Министерски съвет – Прессъобщение

site.btaМинистерски съвет: Решения

Министерски съвет: Решения
Министерски съвет: Решения

България предоставя хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина за справяне с опустошителните последици от наводненията на 4 октомври 2024 г.

Министерският съвет одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро за отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври 2024 г., отнели живота на най-малко 21 души и оставили стотици семейства в бедствено положение. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ на Министерството на външните работи.

Предоставянето на спешна хуманитарна помощ от страна на България в отговор на отправения от правителството на Босна и Херцеговина призив за подкрепа е акт на съпричастност в потвърждение на традиционно добрите отношения между двете страни.

 

Определен е механизъм за прилагане на Инструмента за техническа подкрепа на ЕС в България

Със свое решение правителството прие механизъм за прилагане на Инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз в България.

Определя се редът за координация, кандидатстване, подбор и отчитане по Инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз в България, в изпълнение на Регламент (ЕС) 2021/240 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 година за създаването на Инструмента за техническа подкрепа за периода 2021-2027 година. Дирекция „Европейски въпроси и политики“ на Министерството на финансите е определена за Координационно звено по прилагането на Инструмента.

С решението се подобрява възможността за кандидатстване чрез удължаване на крайния срок за подаване на искания за подкрепа и са отразени определени промени, настъпили след изменение на Устройствения правилник на Министерството на финансите.

 

Одобрени са документите по трансакцията за емитиране на облигации на международните капиталови пазари

Със свое протоколно решение Министерският съвет одобри документацията и доклада на министъра на финансите за резултатите от трансакцията за емитиране на облигации на международните капиталови пазари, проведена на 28 август 2024 година.

Страната ни успешно пласира троен транш облигации в две валути - евро и щатски долари. Трансакцията включва транш от 8-годишни облигации на стойност 1,75 млрд. евро, транш от 20-годишни облигации на стойност 1,25 млрд. евро и транш от 12,5- годишни облигации на стойност 1,50 млрд. щатски долара.

Емитираните държавни ценни книжа са част от Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на международните капиталови пазари.

 

Одобрен е докладът с резултатите от неформалното заседание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 13 и 14 септември 2024 г. в Будапеща, Унгария.

По време на първата работна сесия министрите на финансите и управителите на централни банки на страните от ЕС обсъдиха устойчивото финансиране на зеления преход.

В рамките на втората работна сесия се проведе дискусия на тема „Ефекти от демографските промени върху устойчивостта на публичния дълг“.

 

България прие актуализиран Национален план за засилване на участието си в гражданското измерение на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС

Министерският съвет прие актуализиран Национален план за изпълнение на Споразумението (Компакт) за засилване на гражданското измерение на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европейския съюз. Националният план отразява поетите от България и останалите държави членки на ЕС ангажименти в рамките на новия Пакт за гражданската ОПСО на ЕС, приет през 2023 г.. В него са заложени цели за изпълнение до 2027 г в четири направления: юридическа база, управление на човешките ресурси, обучение и стратегическа комуникация. Сред основните цели е изграждане на действащ механизъм за координация, увеличаване на броя на командированите национални експерти в граждански ОПСО мисии, подобряване на кръга ангажирани с обучение за целите на гражданската ОПСО, както и предвиждане на допълнителни програми за обучение и подобряване на осведомеността по въпроси, свързани с граждански ОПСО мисии и операции.

Гражданското измерение на ОПСО е един от основните инструменти на ЕС за осигуряване на сигурност и стабилност в съседните на Съюза региони при конфликти и кризи. Тринадесет граждански мисии работят за повишаване и укрепване на сигурността, върховенството на закона и правата на човека в Европа, Африка и Азия.

В момента България е командировала 22 служители в приоритетни за нея граждански мисии в Косово, Грузия, Украйна, Молдова, Армения и Либия.

 

Правителството одобри нов почетен консул на България в Тайланд

Министерският съвет прие решение г-н Сивасит Лаохапонгчана да бъде новият почетен консул на страната ни в Тайланд със седалище в гр. Банкок и с консулски окръг, обхващащ територията на Кралство Тайланд.

Г-н Сивасит Лаохапонгчана е тайландски бизнесмен, собственик и управляващ директор на няколко компании, заети в областта на доставката на тежкотоварни машини, на изделия и услуги в областта на управлението на напоителни системи, дизайна и изработката на висококачествени кожени изделия, и строителното предприемачество. Той е син на досегашния почетен консул на страната ни в Банкок и негов дългогодишен сътрудник в почетното консулство, като активно участва както в публичните прояви на почетното консулство за популяризиране на България в Тайланд, така и в работата за защита на интересите и правата на българските граждани в Кралството.

Кралство Тайланд е важен партньор на Република България в Азия, като през настоящата година отбелязваме 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Назначението на г-н Сивасит Лаохапонгчана ще осигури приемственост на функциите, изпълнявани от почетното консулство до момента и ще допринесе за развитието на значителния потенциал на двустранните търговско-икономически връзки, както и разширяването на сътрудничеството в други сфери от взаимен интерес.

 

Правителството прие решение за назначаване на г-н Паоло Мариани за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Италианската република със седалище в Анкона

Министерският съвет прие решение за освобождаване на италианския гражданин г-н Джакомо Бугаро от функциите му на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в град Анкона и за назначаване на г-н Паоло Мариани за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Италианската република със седалище в Анкона и консулски окръг, обхващащ територията на област Марке.

Г-н Паоло Мариани има юридическо образование, притежава богат опит в банковия сектор и се ползва с много добро име и професионален авторитет. Назначаването му за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на България в Италия ще разкрие нови възможности за обогатяване на двустранните отношения в широк кръг от области и ще допринесе за установяването на връзки и партньорства между представители на българския и италианския бизнес.

Назначаването на г-н Мариани ще способства за разширяване на контактите между гражданите и институциите на двете страни и ще окаже положително въздействие за защитата на правата и интересите на българската общност в област Марке.

 

Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2024 г. Средствата са предназначени за ДП „Пристанищна инфраструктура“ и са в размер на 44 141 358 лв. Финансовият ресурс е предвиден за обезпечаване на изпълнението на вече сключени договори, част от инвестиционната програма на дружеството.

 

Правителството се разпореди с имоти

Министерският съвет даде съгласие за продажба на поземлен имот, собственост на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Той се намира на територията на местност „Фондови жилища“, гр. София. Имотът е неоперативен актив за дружеството и за него се правят ежегодни разходи. Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне на цена, не по-ниска от определената от независим оценител.

Правителството взе решение да промени статута на имоти, предоставени за управление на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“- от публична в частна държавна собственост. Двата терена се намират в несебърското село Оризаре, местност “Герена”. Единият е с площ 29080 кв. м, а вторият с 14058 кв. м.

С решение на правителството Министерството на земеделието и храните (МЗХ) получава безвъзмездно за управление част от имот - публична държавна собственост за нуждите на Областна дирекция „Земеделие“ - Перник. Той се намира в град Перник на ул. „Отец Паисий“ № 2, ет.5, и до момента е ползван от Националния статистически институт за функциите на Териториално статистическо бюро Югозапад, но вече е с отпаднала необходимост за институцията.

 

Одобрени са промени в списъка на общинските пътища в община Гоце Делчев

Министерският съвет одобри промени в списъка на общинските пътища. Той се изменя и допълва с нови пътни трасета на територията на община Гоце Делчев.

В списъка се включва път BLG2101 /II-19, Баничан - Гоце Делчев/ - о.п. Гоце Делчев - /III-198/ с дължина 2,565 км. Той се явява обходен път - северна тангента на гр. Гоце Делчев, свързващ републиканските пътища II-19 и III-198 и път BLG3100 /III-198, Добротино - Горно Спанчево/ - Попови ливади - Детски общински лагер. Така ще се обособи ново пътно трасе с дължина 2,267 м, водещо до детския лагер. Същото е от важен обществен интерес, тъй като ще доведе и до намаляване на транзитния поток от автомобили и тежкотоварно движение в централната част на града и до подобряване на екологичните параметри чрез намаляване на шумовото замърсяване и вредните емисии.

Община Гоце Делчев ще има възможност да потърси варианти за осигуряване на средства за възстановяването на техникоексплоатационното състояние. В резултат от промяната общата дължина на общинските пътища в област Благоевград се увеличава с 4,832 км и става 1203,11 км.

 

Министерският съвет прие решение за изплащане на 183 911 лв. по три осъдителни решения на ЕСПЧ

Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 183 911 лв., представляващи обезщетения в изпълнение на три решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, постановени в периода 02.04.2024 г. - 04.06.2024 г.

  1. Жалбата „Костадинов срещу България“ касае оплакване за реакцията на властите във връзка с кражба на фирмата на жалбоподателя. С решение от 8 ноември 2022 г. Съдът установява нарушение на член 1 (защита на собствеността) от Протокол № 1 към Конвенцията поради това, че държавата не е изпълнила позитивното си задължение да гарантира, че „притежанията“ на жалбоподателя са били ефективно защитени. С решението от 02.04.2024 г. ЕСПЧ намери, че дължимото обезщетение за имуществени вреди следва да се определи по справедливост и присъжда на жалбоподателя 80 000 евро за имуществени вреди, 4000 евро за неимуществени вреди, както и 600 евро за разходи и разноски.
  2. В жалбата „Тончев срещу България“ пред ЕСПЧ г-н Тончев се оплаква от разкриването на информацията за наложеното му административно наказание. Според Съда той е засегнат и от продължаващото съхраняване на тази информация. Съдът приема, че законодателството в областта на съхраняването на данните относно освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а не е достатъчно предвидимо, и намира нарушение на чл. 8 от Конвенцията. Съдът отхвърли искането на г-н Тончев за имуществени и неимуществени вреди и му присъжда единствено сумата от 2900 евро за разходи и разноски.
  3. Делото „Босев срещу България“ се отнася до безпристрастността на съдия, който се е произнесъл по наказателни обвинения, повдигнати срещу жалбоподателя и осъждането му за клевета спрямо висш държавен служител, като ЕСПЧ постанови единодушно, че има две нарушения на Конвенцията, а именно: нарушение на член 6 § 1 (право на справедлив процес) и нарушение на член 10 (свобода на изразяване). Съдът присъди справедливо обезщетение от 511,29 евро за имуществени вреди, 3 000 евро за неимуществени вреди и сумата от 3 013,55 евро за разходи и разноски

 

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието

Правителството одобри днес допълнителни средства за възстановяване на разходи по бюджета на Министерство на правосъдието за 2024 година.

Съгласно Решение на Министерския съвет № 810/17.11.2023 г. на жалбоподателя по жалба № 10223/18 пред Европейския съд по правата на човека следва да се изплати обезщетение на стойност 4 890 лева от бюджета на Министерството на правосъдието.

Средствата, необходими за изплащане на сумите, са планирани в централния бюджет.

 

Министерският съвет одобри днес позициите на България за участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”

Министерският съвет одобри днес позицията на България за участието в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи”, част „Правосъдие“, което ще се проведе на 11 октомври 2024 г. в Люксембург.

В дневния ред на заседанието е включена темата за борбата срещу расизма и доклада по изпълнението на Плана за действие срещу расизма (2020 - 2025 г.). В плана, приет през септември 2020 г., се припомня, че расовата дискриминация продължава да бъде наболял проблем с отрицателни последици за цялото общество.

В позицията ни се посочва, че България провежда последователна политика, насочена към предотвратяване и премахване на всякакви форми на дискриминация. Основен акцент при изпълнение на всички предвидени в закона мерки е поставен върху ефективното прилагане на съществуващата нормативна уредба. В процес на изпълнение са обучения на правоохранителни органи, съдии, прокурори, държавни служители, доставчици на услуги и училищни институции и др. Налице са известни предизвикателства по отношение на повишаването на институционалната култура и експертния капацитет на публичните институции; повишаването на доверието в тяхната дейност; повишаването на информираността на представителите на малцинствата за техните права и механизмите за тяхната защита; промяната на обществените нагласи и стереотипи и др.

Министрите ще бъдат информирани относно последните развития в областта на борбата с трафика на наркотици и с организираната престъпност; борбата срещу безнаказаността в светлината на войната на Русия срещу Украйна; присъединяването на ЕС към ЕКПЧ; преговорите между ЕС и САЩ за сключването на споразумение за подобряването на достъпа до електронни доказателства и др.

По време на заседанието ще се проведе и работен обяд, по време на който министрите ще обсъдят темата за подобряването на достъпа до правосъдие в контекста на върховенството на правото и конкурентоспособността.

 

Кабинетът прие решение във връзка с механизма за доброволна солидарност

Министерският съвет прие Решение, с което одобри участието на Република България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск с подкрепата на Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за периода 2024-2025 г. Съобразно Решението за 2024 г. е одобрено преместването на 25 лица, а за 2025 г. на 100 лица.

Доброволното преместване е механизъм, чрез който граждани на трети страни, подали молба за международна закрила в държава членка на Европейския съюз се преместват в друга държава членка, която доброволно се е съгласила да ги приеме на своя територия, да разгледа молбите им за международна закрила и да им предостави статут на бежанец или хуманитарен статут. Преместването е инструмент на солидарност, създаден за подпомагане на държавите от Европейския съюз, изправени пред миграционен натиск от хора, търсещи или получили закрила.

Механизмът за доброволна солидарност е стъпка към прилагането на новия Пакт на Европейския съюз за миграцията и убежището, който влезе в сила на 12 юни 2024 г.

 

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 г.

С Постановлението се одобряват допълнителни разходи в размер до 7 021 000 лв. по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 г. за изплащане на фактически извършени разходи за дейности по издаването на българските документи за самоличност в изпълнение на поети ангажименти по сключени договори на Министерството на вътрешните работи.

 

Одобрена е българската позиция за участие в заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи”, формат „Вътрешни работи“

Министерският съвет одобри позициите на Република България, от компетентност на Министерството на вътрешните работи, за участие в заседание на Съвета “Правосъдие и вътрешни работи”, формат „Вътрешни работи“, което ще се проведе на 10 октомври 2024 г. в гр. Люксембург, Люксембург.

Представените пред Министерски съвет за одобрение позиции се отнасят до: Общо състояние на Шенгенското пространство; Повишаване на ефективността на политиката на връщане на ЕС; Пълно прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в България и Румъния; Регламент за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца; Последиците от външните конфликти и отражението им върху ЕС.

 

С над 21,6 млн. лв. се увеличава максимално определеният бюджет по процедура за подбор Енергийна ефективност от ПРСР 2014 - 2020 г.

Правителството разреши на Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 - 2020 г.) да увеличи с 21 692 695 лв. максималния размер на безвъзмездната финансова помощ по процедура за подбор Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“. Процедурата е по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от ПРСР.

Решението цели изпълнение на по-голям брой проекти на кандидати общини, насочени към реконструкция на публични сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност. Тези инвестиции допълнително ще подпомогнат социално-икономическото развитие на селските райони, и те ще са по-привлекателни за живеене.

 

Правителството одобри резултатите от участието на Република България в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и

рибарство, част „Земеделие“

Министерският съвет одобри резултатите от участието на Република България в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, част „Земеделие“, проведено в периода от 8 до 10 септември 2024 г. в гр. Будапеща, Унгария.

Темата на заседанието беше „Към конкурентоспособна, устойчива на кризи, гъвкава, ориентирана към фермерите и основаваща се на знанието бъдеща Обща селскостопанска политика“.

Мнозинството държави членки подчертаха, че Стратегическите планове трябва да са стратегически, опростени и модификациите да се ускорят. Те поискаха запазването на директните плащания. Почти всички държави определят модела, базиран на резултати, като подходящ, но считат, че системата трябва да се опрости драстично, както за фермерите, така и за администрациите.

Министрите заявиха, че приносът на земеделието към Зеления преход трябва да се осъществи без да се засяга конкурентоспособността на земеделските производители и те да бъдат компенсиран в достатъчна степен. Считат, че е необходимо разширяването на инструментите за управление на риска, заедно с укрепване на застраховането.

Очаква се проведената дискусията да допринесе за Заключения относно бъдещето на Общата селскостопанска политика, които се предвижда да бъдат приети през месеците октомври или ноември тази година.

 

Министерският съвет одобри участието на Република България в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2025“ в гр. Нюрнберг, Федерална република Германия

Министерският съвет прие Решение за одобряване на участието на Република България с национален щанд на Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2025". То ще се проведе в периода 11 - 14 февруари 2025 г. в гр. Нюрнберг, Федерална република Германия.

Международното изложение за биохрани „БИОФАХ“ е едно от най- авторитетните в света изложения в областта на биохраните. Участие в изложение от подобен мащаб дава шанс на представителите от родното биологично селско стопанство и хранително-вкусова промишленост да представят продукцията си сред световния бизнес в областта на биологичното производство, както и да създадат контакти и да намерят пазари. Развитието на био земеделието е един от приоритетите на Министерството на земеделието и храните, предвид ролята му за развитието на по- висок стандарт за консумация на храни, благосъстоянието на околната среда и опазване на природните ресурси и биологичното разнообразие.

Разходите по подготовката и участието на България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и храните, с изключение на тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ „Помощ за участие в изложения".

 

Правителството одобри промени по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 г.

Правителството одобри изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 - 2027 г., съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет, с което се предвижда изменение на текстовете в част от интервенциите за развитие на селските райони, включително и в лозаро-винарския сектор. Въведени са изменения в стандартите за добро земеделско и екологично състояние, както и изменения в част от интервенциите по директни плащания.

С решението се гарантира адаптиране на плана към промените в европейското законодателство и се постига по-голяма прецизност в условията по прилагането на интервенциите.

Решението на Министерския съвет не води до въздействие върху държавния бюджет и е в рамките на първоначално зададените параметри на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 г.

 

Кабинетът предлага флотилен адмирал проф. Боян Медникаров да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, д.в.н, с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ с огърлие, за проявени изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военноморското и морското образование, за дългогодишно умело и професионално ръководство на Висше военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“, изключителен принос в превръщането на училището в уникален пример за всички висши училища в страната, изграждането и утвърждаването на международния му престиж, за активна международна дейност по сътрудничеството с морски университети, академии и компании по света и по повод освобождаване от военна служба и преминаване в запаса.

 

Кабинетът одобри участието на България в съвета на ЕС по конкурентоспособност

Правителството одобри участието на България в неформално заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по конкурентоспособност (част „Научни изследвания“) в Будапеща.

По време на неформалната среща на министрите на висшето образование и научните изследвания България отчете ползите от въвеждането на Европейска степен за задълбочаване на интеграцията в рамките на Алиансите от европейски университети и за по-тясно сътрудничество по определени приоритетни теми и дейности.

Основните предизвикателства за България са разликите в жизнения стандарт с други държави, за което следва да се предвидят допълнителни средства по примера на кохезионните фондове. Също така трябва да се отчетат и разликите в социалните системи, предимно здравеопазване и пенсионно осигуряване, както и в националните системи на финансиране. България предложи организиране на по-широка и пълноценна дискусия, за да се отчете мнението на заинтересованите страни и да се изясни добавената стойност и приложимостта на европейската степен.

България призова за основен фокус върху гарантирането на благоприятна екосистема, където реализирането на иновации е необходима предпоставка за създаване на високотехнологична промишлена база, която да стимулира икономиките на ЕС. Страната ни изтъкна значението на независимостта на учените, достъпа до ресурси и свободното разпространение на резултати. България предлага създаване на обективна система за мониторинг на научната свобода, която да използва количествени и качествени индикатори за оценка на състоянието на свободата.

 

Община Каварна ще управлява реална част от Археологически резерват „Антична и Средновековна крепост „Калиакра“ за срок от 10 години

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Каварна за срок от 10 години.

Предмет на решението е Археологически резерват „Антична и Средновековна крепост „Калиакра“ - реална част, с обща площ на реалната част от резервата 40 001 кв. м., находящ се в с. Българево, община Каварна, област Добрич.

Археологически резерват „Антична и Средновековна крепост „Калиакра“ е обявен с Разпореждане на Министерския съвет № 1 от 7 януари 2003 г. и включен под т. 25 от приложението към чл. 50, ал. 3 от Закона за културното наследство.

Недвижимата културна ценността се предоставя на община Каварна за срок 10 години за осъществяване на дейности, свързани с опазването и представянето й.

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности да се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Исторически музей - Каварна, като отношенията между музея и община Каварна ще се уредят с договор.

 

Одобрена е позицията на България за неформално заседание на министрите по заетостта и социалните въпроси

Правителството одобри позицията на България за неформалното заседание на министрите по заетостта и социалните въпроси в Европейския съюз (ЕС), което ще се състои на 9-10 октомври 2024 г. в град Будапеща, Унгария.

По време на заседанието, което е в рамките на Унгарското председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат проведени две пленарни сесии. Акцент на първата дискусия ще е преодоляването на недостига на работна ръка чрез мобилизиране на неизползван трудов потенциал в контекста на демографските предизвикателства.

Втората сесия ще се фокусира върху ключови въпроси на социалното включване на хората с увреждания и хората с променена работоспособност. По време на обсъжданията министрите ще обменят информация и идеи за национални законодателни практики, които насърчават и подпомагат тяхната заетост чрез осигуряване на помощни технологии, индивидуална подкрепа за пълноценно изпълнение на трудова дейност, приспособяване на работните места, осигуряване на гъвкаво работно време.

 

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовно заседание на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации, енергетика“, част „Енергетика“, което ще се проведе в гр. Люксембург на 15 октомври 2024 г.

По време на заседанието се предвижда министрите да обменят мнения по отношение на приноса на енергийния сектор за конкурентоспособността на Европейския съюз в контекста на препоръките от доклада, изготвен по искане на ЕК от бившия премиер на Италия и бивш председател на Европейската централна банка Марио Драги.

По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на едро. Предвижда се Европейската комисия да представи информация относно подготовката за зимен сезон 2024/2025, като постави акцент върху сигурността на доставките на Съюза. Министърът енергетиката на Украйна ще информира за енергийната ситуация в страната.

Одобрената от МС позиция разглежда като конструктивни препоръките в доклада на Драги в областта на енергетиката с оглед подобряване на европейската конкурентоспособност. По темата за различията в цените на електроенергията на едро заявяваме, че са необходими мерки за изграждане на липсващи междусистемни връзки. Българската страна потвърждава позицията си, че усилията трябва да продължат да бъдат насочени към задълбочаване на регионалното сътрудничество и подкрепа с фондовете на ЕС за модернизация и развитие на мрежовата инфраструктура, с оглед улеснено и ефективно интегриране на нарастващия дял на енергия от възобновяеми и нискоемисионни източници и осигуряване на възможности за гъвкавост.

 

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовно заседание на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации, енергетика“, част „Енергетика“, което ще се проведе в гр. Люксембург на 15 октомври 2024 г.

По време на заседанието се предвижда министрите да обменят мнения по отношение на приноса на енергийния сектор за конкурентоспособността на Европейския съюз в контекста на препоръките от доклада, изготвен по искане на ЕК от бившия премиер на Италия и бивш председател на Европейската централна банка Марио Драги.

По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и Хърватия, в дневния ред е добавена дискусионна точка относно различията в цените на електроенергията на едро. Предвижда се Европейската комисия да представи информация относно подготовката за зимен сезон 2024/2025, като постави акцент върху сигурността на доставките на Съюза. Министърът енергетиката на Украйна ще информира за енергийната ситуация в страната.

Одобрената от МС позиция разглежда като конструктивни препоръките в доклада на Драги в областта на енергетиката с оглед подобряване на европейската конкурентоспособност. По темата за различията в цените на електроенергията на едро заявяваме, че са необходими мерки за изграждане на липсващи междусистемни връзки. Българската страна потвърждава позицията си, че усилията трябва да продължат да бъдат насочени към задълбочаване на регионалното сътрудничество и подкрепа с фондовете на ЕС за модернизация и развитие на мрежовата инфраструктура, с оглед улеснено и ефективно интегриране на нарастващия дял на енергия от възобновяеми и нискоемисионни източници и осигуряване на възможности за гъвкавост.

 

Правителството одобри позицията на България за Съвет „Общи въпроси“

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвет „Общи въпроси“ (СОВ), което ще се проведе на 15 октомври 2024 г. в Люксембург.

Съвет „Общи въпроси“ ще подготви редовното заседание на Европейския съвет на 17-18 октомври 2024 г., като обмени мнения по проекта на заключения на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки, в който са включени темите: Украйна, Близък изток, конкурентоспособност, миграция и други въпроси (Конференция на ООН за изменението на климата СОР29, Конференция на ООН за биологичното разнообразие СОР16, Грузия, Република Молдова, Венецуела и Судан).

Министрите по европейските въпроси ще одобрят Декларация за насърчаване на еврейския живот и за борба с антисемитизма.

Съветът ще бъде запознат с актуалното състояние на отношенията ЕС-Швейцария.

Дневният ред включва още одобрение на интегрирани специфични за всяка държава препоръки във връзка с Европейския семестър 2024.

 

Изменя се Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България

 Министерския съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с ПМС № 46 от 2010 г.

С акта на Министерския съвет се правят изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ), като разпоредбите му се синхронизират с измененията и допълненията в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), обн. в ДВ бр. 2 и 38 от 2024 г., както следва:

  1. изменя се чл. 65, ал. 3 по отношение на случаите, в които задължително се сключват допълнителни споразумения за поемане на задължения за изпълнение на военна служба от военнослужещите;
  2. създава се нова разпоредба - чл. ЗЗв, с която се определят реда и условията за използването на възможността, създадена с чл. 156, ал. 4 от ЗОВСРБ, с която се дава възможност в интерес на службата военнослужещите от Българската армия, които заемат длъжност повече от три години да се преназначават на длъжност в съответствие с придобитата от тях квалификация на длъжност в същото или в по-високо длъжностно ниво във военно формирование от Българската армия с дислокация в същото населено място;
  3. в разпоредбата на чл. 77, ал. 1 отпада изискването за влязъл в сила акт на органите по чл. 141, ал. 3 от ЗОВСРБ, въз основа на който да бъде прекратен договорът за военна служба, с оглед предвиденото от законодателя предварително изпълнение на експертното решение по годността за военна служба, съответно на заключението за психологическа пригодност;
  4. определя се ред за приемане на военна служба на курсантите, отстранени от обучение по ред, определен с правилниците на висшите военни училища, или напуснали по собствено желание по време на обучението, както и се урежда изрична процедура за курсантите, обучавани за нуждите на Министерството на отбраната, отстранени от обучение или напуснали по собствено желание по време на обучението в периода от 05.01.2024 г. до влизане в сила на това постановление, приети, съответно неприети на военна служба на длъжности, изискващи войнишки (матроски) звания;
  5. в изпълнение на чл. 288 от ЗОВСРБ се прецизират разпоредбите на чл. 132, 133 и 134 от ППЗОВСРБ, като се създават ред и условия цивилните служители по трудово и служебно правоотношение да бъдат награждавани с отличия и награди, в това число с наградни знаци, парични и предметни награди, от министъра на отбраната или от оправомощено от него длъжностно лице.

Чрез промяна в разпоредбата на чл. 19 от ППЗОВСРБ е завишен с една година минималният срок за престояването във военно звание на военнослужещите сержанти (старшини), офицерски кандидати и старши офицери като по този начин се осигурява плавност за израстване в кариерата им.

С цел усъвършенстване и постигане на яснота при прилагането на определени разпоредби в ППЗОВСРБ, както и с оглед обстоятелството че част от тях, регламентиращи изпълнението на военна служба в национален и коалиционен формат, не отговорят напълно на променената стратегическа среда за сигурност и произтичащите от това промени в развитието на способностите на НАТО за отбрана, са направени и промени, чрез които:

-         кадетите, които са прекъснали обучението или не са издържали държавните изпити на редовната и поправителната сесия да може да се назначават не само на войнишки, а и на матроски длъжности;

-         Планът за развитие на висшия команден състав да се разработва в интерес и съгласно потребностите и на военната служба;

-         процедурите за подбор за заемане/освобождаване на длъжности в международни организации и инициативи на и извън територията на страната да осигуряват попълването на нарастващия брой квотни национални длъжности. С предвидените изменения и допълнения ще се даде възможност за своевременно реагиране на изменения в структурите на НАТО и ще се повиши ефикасността на използване на наличните човешки ресурси;

-         да се създаде възможност освен министърът на отбраната и оправомощено от него длъжностно лице да може да взема военнослужещи в разпореждане по специален щат за времето на обучение в квалификационен курс;

-         да се прецизират разпоредбите, в които е регламентирана процедурата за. прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на военнослужещи на основание чл. 165, ал. 1, т. 7 или 13 от ЗОВСРБ;

-         да се доразвият, разпоредбите, регламентиращи продължаване на обучението на военнослужещи, завърнали се от участие в мисия на или извън територията на страната, както и условията за обучение на офицерите в стратегически курс;

-         да се създадат възможности военнослужещи с висше медицинско образование да кандидатстват за придобиване не само на военномедицинска, но и на неклинична специалност, по която Военномедицинска академия е акредитирана;

-         прецизира се уредбата, с която са регламентирани изключенията при определянето на длъжности в Регистрите на вакантните длъжности за военнослужещи, с цел в тях да се обявяват длъжностите от административни звена на Министерството на отбраната, структури на пряко подчинение на министъра на отбраната и военни формирования от Българската армия, където некомплекта е критично висок. По този начин ще се даде възможност за намаляването на този некомплект по време на годишното разместване на военнослужещите.

С § 50 от Преходните и заключителни разпоредби на приетото постановление на Министерския съвет се правят изменения и допълнения в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, приет с ПМС № 309 от 14.12.2018 г., чрез които:

-         академичната длъжност „Професор“ от кариерна област „професионална“/кариерно поле „професионално“ да може да се заема от офицери, притежаващи военно звание от „капитан“ („капитан-лейтенант“) до „полковник“ („капитан I ранг“);

-         академичната длъжност „Доцент“ от кариерна област „професионална“/кариерно поле „професионално“ да може да се заема от офицери, притежаващи военно звание от „старши лейтенант“ до „полковник“ („капитан I ранг“);

-         академичната длъжност „Главен асистент“ от кариерна област „професионална“/кариерно поле „професионално“ да може да се заема от офицери, притежаващи военно звание от „старши лейтенант“ до „подполковник“ („капитан II ранг“).

С цел успешно приключване на процесите по преназначаване на военнослужещи и/или повишаване във военно звание за 2024 г., както и осигуряване на период от време за прогнозиране на кариерното развитие на заинтересованите военнослужещи и за планиране на процесите по преназначаване на военнослужещи и/или повишаване във военно звание по време на годишното разместване през 2025 г., е предвидено § 50 от ПЗР на Постановлението на МС да влезе в сила от 1 декември 2024 г., а § 2 и § 43 - от 1 юли 2025 г.

 

Променя се Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

Министерският съвет прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

С промяната се поставят под контрол нови четири вещества чрез включването им в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Веществата се включват в списъците на Наредбата във връзка с решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Единната конвенция на ООН по упойващите вещества и Конвенцията за психотропните вещества, както и въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества.

Целта на промяната е поставянето на веществата под контрол за осигуряване на съответствие с международните договори, по които Република България е страна, както и за предотвратяване на трафика, разпространението и злоупотребата с тях на територията на страната.

Очакваният резултат от промяната на наредбата е ограничаване на риска от злоупотреба с класифицираните като наркотични вещества, както и осигуряване на възможност за ефективни законови действия от страна на правоприлагащите органи, което ще допринесе за намаляване на рисковете за обществото, породени от престъпления, свързани с разпространението и злоупотребата с веществата.

 

Променя се Устройственият правилник на МТС

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Министерството на транспорта и съобщенията. Те целят прецизиране на функциите на отделни дирекции в администрацията на министерството. Причината са настъпили изменения в закони, актове на правото на ЕС, програми и проекти, свързани основно с финансиране на сектора със средства от Европейския съюз.

Част от промените включват изменение в правомощията на министъра, функциите на дирекция „Национална транспортна политика“, дирекция „Координация на програми и проекти“, Звеното за вътрешен одит и Инспектората. Промените в административните звена са свързани с отразяването на настъпили промени в основни стратегически документи, с които изпълняват своите функции.

Проектът предвижда промяна в броя на заместник-министрите, от четирима на трима. Целта е структуриране на политическия кабинет на министъра на транспорта и съобщенията по начин, осигуряващ ефективност и прецизност при изпълнение на правомощията на министъра.

 

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по Политика в областта на осъществяването на държавните функции на територията на областите в България“, бюджетна програма „Осъществяване на държавната политика на областно ниво“. Средствата са за финансово обезпечаване на преструктурирането в областните администрации, извършено с ПМС № 280 от 2024 г. за изменение на Устройствения правилник на областните администрации. Извършват се съответно промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2024 г., и на максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2024 г., по бюджета на Министерския съвет за 2024 г.

 

Увеличени са трансферите за 137 общини във връзка с проведените избори на 9 юни 2024 година

Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на 137 общини в общ размер на 500 хил. лева. Това стана с изменение и допълнение на ПМС № 100 за приемане на план-сметка за разходите/трансферите по подготовката и провеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г.

Средствата са предназначени за възнаграждения, включително осигурителни вноски, на членовете на секционните избирателни комисии/подвижните секционни избирателни комисии. Сумата е определена на база действителните разходи за възнаграждения, включително осигурителни вноски, предоставена от кметовете на общините в Министерството на финансите.

Необходимите допълнителни средства се осигуряват за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2024 г.

 

 

 

 

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:20 на 09.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация