Университет за национално и световно стопанство – Прессъобщение

site.btaУНСС пуска следдипломна квалификация по управлението и оценката на културни и художествени ценности и арт застраховане

УНСС пуска следдипломна квалификация по управлението и оценката на културни и художествени ценности и арт застраховане
УНСС пуска следдипломна квалификация по управлението и оценката на културни и художествени ценности и арт застраховане
Снимка: Университет за национално и световно стопанство

За първи път у нас се организира обучение по програма „Управление и оценка на културни и художествени ценности“, което ще се провежда в Института за следдипломна квалификация. Към новата програма за следдипломна квалификация ще се изучава и арт застраховане. 

Ръководител на програмата е доц. д-р Катя Михайлова, преподавател в катедра „Икономическа социология“ (на снимката долу в средата). В обучението ще участват преподаватели от УНСС, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и учени от Българската академия на науките. 

Още с обявяването на програмата в нея има записани 12 курсисти, които през май 2025 г. ще бъдат първите експерт-оценители на културни и художествени ценности. Представяйки  професионалната квалификация доц. Михайлова посочи необходимостта от интердисциплинарно обучение по експертика, включваща пет основни експертизи – изкуствоведска, технологична, финансово-икономическа, застрахователна и оценка на въздействието. „Поставянето на застрахователната оценка като елемент от експертизата на културните и художествените ценности открива нови полета за развитие на застрахователния бизнес у нас“, уточни тя. 

Обучението по програмата „Управление и оценка на културни и художествени ценности“ е едногодишно и след успешното полагане на 10 специализирани изпита обучаващите се получават професионално свидетелство „Експерт-оценител на културни и художествени ценности“.

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:39 на 20.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация