Върховен касационен съд – Прессъобщение

site.btaСписък на насрочените за разглеждане дела с обществен интерес във Върховния касационен съд до края на м. октомври

Списък на насрочените за разглеждане дела с обществен интерес във Върховния касационен съд до края на м. октомври
Списък на насрочените за разглеждане дела с обществен интерес във Върховния касационен съд до края на м. октомври

18.10.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 717/2024 г. (срещу Александър Р. за умишленото убийство на Андреас Р. през 2022 г. в гр. Стамболийски), ІІІ н. о., докладчик: Николай Джурковски

Делото е образувано по касационна жалба на подсъдимия Александър Р. срещу въззивното решение от 22.05.2024 г. по в.н.о.х.д. № 53/2024 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е изцяло потвърдена присъдата от 07.12.2023 г. по н.о.х.д. № 385/2023 г. на Окръжен съд – Пловдив. 

С първоинстанционната присъда Александър Р. е признат за виновен в това, че на 04.05.2022 г. в гр. Стамболийски умишлено умъртвил Андреас Р., гражданин на Германия, поради което му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за 15 години. Осъден е и да заплати на двама граждански ищци (родители на убития) сумата от по 100 000 лева, представляваща обезщетение за причинени им от престъплението неимуществени вреди. 

В касационната жалба са заявени касационните основания нарушение на закона, допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и явна несправедливост на наложеното наказание. Иска се да бъде отменен въззивният акт и да бъде оправдан подсъдимият, а ако не бъде уважено това искане, молбата е делото да бъде върнато за разглеждане от друг състав на апелативния съд или да бъде намалено наложеното наказание.


18.10.2024 г., 09.00 ч., зала № 24 – наказателно дело № 811/2024 г. (срещу Ваклин Х. за причиняването през 2019 г. на смъртта на трима души при управление на влекач с ремарке на пътя Пловдив – Пазарджик при разклона за с. Цалапица), ІІ н. о., докладчик: Петя Шишкова      

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Ваклин Х. и на частните обвинители срещу присъдата от 16.04.2024 г. по в.н.о.х.д. № 555/2023 г. на Апелативен съд – Пловдив.

Първоначално с присъда на Окръжен съд – Пловдив Ваклин Х. е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при управление на МПС – на Филип М., Ангел З. и Михаил М., във връзка с допуснати нарушения на правилата за движение. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за 5 г. и 4 м. (след редуциране заради протеклото пред първата инстанция съкратено съдебно следствие), лишен е и от право да управлява МПС за 5 г. и 6 м. С решение на Апелативен съд – Пловдив присъдата е отменена и делото е върнато за ново разглеждане.

След повторното разглеждане на делото с присъда на Окръжен съд – Пловдив Ваклин Х. е признат за виновен в това, че на 13.05.2019 г. на пътя Пловдив – Пазарджик при управление на влекач с ремарке (движение назад на кръстовище при маневра „обратен завой“) е нарушил правилата по чл. 38, ал. 4, чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за 5 години. Лишен е от правото да управлява МПС за 5 години и 6 месеца. Признат е за невинен в това да е нарушил разпоредбата на чл. 25, ал. 1 от ЗДвП и в това случаят да е особено тежък. 

С решение на Апелативен съд – Пловдив присъдата е изменена, като деянието е преквалифицирано по по-лек престъпен състав и подсъдимият е оправдан по обвинението за нарушаване на правилата за движение по чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП. Намалени са срокът на наказанието „лишаване от свобода“ на 4 години и срокът на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ на 5 години.  

С решение от 07.12.2023 г. по к.н.д. № 710/2023 г. на ВКС въззивното решение е отменено и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд.

С атакуваната сега присъда по в.н.о.х.д. № 555/2023 г. на Апелативен съд – Пловдив е отменена частично присъдата на Окръжен съд – Пловдив и подсъдимият е признат за виновен в това, че на 13.05.2019 г. при управляване на влекач с полуремарке нарушил правилата за движение – чл. 38, ал. 4 от ЗДвП, и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице, като случаят е особено тежък. Признат е за невинен в това да е нарушил чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП и е оправдаван по обвинението в тази му част. Първоинстанционната присъда е изменена в частта относно основанието и размера на наказанията. Срокът на наказанието „лишаване от свобода“ е увеличен от 5 на 8 години, а на наказанието „лишаване от правото да управлява МПС“ – от 5 години и 6 месеца на 9 години. Присъдата е потвърдена в останалата част.   

В касационната жалба от подсъдимия са заявени всички основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. Прави се искане в условията на алтернативност – за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от въззивната инстанция, за изменяването ѝ и прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление и за намаляване на наказанията.

В касационната жалба от частните обвинители е заявено основанието по чл. 348, ал. 1, т. 3 от НПК – явна несправедливост на наказанието. Иска се отмяна на присъдата в частта относно наложените наказания и връщане на делото за ново разглеждане за увеличаване на наказанията.

22.10.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 759/2024 г. (срещу Йордан Т. за умишленото убийство на роднините му Васил Б. и Христо Б. в гр. Пловдив през 2019 г.), ІІI н. о., докладчик: Калин Калпакчиев

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Йордан Т. и неговия защитник, както и по касационни жалби на гражданските ищци и частни обвинители срещу решението от 03.06.2024 г. по в.н.о.х.д. № 301/2022 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена присъдата от 25.02.2022 г. по н.о.х.д. № 771/2021 г. на Окръжен съд – Пловдив.

С присъдата подсъдимият е признат за виновен в това, че на 26.11.2019 г. в склад на ул. „Борба“ в гр. Пловдив умишлено умъртвил с пистолет роднините си и бизнес партньори Васил Б. и Христо Б. – баща и син, като е осъден за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 вр. чл. 115 от НК. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 20 години. Уважени са частично предявените по делото граждански искове.

В касационните жалби се заявяват касационните основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. С жалбите на подсъдимия и на неговия защитник се претендира в условията на алтернативност – постановяване на оправдателна присъда, преквалификация на извършеното деяние или намаляване на наложеното наказание.

С жалбите на гражданските ищци и частни обвинители се иска налагане на по-тежко наказание и уважаване на предявените искове в пълен размер. 

25.10.2024 г., 10.00 ч., зала № 22 – наказателно дело № 616/2024 г. (срещу Симеон Д. и Костадин С. за опит да отнемат 52 лв. от таксиметров шофьор през 2017 г. в с. Дражево, придружен с опит за убийство), І н. о., докладчик: Румен Петров

Делото е образувано по касационни жалби на частния обвинител Апостол В. и на подсъдимите Симеон Д. и Костадин С. срещу решението от 04.04.2024 г. по в.н.о.х.д. № 23/2023 г. на Апелативен съд – Бургас. 

Делото е за трети път пред касационната инстанция. 

С присъда на Окръжен съд – Ямбол Костадин С. и Симеон Д. са признати за виновни в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство, за което на Костадин С. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, а на Симеон Д. – за срок от 16 години. 

С решение по в.н.о.х.д. № 23/2023 г. на Апелативен съд – Бургас присъдата е изменена, като за подсъдимия Костадин С. деянието е преквалифицирано в опит за грабеж, придружен със средна телесна повреда. Намалено е наложеното му наказание „лишаване от свобода“ на 2 години и 4 месеца.  Присъдата е изменена и по отношение на другия подсъдим Симеон Д., като е намалено наложеното му наказание „лишаване от свобода“ на 15 години. 

В касационната жалба на Костадин С. се посочват касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 3 НПК, като се иска изменение на обжалваното решение и прилагане на чл. 66 от НК – условно осъждане, както и отмяна на решението в частта за разноските. 

В касационната жалба на Симеон Д. се сочат всички касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 – 3 от НПК, като се иска при условията на алтернативност изменение на решението и преквалифициране на деянието в по-леко наказуемо престъпление, респективно – определяне на наказание под минималния размер за това престъпление, което да бъде отложено по реда на чл. 66 от НК, или намаляване на наложеното наказание. 

С касационната жалба на частния обвинител се твърди явна несправедливост на наложеното наказание на Симеон Д. и се настоява за увеличение на неговия размер до максималния, предвиден в закона.

31.10.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 681/2024 г. (искане за възобновяване на производството от Илиян Т., осъден по делото „Соло“ и екстрадиран от Република Узбекистан), ІІІ н. о., докладчик: Даниел Луков

Делото е образувано по искане за възобновяване от задочно осъдения Илиян Т. поради неучастието му в наказателното производство, водено срещу него. 

С присъда от 09.12.2011 г. на Софийския градски съд Илиян Т. е признат за невиновен и оправдан по повдигнатото му обвинение за извършването на убийство по хулигански подбуди на две лица и опит за убийство на трето лице, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини. 

С нова присъда от 02.04.2013 г. на Софийския апелативен съд първоинстанционната присъда е отменена и Илиян Т. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършването на убийство по хулигански подбуди на две лица и опит за убийство на трето лице, като му е наложено наказанието „доживотен затвор“. Уважени са частично предявените граждански искове по делото. 

С решение от 04.12.2013 г. по к.н.о.х.д. № 1479/2013 г. на ВКС е оставена в сила присъдата на въззивния съд.

Илиян Т. иска възобновяване на производството и връщане на делото за ново разглеждане от стадия, когато се твърди, че е започнало задочното производство, а именно пред въззивния съд. 

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:13 на 11.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация