционни български вкусове на Международното изложение LISBON FOOD AFFAIR 2025](/upload/823538/BIA_logo-BG.jpg?l=1000&original=d058d05afcbb5185e51ae7f08e4eb5f2a24f02cb)
От 10 до 12 февруари в Лисабон, Португалия, ще се проведе ежегодното Международно изложение за храни и напитки LISBON FOOD AFFAIR 2025, под егидата на Фондация AIP. Тази година в изложението ще се включат над 350 изложители от сферата на хранително-вкусовата и питейната индустрия. За първи път сред изложителите ще бъде и Асоциация "Традиционни български консерви". Българският щанд ще е позициониран в Зала 1 с номер 1A24.
Целта на българското присъствие на това престижно изложение е да се популяризират постоянно нарастващите фирмени каталози на родните консервни предприятия, да се установят възможности за членовете на асоциацията за нови пазари и да се обменят добри практики между българските и останалите производители, които ще бъдат част от LISBON FOOD AFFAIR 2025.
Португалия се очертава като международна фокусна точка за бизнеса и трансграничните интереси на глобалната хранително-вкусова индустрия. Хранително-вкусовата промишленост е сред най-важните и стратегически отрасли на португалската икономика. През последните години страната е направила сериозни инвестиции в нея. По данни на Федерацията на португалската агро-хранителна индустрия (FIPA), износът от хранително-вкусовата промишленост се е увеличил с 9,46% през първите шест месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на предходната година, възлизайки на обща стойност 3,991 милиона евро. Близо 12% от всички заети в португалската икономика са съсредоточени в хранително-вкусовия сектор. Положителното развитие е резултат от инвестиции в иновации, качество и безопасност на храните.
Еднодневният билет за посещение на изложението LISBON FOOD AFFAIR 2025 е 30 евро, а вратите са отворени от 10:00 до 18:00 ч.
По покана на Асоциация "Традиционни български консерви" българският щанд ще бъде посетен от българския консул в Лисабон Любомир Николов и ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) Антоанета Калаузка.
Българският щанд се финансира от Министерството на земеделието и храните като държавна помощ за организиране и участие в специализирани изложения.
news.modal.header
news.modal.text