Сдружение "За достъпна и качествена храна" – Прессъобщение

site.btaСдружението за достъпна и качествена храна представя новата рубрика: Съветите на лекарите – Здраве чрез хранене

Сдружението за достъпна и качествена храна представя новата рубрика: Съветите на лекарите – Здраве чрез хранене
Сдружението за достъпна и качествена храна представя новата рубрика: Съветите на лекарите – Здраве чрез хранене
Снимка: Пресцентър

Сдружение за достъпна и качествена храна потърси специално за нашата аудитория д-р Стоян Монев за да разкаже за рисковете от нездравословно хранене и прекомерна консумация на храни и напитки по време на празници.

Д-р Стоян Монев е утвърден специалист по вътрешни, инфекциозни болести и спешна медицина, който работи в Долна Саксония, Германия. От август 2020 г. той е част от екипа на интензивното отделение, където се грижи за пациенти с най-тежки състояния. Роден е в България и е на 40 години. Дългогодишният му опит и специализацията му в различни медицински направления го правят ценен източник на информация и практически съвети за здравословното хранене и начин на живот.

Д-р Монев, какво препоръчвате на хората по време на празниците, за да не прекаляват с храната?

Прекаляването с консумация на храна по време на празници е типичен за развитите общества проблем. То се характеризира със значително по-висок прием на храна от нужното, обикновено защото по време на празниците има изобилие от храни, които иначе не са типично и повсеместно налични през цялата година. Понеже става дума за Коледа, а тя е християнски празник ще обърна внимание на това, че още в средновековието лакомията (чревоугодие на латински „gula“) се разглежда като един от седемте смъртни грехове, определени от Римокатолическата църква за такива още през 13. век. Добродетелта, обратна на чревоугодието е лишението.

За празниците най-добрият здравен съвет е да се лишим от онези количества на храната, които са в повече. Можем да консумираме всичко, но в умерени количества. Предястие, състоящо се от зелена салата има в дългосрочен план благоприятно въздействие върху теглото на пациентите.

2. Какви храни трябва да избягваме, за да предотвратим здравословни проблеми като инфаркти или инсулти?

Храната е само един от многото фактори, които оказват въздействие върху сърдечно-съдовата система. Днес знаем, че голяма част от склонността ни да страдаме от съдова атеросклероза е генетично обусловена. Имаме пациенти с високи нива на LDL (лош холестерол), които не могат да ги променят чрез диетични мерки. В такива случаи и с оглед на заболяванията, пациентите трябва да се консултират с компетентен лекар относно необходимостта от медикаменти за намаляване на нивото на високия LDL. Знаем, че хората с рискови фактори, които успяват да намалят нивото си на лош холестерол в кръвта, живеят по-дълго и страдат по-рядко от инсулти и инфаркти. Препоръчва се избягването на животински мазнини и въглехидрати с къса верига, т.нар. „бързи въглехидрати“, като бял хляб, картофи, сладки изделия и огромни количества плодове. Има пациенти, които консумират по 500 г грозде и множество други плодове дневно, въпреки че са с наднормено тегло.

Високата консумация на фруктоза – плодова захар, независимо дали идва от плодове или от сокове, е противопоказна за хора със затлъстяване, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулинова резистентност. Зеленчуци, белтъчини, бедно на мазнини месо и бавно отделящи се въглехидрати са препоръчителното хранене при лица с проблеми с теглото.

В различни изследвания, включително и при сумисти, се забелязва феноменът, че дори затлъстели хора могат да имат нормално кръвно налягане и нормален холестерол, ако извършват редовно тежка физическа активност – спорт. Спортът с високо тегло трябва да се практикува обмислено поради ставните щети, които може да предизвика; но освен в кухнята част от рисковете за сърдечно-съдовата система могат да се намалят и чрез редовно физическо натоварване. Какво е подходящото натоварване за всеки можем също да установим след консултация с компетентен специалист по темата.

3. Какво е вашето мнение относно консумацията на трансмазнини? Опасни ли са те за здравето, и как се сравняват с други видове мазнини?

Ненаситените мастни киселини възникват при индустриалното обработване на храните, както и чрез многократно или силно затопляне по време на производствения процес. Тези мазнини увеличават нивото на холестерола и могат да водят до сърдечно-съдови заболявания.

4. Какви са основните принципи на здравословното хранене, които хората трябва да следват през празниците?

Здравословното хранене е начин на живот и не може да се следва само в определен момент от годината. Изисква се цялостен подход към храненето, който да бъде устойчив и да позволява практикуването му ежедневно и редовно. Принципът е за по-малко общо количество храна, както и период от деня, в който да не се храни.

Вредно е редовното ядене на малки количества храна през целия ден. Друг принцип е консумацията на салата от пресни зеленчуци преди основното хранене. Трябва да се избягват напитки с добавена захар, както и огромни количества сладки храни.

5. Какви храни могат да помогнат за укрепване на сърдечно-съдовата система и предотвратяване на сериозни заболявания?

Средиземноморската диета е най-добрият начин на хранене за европейската и западната популация, която не изисква сериозни лишения. Няма полезно количество алкохол, независимо от вида му. Мит е, че умерената консумация има благоприятни въздействия върху тялото.

Като цяло редовната консумация на алкохол винаги води до повишен риск от заболяване и средно намалява продължителността на живота, въпреки че всички познаваме един или двама пиещи редовно или пушещи цигари, които са достигнали до старини.

Те са изключенията и част от статистиката, а тя е еднозначна, когато става дума за консумацията на алкохол. Консумацията на повече зеленчуци вместо животински храни също има благоприятен ефект. Това важи и за рибата и морските изделия, въпреки че от тях идват други рискове, свързани с тежки метали. Най-добрата храна за сърдечно-съдовата система е онази, която пациентът в риск НЕ е изял.

6. Какво е вашето мнение за храненето в Германия – има ли разлики в хранителните навици и как те влияят на здравето на хората там?

Германците не се хранят здравословно. Те ядат много видове тъмен хляб, което е положителна черта, тъй като за тях белият хляб е нискокачествен и евтин. Въпреки това, храната в Германия е мазна, готвена и печена дълго време, което със сигурност допринася за леко по-ниската продължителност на живот в страната в сравнение с други западни нации. Положително качество на германците е, че повечето намират време за спорт и разходки из полета и гори, които за тях, още от битката, основополагаща за нацията им – тази в Тевтобургската гора (Варус), са свещени.

7. Можете ли да обясните как да се предпазим от прекомерна консумация на 

храни, които могат да доведат до наднормено тегло и сърдечни заболявания?

При консумация на въглехидрати над нормата, те се преобразуват, предимно в черния дроб, в мастни киселини и се натрупват в специализирани мастни клетки в цялото тяло на типични места. Това важи и за консумацията на мазнини.

Високото количество захари, включително и тези от огромни количества плодове, може да доведе до омазняване на черния дроб, който в един момент съдържа повече мазнини, отколкото чернодробни клетки. 

Нещо, което виждах всекидневно в университетската клиника по чернодробни заболявания, където биопсирахме по няколко черни дроба всеки ден.

Омазняването на черния дроб води до бавна смърт и реорганизация на чернодробната тъкан в три степени, след което следват фибротични промени и накрая цироза, много подобна по краен изход на тази при алкохолиците. Голямата част от черните дробове, които трансплантирахме чрез Евротрансплант, бяха за лица с алкохолна цироза, но 20 до 30% бяха и за пациенти, които дълго време са прекалявали с храната.

8. Има ли определени храни, които трябва да ограничаваме през зимния период, когато обикновено хората се поддават на прекалена консумация?

Най-добрият начин е да се мониторят чрез приложение храните, които се консумират, и за лицата в риск да се следи за лек калориен дефицит. Това е най-важната стъпка. Друг важен метод е в определен период от денонощието лицата със затлъстяване да не консумират храна, използвайки метода на периодичното гладуване. В програмите, в които проследявам пациенти с диабет, на лекарите се преподават актуалните препоръки, свързани с храненето, където редовното ядене на малки количества храна през целия ден е еднозначно вредно. То увеличава инсулиновата резистентност и води до практически спиране на разграждането на мазнини.

9. Какво бихте посъветвали хората, които се сблъскват с проблеми като високо кръвно налягане и холестерол по време на празничните месеци?

Да консумират по-малко сол и висококалорични храни. Да се консумират храни, които се разграждат бавно, в комбинация с повече зеленчуци.

10. Какви промени в диетата препоръчвате за намаляване на риска от инфаркт и инсулт, като се вземе предвид нашия начин на живот и традиционни храни?

Редовно следене на LDL, кръвно налягане, измерено с холтер, което да е средно под 130/80 mmHg; индекс на телесната маса под 26 кг/м²; по-малка консумация на животински мазнини и сол. От добавянето на сол към храната принципно могат да се откажат, свиква се. Би било добре след 35-годишна възраст веднъж годишно да се измерват нивата на холестерол в кръвта, както и чернодробните параметри. При отклонения трябва да се предприемат мерки за диагностика.

При високо кръвно налягане трябва да се стигне до медикаментозна намеса, ако диетичните мерки не са успешни. 

Ежедневното натоварване – с велосипед или кростренер, плуване или бързо ходене от 40 минути – значително намалява рисковете за сърдечно-съдовата система. Бих искал да обърна внимание и че на пазара има много опасни за здравето и ненужни хранителни добавки и витамини, които се рекламират без доказана полза.

Приемът на мултивитамини за дълго време в серия от мета-анализи е доказан като фактор, който скъсява живота, особено при пушачи, но не само. Пациентите не трябва да дават пари за ненужни хранителни добавки. Методи по природолечение, по които съм специалист, с лекарства от растителен произход не трябва да се бъркат със шарлатанските маркетингови подходи на реклама на продукти, които помагат единствено на аптеките и производителите. Но тези методи имат ограничено приложение и само след консултация с компетентен лекар.

Каузата на Сдружението за достъпна и качествена храна
 

Сдружението за достъпна и качествена храна е посветено на това да информира и подпомага обществото в избора на здравословен начин на живот чрез достъп до висококачествени хранителни продукти. Нашата мисия е да популяризираме културата на здравословно хранене и да предоставим практически знания и ресурси за подобряване на здравето чрез правилно хранене.

Чрез нашата работа ние се стремим да:

·         Насърчаваме информирания избор на храни с висока хранителна стойност.

·         Намаляваме неравенствата в достъпа до здравословни и качествени храни.

·         Повишаваме осведомеността за връзката между храненето и здравето.

·         Даваме платформа на специалисти, които могат да вдъхновяват хората за по-добър начин на живот.

 
Нова рубрика: Съветите на лекарите – здраве чрез хранене
В рамките на нашата кауза създадохме специална рубрика, в която се срещаме с лекари, за да получим научно обосновани съвети относно храненето и неговото въздействие върху здравето. Чрез тази рубрика се стремим:

·         Да предоставим конкретни, практични съвети за ежедневното хранене.

·         Да разглеждаме важни теми като превенция на хронични заболявания, правилното хранене по време на празници и начините за поддържане на здравословно тегло.

·         Да предложим експертна информация от водещи специалисти в областта на медицината, като д-р Стоян Монев, който бе наш първи гост.

Рубриката цели да покаже, че здравословното хранене не е само мода, а основен стълб на дългия и качествен живот. Съветите на експертите са ценен източник на вдъхновение и насока за всички, които искат да направят положителна промяна в начина си на живот.

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:04 на 28.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация