Национална мрежа за децата – Прессъобщение

site.btaНационална мрежа за децата: Рекордни близо 300 000 сигнала за онлайн престъпления над деца е обработил Националният център за безопасен интернет

Национална мрежа за децата: Рекордни близо 300 000 сигнала за онлайн престъпления над деца е обработил Националният център за безопасен интернет
Национална мрежа за децата: Рекордни близо 300 000 сигнала за онлайн престъпления над деца е обработил Националният център за безопасен интернет

Само до септември сигналите надвишават пет пъти тези от цялата изминала година 

Центърът започва национални инициативи за дигитална грамотност, безопасно онлайн поведение и превенция на престъпленията в подкрепа на деца, родители и учители

Точно 293 312 сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. Сред сигналите на Горещата линия са такива за разпространение на снимки и видеа със сексуално съдържание с деца, сексуално изнудване и експлоатация. При всички сигнали 99% са за престъпления спрямо момичета и 1% - спрямо момчета. Най-потърпевши са деца на възраст 10-14 години.

От тези близо 300 хиляди сигнала над 45 000 са постъпили от чуждестранни партньори - членове на международната мрежа INHOPE през системата ICCAM. От тях 41 190 сигнала Центърът за безопасен интернет е изпратил към дирекция “Киберпрестъпност” на ГДБОП като потвърдени за незаконно съдържание, хоствано в България. 

Над 248 500 са сигналите, подадени от нашия Център за безопасен интернет към международната INHOPE. От тях 208 385 вече са потвърдени като незаконно съдържание, като над 50% са били качени в безплатна услуга на Телеграм за анонимно разпространение на снимки.

Данните бяха представени на пресконференция, организирана от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ - safenet.bg), Асоциация “Родители”, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и Национална мрежа за децата (НМД). Това са и организациите в обновения консорциум зад дейността на Центъра, които в следващите месеци стартират програмата “Дигитални деца” с национални инициативи по превенция. 

Повишаването на сигналите се дължи на огромните усилия на екипа въпреки ограничения човешки и финансов ресурс, коментира Антоанета Василева, координатор на Центъра за безопасен интернет. “Успяваме да достигнем до престъпно съдържание, свързано с деца в мрежата, благодарение и на грешките, които правят престъпниците. Следващите месеци ще продължим усилено да информираме и родителите, и децата, какви са рисковете в онлайн пространстовото, защото виждаме, че въпреки усилените грижи, които родителите полагат за децата си, на тях им липсва информация. Ще продължим да подкрепяме родители и деца и през Консултативната ни линия 124 123.”

Заради спешната нужда от работещи мерки срещу престъпленията с деца в интернет, в срещата участваха още Държавната агенция за закрила на детето, дирекция “Информационни и комуникационни технологии” към МОН и дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП. 

До дни ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между ДАЗД, ГДБОП и Националния център за безопасен интернет. Това обяви Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Колегите от ГДБОП работят с наш специализиран софтуер, който установява съдържание на български IP-та, каза Старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП. Ежеседмично колегите пътуват и задържат потребяващи и разпространяващи педофилско съдържание. Разкриваме съдържание, което се използва както за лична употреба, така и за търговия с порнографско съдържание. Имаме случаи и на български, и на чужди граждани у нас, които целят и жива среща с децата жертви, и ние ги задържаме. Нямаме данни колко от тях са осъдени и често делата, които сме започнали продължават с години. В тази работа изключително много ни помагат много институции и неправителствени организации, в това число и safenet.bg, които приемат каузата като своя мисия. 

Мерки по превенция започват още от тази есен. Те ще се изпълняват от организациите в консорцициума зад safenet.bg по проект “Дигитални деца”. Центърът и Асоциация “Родители” ще засилят обучителните си дейности по дигитално-медийната грамотност в страната, насочени към ученици, родители и учители. Цел в следващите месеци са над 120 обучения, информационни срещи и кампании в страната и над 5000 подкрепени деца и родители със знания и умения за действие при онлайн насилие или злоупотреба.

С фокус деца и семейства от уязвими групи ще работи екипът на БАСП. Узявимите общности са сред най-рисковите, смятат от организацията, защото нямат достатъчно умения и познания за онлайн средата, трудно разпознават фалшивите новини, често споделят лична информация, без да разбират рисковете и възможните негативни последствия и са податливи на злоупотреби, дезинформация, кибертормоз и експлоатация. Ограничените цифрови познания на родителите възпрепятстват способността им да помагат и да насочват децата си в онлайн пространството. 

Затова от БАСП ще работят и със здравни медиатори, социални работници, учители и психолози, както и с младежи от уязвими групи, които ще могат след това сами да съветват свои връстници за безопасно онлайн поведение. По метода “Връстници обучават връстници” БАСП цели да достигне до поне 2000 деца и тийнейджъри от уязвими общности в страната. Асоциацията ще разработи и методология и наръчник за онлайн безопасност.

Предстоят и изготвянето на анализ на правната рамка и регулаторните пропуски, които затрудняват превенцията, разкриването и наказването на онлайн престъпления над деца. По анализа ще работи Национална мрежа за децата. Ще бъдат изготвени препоръки за процедурни и законови изменения. В обсъждането им ще бъдат ангажирани отговорните институции, в т. ч. МВР, МОН, МТСП, ДАЗД и др. Ще се търсят и конкретни действия на държавата в превенцията и адекватната реакция на онлайн престъпленията срещу деца у нас, включително и по темата за устойчиво държавно финансиране на Центъра за безопазен интерент - единственото звено у нас с дългогодишно доказана експертиза и установени местни и международни институционални партньорства за обработване на увеличаващия се брой сигнали.

Това лято НЦБИ успя да привлече финансиране от ЕС по Програма „Дигитална Европа“ на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазването и цифровизацията (HaDEA). Така Центърът ще може да продължи да обслужва многократно увеличаващите се сигнали към Горещата линия за незаконно съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност на деца 124 123, както и превенционната си обучителна дейност, но въпросът за устойчив ангажимент от страна на българската държава остава нерешен.

Националният център отчита увеличение и в обажданията от родители, деца и тийнеджъри на Консултативната линия 124 123. Повечето от тях (58%) са от родители и възрастни, а 42% - от тийнеджъри и деца. Най-честите запитвания към Консултативната линия и чата към нея са за съвет при откраднати профили, онлайн тормоз и хакване на други приложения в телефона. Мeстата в Мрежата, където най-често възниква проблем, са социалните мрежи - 72% и приложения за чат комуникация - 17%. Онлайн престъпниците стават все по-изобретателни и все по-често подмамват децата и през платформите за онлайн игри - 10%.

 

За организаторите

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ - www.safenet.bg) защитава децата в Интернет от 2005 г. Центърът се управлява от неправителствената организация Асоциация “Родители”, в консорциум с Българска Асоциация за семейно планиране и сексуално здраве” и “Национална мрежа за децата”.  

Националният център работи в подкрепа на сигурността на децата онлайн вече над 18 години. Има две важни услуги – Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност за деца 124 123 е телефонът на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете. Като единствена организация, защитаваща децата в онлайн пространството, Центърът вярва, че най-добрата превенцията на децата е развиването на умения и дигитално-медийната им грамотност, която изгражда тяхната устойчивост към рискови ситуации онлайн.

Уебсайт: www.safenet.bg 

Facebook: https://www.facebook.com/SafenetBG 

За контакт: Антоанета Василева, Координатор на Центъра, +359 888 240 858, info@safenet.bg 

 

Асоциация “Родители“ е създадена през 2001 г. като неправителствена организация за осъществяване на общественополезна дейност. Основна мисия на организацията е гарантиране правото на всяко дете до равен достъп до съвременно и качествено образование. Голяма част от дейностите са с фокус върху образованието и доброто взаимодействие между училището, детската градина, яслата и родителя. 

Асоциация Родители е член на Алианс за ранно детско развитие; работни групи към Националния съвет за закрила на детето; Обществения съвет за безопасен интернет; Национална мрежа за децата и MenEngage Europe.

Уейбсайт: www.roditeli.org 

Facebook: https://www.facebook.com/AsociaciaRoditeli  

За контакт: Яна Алексиева, изпълнителен директор, office@roditeli.org 

 

Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) е основана през 1992 г. Целите на организацията са фокусирани върху промотирането и предлагането на адекватни услуги в областта на репродуктивното здраве, предоставянето на информация за различни аспекти на сексуалното здраве, безопасния секс и контрацепцията, застъпничество за здравни политики и услуги, особено за уязвими групи.

Целевите групи на организацията са разнородни – млади хора, младежи от институциите, етнически малцинства в неравностойно положение (с основен фокус роми), здравни специалисти, общинска и публична администрация, НПО екипи, учители, университетски преподаватели, жени в отдалечени и селски региони, затворници, журналисти и много други. БАСП има свои центрове в София, Русе, Стара Загора и Плевен, а също партнира на местно ниво с редица общини и неправителствени организации в цялата страна.

Уебсайт: www.bfpa.bg   

Facebook: https://www.facebook.com/basp.bfpa 

За контакт: Павлина Филипова, Координатор на проекта „Дигитални деца“, БАСП, pfilipova@bfpa.bg; +359 889249117

 

Национална мрежа за децата е най-голямото у нас обединение на близо 130 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България. Повече от 200 хиляди български деца и над 100 хиляди семейства годишно получават подкрепа от нашите организации и професионалисти. 

Уебсайт: https://nmd.bg/

Facebook: https://www.facebook.com/nmdbg

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nmdbg 

За контакт: Благовеста Симеонова, Комуникация и събития, Национална мрежа за децата

blagovesta.simeonova@nmd.bg. +359 888 949883

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:21 на 11.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация