Асоциация Цьолиакия България - Живот без глутен – Прессъобщение

site.btaАсоциация Цьолиакия България - Живот без глутен: Без храна в детски заведения, училища и болници за хора с цьолиакия

Асоциация Цьолиакия България - Живот без глутен: Без храна в детски заведения, училища и болници за хора с цьолиакия
Асоциация Цьолиакия България - Живот без глутен: Без храна в детски заведения, училища и болници за хора с цьолиакия
Снимка: Асоциация Цьолиакия България - Живот без глутен

В интервю за „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR, Ралица Мавродиева от Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен, постави проблемите на хората с цьолиакия у нас.

Тя сподели, че те са изправени пред сериозни предизвикателства, тъй като липсва осигуряване на безопасна безглутенова храна в болници, училища и детски заведения. "В столицата има отделни детски градини, които по своя инициатива приготвят безглутенова храна, директорите се справят. В община Варна го правят и има осигурена храна в детските градини", сподели Мавродиева.
В разговора бяха засегнати и ключови проблеми като: диагностицирането на заболяването и ТЕЛК процедурите.

Друг основен проблем пред пациентите с цьолиакия е безопасното хранене навън и и липсата на адекватни правила за контрол върху заведенията, предлагащи "безглутенови" храни. В интервюто се подчерта, че кръстосаното замърсяване с глутен създава сериозен риск за здравето на засегнатите.

Цьолиакия е автоимунно заболяване и засяга около 1% от населението, като единственото лечение е пълното изключване на глутен от живота. Липсата на безопасна безглутенова храна в обществените институции поставя пациентите в уязвимо положение.

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:53 на 29.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация