МВР – Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин - 30 септември 2024

МВР: Информационен бюлетин - 30 септември 2024
МВР: Информационен бюлетин - 30 септември 2024

София. Криминалисти на Първо РУ задържаха извършител на кражба от дом на ул. „Люлякова градина“ в столицата. На 13-ти август 30-годишна жена съобщила в полицията, че е установила липси от дома на приятеля й  - 6 дамски чанти, 6 златни колиета и други златни бижута, няколко портфейла, 3 часовника и скъпа козметика. Отзовалите се на място служители от Първо районно установили проникване в дома през отворена балконска врата. Извършените оперативно-следствени действия довели до разкриването на извършителя – стар познайник на МВР, който по-късно бил задържан. Материалите по досъдебното производство са докладвани пред районен прокурор и на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 195, ал. 1 от НК, наложена му е мярка задържане за 72 часа.

Служители на Трето РУ предотвратиха кражба на мотоциклет в ж.к. Зона Б-5. Сигнала подал собственикът, 43-годишен мъж, който в ранните часове на 29-ти септември установил съмнително движение и шум около паркираното возило. Незабавно се отзовали служители на Трето РУ, които провели необходимите оперативни и заградителни действия и при извършения оглед иззели веществени доказателства. Задържан е 33-годишен мъж, известен на МВР за престъпления, свързани с наркотични вещества. Повдигнато е бързо производство по чл. 346, ал 1 от НК.

Хасково. Хасковските полицаи предотвратиха ало измама за 16 000 лева, задържан е съпричастен. На 27 септември в управлението в областния град е подаден сигнал, че мъж, представил се за лекар позвънил на стационарния телефон на 85-годишна хасковлийка. По схемата  „роднина се нуждае от спешна операции“, мнимият доктор й поискал пари. Възрастната жена събрала наличните си 16 000 лева и ги предала на входа на дома си на улица „Стара планина“. След като разбрала, че е заблудена, сигнализирала в полицията. В хода на оперативно-издирвателните действия полицаите задържали мъжа от джебелското село Добринци. Той направил самопризнания и върнал взетите пари с протокол. Задържан е за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

Стоки с лого на защитени марки иззеха икономическите полицаи от ОДМВР. На 27 септември те проверили търговски обект на булевард „България“ в областния град, където открили 842 текстилни изделия с лого и надпис на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя, част от тях - изложени за продажба, а други - съхранявани в помещението. Собственикът – 53-годишен димитровградчанин предал стоката с протокол. Заведено е досъдебно производство.

Полицаи от участъка в Любимец задържаха мъж, държал в себе си дрога. На 27 септември, на изхода на Любимец в посока с. Йерусалимово за проверка е спрян лек автомобил, шофиран от 43-годишен харманлиец. При контролните действия, в облеклото му са намерени 4 пликчета със суха зелена листна маса с тегло 30,2 грама, реагирала при полеви наркотест на марихуана. Мярката му на задържане е била до 24 часа по стартиралото досъдебно производство.

Мъж, нападнал и ограбил жена в Хасково, е задържан при незабавни действия. На 28-и вечерта 73-годишна жена съобщила, че прибирайки се към дома си на булевард „Васил Левски“, при отключване на входната врата на блока, неизвестен я нападнал в гръб, съборил я и издърпал дамската й чанта, по нейни данни – със 170 лева, лични документи и дебитна карта. В хода на незабавните действия, криминалистите от РУ Хасково установили и задържали 28-годишния грабител, познат на органите на реда. Част от отнетите вещи и пари са открити в дома му. Той е задържан с полицейска мярка по заведеното досъдебно производство.

Бургас. Иззети наркотични вещества и задържани при полицейски действия на територията на областта. На 27 септември сутринта служители от Второ РУ–Бургас проверили 49-годишен  криминално проявен и осъждан бургазлия, от когото иззели намерената свивка с метамфетамин. При претърсване в обитаваното от мъжа жилище служителите на реда открили още количество метамфетамин, колба, йенски съд с остатъци от засъхнало кристалообразно вещество /отново метамфетамин,/ йод на гранули, бутилки с неизвестна течност със силна задушлива миризма, газови горелки, метално фолио със засъхнала течност и препарати, служещи за производство на метамфетамин. Часове по-късно в района на к-с «Меден Рудник» служители от сектор «Специализирани полицейски сили» към ОДМВР спрели за проверка 37-годишен жител на града с криминални поряви, който изхвърлил кутийка с бяло вещество на кристали /метамфетамин/. При претърсването в дома му е намерен и иззет стъклен съд с остатъци от същото синтетично вещество, като общото количество е към 4 грама.

На другия ден, в ж.к. «Братя Миладинови» служители от Пето РУ - Бургас спрели за проверка 25- годишен криминално проявен бургазлия, като намерили и иззели пликче с бяло вещество /«пико»/ с тегло около 5 гр. В дома му е намерен плик с кафеникава суха растителна маса /«друсан чай»/ и саморъчно свита цигара със суха зелена тревна маса /канабис/. По-късно, при претърсване в дома на 25-годишен криминално проявен бургазлия на ул. «Климент Охридски» полицаи от районното управление намерили и иззели две електронни цигари с пълнители, съдържащи кафеникава течност, пълнител за електронна цигара, съдържащ същия пълнеж, свивка със зелена суха тревна маса с общо тегло 8 грама и друга – с бяло кристалообразно вещество /амфетамин/. И четиримата бургазлии са задържани за срок до 24 часа. Образувани са три досъдебни и едно бързо производство.

Сливен. Притежание на наркотици са установили полицейски служители при проверка в игрална зала в град Нова Загора. На 27 септември, около 22 часа е извършена проверка на 27-годишен криминално проявен мъж от град Нова Загора. От него е иззето намереното пакетче с кристалообразно вещество, което при теста реагирало на метамфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Служители на РУ-Котел разкрили кражба на пари от частен дом. Сигналът за посегателството е подаден на 27 септември към 2,35 часа от 45-годишен от село Пъдарево. Пред органите на реда той е обяснил, че малко по-рано същата вечер от дома му са откраднати 700 лева. След проведените незабавни издирвателни действия, извършителят е установен - жена на 49 г. от село Градец. Тя е задържана за 24 часа, признала е за стореното и е предала откраднатата сума. По случая е образувано досъдебно производство.

Стара Загора. Три вида наркотични вещества иззеха криминалисти от имот в с. Голямо Дряново. Криминалисти от РУ-Казанлък извършили на 26 септември проверка на къща в селото, обитавана от 29-годишен мъж. Намерени и иззети са наркотични вещества, за които изготвената експертиза сочи, че са малко над 124 грама марихуана, 22 грама метамфетамин и 2,43 грама кокаин. В РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл.354а,ал.3,т.1 от НК. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа.

Търговище. Наркотично вещество е иззето при проверка на лек автомобил в Попово. На 28 септември, на кръстовище в града е извършена полицейска проверка на лек автомобил с великотърновска регистрация, управляван от 26-годишен водач от с. Камен, област В. Търново. В автомобила пътували и още трима негови съселяни. В хода на проверката в колата са открити 3,21 грама суха тревиста маса, която при полеви наркотест реагира на амфетамин, и 4,49 грама суха тревиста маса в насипно състояние, също реагирала на амфетамин. Тримата пътници в автомобила са задържани за срок до 24 часа в РУ-Попово. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодеск по описа на РУ-Попово.

Кюстендил. Две бързи полицейски производства за притежание на наркотични вещества са образувани в края на миналата седмица. От 48-годишен мъж от Кюстендил е иззета опаковка със синтетично наркотично вещество, а от 34-годишен мъж от с. Джерман в Дупница са иззети 4 опаковки канабис. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. Мъжете са задържани с полицейска заповед.  За случаите е уведомена прокуратурата.

27-годишна софиянка е задържана в края на миналата седмица от дупнишки полицаи за извършена кражба на голяма сума пари. Тя е установена след издирвателни действия, продължили няколко месеца. Работата по образуваното досъдебно производство продължава РУ Дупница, уведомена е прокуратурата.

Пловдив. Полицаи от Шесто РУ арестуваха шофьор, опитал да ги подкупи. Около 10 часа в петък, при рутинен обход по ул. „Храбрец“, автопатрул забелязал спрян неправилно в зоната на кръстовище лек автомобил. Тъй като водачът отсъствал, униформените започнали да оформят глоба с фиш, но в този момент към тях се приближил 51-годишен мъж. Той заявил, че е шофьорът на колата и подхвърлил в патрулката две банкноти от 20 лева с намерение да осуети действията на служителите. Извършителят е задържан за едно денонощие, а по случая – образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 304а, ал. 1 от НК. Уведомена е Окръжна прокуратура – Пловдив.

Две момчета са били задържани като автори на противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Работата на служителите на реда в Асеновград започнала по сигнал от четвъртък, когато в местен автосалон била установена липса на мотоциклет за около 20 хиляди лева. При проведените активни оперативно-издирвателни действия съвместно с колегите им от пловдивския отдел „Криминална полиция“ за по-малко от едно денонощие разследващите влезли в дирите на двама младежи, на 19 и 17 години. Откраднатият от тях мотор е намерен и иззет. Работата по документиране на досъдебното производство продължава.

Перник. Жител на с. Рударци е задържан за причиняване на средна телесна повреда. Инцидентът е станал в ранните сутрешни часове на 29 септември, когато в полицията е подаден сигнал от майката на 36-годишен мъж с постоянен адрес столицата. 64-годишната жена уточнила, че около 4 часа, в дома им в с. Кладница нахлул 35-годишен мъж от с. Рударци, който нанесъл побой на сина й. 35-годишният е задържан за до 24 часа с полицейска заповед. Причините за случилото се са в процес на установяване. Започнато е бързо производство и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Перничанин е задържан за закана за убийство и унищожаване и повреждане. Инцидентът е възникнал в края на миналата седмица, когато на ул. „Средна гора“ в областния център възникнал междусъседски скандал. След размяна на реплики със съседите си, 40-годишен мъж счупил няколко стъкла на парник, нанесъл побой на 48-годишен мъж и заплашил с убийство него и майка му. След сигнал на тел. 112 40-годишният бил задържан за до 24 часа по Закона за МВР и е образувано бързо производство.

Видин. На 27 септември, в хода на специализирана полицейска операция, проведена на територията на РУ-Кула, в условията на неотложност криминалисти предприели претърсване в частен имот в с. Макреш, обитаван от 78-годишен мъж. Там открили и иззели газов пистолет със свалена предпазна муфа и пет патрона в пълнителя с поставени в предния им край сачми. По случая е образувано досъдебно производство по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс. При проверка на частен адрес в гр. Грамада служителите на реда установили два кубика немаркирани дърва, без документи за произход. По случая е образувана преписка по чл.235 от Наказателния кодекс. В хода на операцията униформените проверили шест търговски обекта, питейно заведение, 132 лица и 95 моторни превозни средства. За констатирани нарушения по Закона за движението по пътищата съставили пет акта и седем фиша. В контролните и превантивни действия в населените места на общините Кула, Бойница, Макреш и Грамада са участвали екипи на РУ-Кула и Зонално жандармерийско управление – Монтана.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:17 на 30.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация