Посолство на Република България в Република Ирландия – Прессъобщение

site.bta„Вечер на културата“ в посолството на България в Дъблин

„Вечер на културата“ в посолството на България в Дъблин
„Вечер на културата“ в посолството на България в Дъблин
Снимка: Пресцентър

На 20 септември 2024 г. в рамките „Вечерта на културата“ посетителите на българското посолство ще имат възможност да видят две инсталации на модерно изкуство в изпълнение на българските творци д-р Ники Колиър (родом от град Попово и живееща в Ирландия) и Тодор Геров (родом от град Варна и живеещ във Великобритания). Тази година в Дъблин ще бъдат проведени над 300 събития в рамите на фестивала.

Щъркелите не са родом от Ирландия, но идват само за една нощ в Дъблин, благодарение на инсталацията на д-р Ники Колиър. Проектът „Щъркелът“ е вдъхновен от концепцията на Ники „Символите на мобилността“, проучваща хора и общности, които успяват, не само да преодоляват различни предизвикателства, но и да създадат по-силни връзки между хората, които се докосват до тяхната съдба.

Белият щъркел е една от най-обичаните от хората птици. Близо 80 % от всички бели щъркели на планетата прелитат през България (около 260 000 всяка есен). През месец август любителите на природата могат да видят огромни ята щъркели по цялото българско Черноморие. Според българската традиция щъркелът е символ за здраве и начало на живот. Свързан е с един от най-любимите български обичаи - Мартеницата, включена в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Щъркелът ни носи мартениците. Образът на щъркела носи и още едно послание, че където и да сме по света рано или късно винаги се завръщаме в гнездото, където е създадено семейството ни. Посланието за надежда е предадено посредством визуализация на щъркел, който долетява в градината на българското посолство в Дъблин, докато пътят на българската култура по света е представен чрез полета на щъркела от Дъблин до Ню Йорк през портала „Окото на Дъблин“. Ролята на щъркела се изпълнява от Мария Станева /българо-ирландска тийнейджърка/, а изпълнението е заснето от фотографа Бари Кронин.

Вторият арт проект е „Погледът-Проекция прекият път към душата“ на графичния дизайнер Тодор Геров. Всяко събитие променя човека, а очите са проекция на тези събития и пазят всяко чувство... Темата на тази арт-проекция е преплитане на души от различни епохи и усещането за интимност между герой, творец и зрител. Чрез емоциите и съвременните методи ще можете да премине през тях. Да опознаете различните творчески стилове и похвати на едни от най-значимите представители на българската и ирландската живопис. Разкривайки етапите, през които преминава всяка жена в живота си и нейните емоции, нарисувани от различни художници, този проект цели да провокира размисъл върху променящия се свят, овластяването на жените и значението на тяхната роля в обществото.

Събитието в посолството е част от Европейската културна пътека – инициатива на EUNIC Ireland (Национални институти за култура на Европейския съюз) в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия в Ирландия. За тези, които посещават събитията на Европейската културна пътека лично, можете да изтеглите паспорта „Лов на съкровища на Европейската културна пътека“ тук: https://rb.gy/4cbske и да събирате печати или подписи на всяка спирка. Паспортите с най-много печати в края на вечерта ще бъдат включени в томбола за шанса да спечелят прекрасни награди.

***

В рубриката „Културни събития“ разговаряме с д-р Ники Колиър Niki Collier Visual Artist, автор на проекта „Щъркелът“, който ще бъде представен на 20 септември в посолството на България в рамките на Вечерта на Културата Culture Night Dublin в Дъблин.

– Ники, кажи ни как се роди идеята за проекта „Щъркелът“?

– Проектът „Щъркелът“ е посветен на българските тийнеждъри, които пристигат в Ирландия. Създаваме история, която да им помогне да се чувстват добре в новото си гнездо, където и да е то. Както щъркелът има повече от едно гнездо, така може да бъде и усещането за дома и на всеки човек, особено днес, в света без граници. Реших, че птицата, която е силно свързана с българските традиции е именно щъркелът. Той носи мартенички, бебета, предвестява пролетта и след това настъпването на есента, освен това има уникалния навик да прелита през България всяка година по време на своите дълги пътешествия.

– Доколкото разбирам, самият проект не е замислен като еднократно събитие. Би ли ни казала повече за твоята идея?

– „Щъркелът“ има три събития, разгърнати във времето. Първо, за да представим идеята за българската идентичност, снимахме Мария, която е български тийнейджър и ученик от българското училище „Азбука“ в Дъблин. Снимките започнаха на българска земя в българското посолство. Мария донесе мартеница, като един истински щъркел. След това отидохме на Окото на Дъблин. Много исках по някакъв начин проектът да докосне младите хора. Те да го видят и да го почувстват. Затова заснехме там инсталация на жива видеовръзка между Дъблин и Ню Йорк. По време на снимките на О Конъл стрийт се събра голяма тълпа от млади хора от цял свят. Доволна съм, че целта беше постигната. Младо момиче сред млади хора, създавайки изкуство без граници с помощта на новите технологии. Закачката е, че щъркелът беше сниман едновременно от Дъблин и от Ню Йорк. Второто събитие по проекта ще бъде на 20 септември в посолството на България в Ирландия в рамките на Вечерта на културата в Дъблин. Каня всички на него. То ще включи три дейности. Първо „Символи на мобилността“, фотографска изложба, в която нашият Щъркел има пет фотографии. Второ, оригинален танц на Мария Станева, която е и професионален състезател по ирландски танци, изпълнен в 18 ч и 20 часа. Трето, уъркшоп, ръководен от мен, за изработване на гнезда с материали, събирани от тъкачницата AVOCA. Като трети основен компонент на проекта е неговото включване в изложба в Дъблинския замък, която ще бъде открита на 28 септември т.г. до януари 2025 г. Тихичко се надявам, че проектът „Щъркелът“ не само беше сниман от Ню Йорк, но и ще бъде представен там.

– А какво всъщност е „Символи на мобилността“?

– Това е дългосрочен проект, създаден чрез сътрудничество с много творци и с подкрепата на много културни институции. Всяка история е инсталация, фотография и филм и следва човещината ни, като анализира символиката в различни приказки за птиците и изпраща важни за нас послания. Всичко започва с крилата на избраната птица, които изработвам аз. След това намирам човек, чиито живот по някакъв начин е свързан с посланието, което изпращам. Избирам също така подходяща за моята история локация, където да поставя инсталацията си. Изложбата на 20 септември освен „Щъркелът“, ще включва и други теми. „Фениксът“, който разглежда нашите здравословни предизвикателства и как ги преодоляваме. „Дивите лебеди“, които засягат въпроса за детските травми и необходимостта да сме отворени към любовта на хората, за да се справяме с тях. „Черният лебед“, символизиращ непредвидимост и развитие с големи последствия важни за човечеството. И не на последно място историята на „Хубавото пиле“, която разглежда любовта на родителите. С всички тези проекти се опитвам да покажа, че всяко предизвикателство може да доведе до полет, който да ни направи по-силни и да ни помогне да създаваме смислени връзки с хората, които са част от нашия път, а те не са малко.

***

В рубриката „Културни събития“ разговаряме с Тодор Геров, автор на проекта „The Gaze-Projection - Shortcut to the Soul”, който ще бъде представен на 20 септември в посолството на България в рамките на Вечерта на Културата Culture Night Dublin в Дъблин.

– Тодор, можеш ли да ни кажеш как се роди идеята ти за тази изложба?

– Не е лесно да се отговори на този въпрос. Знаете, че в главата на един творец бушуват много идеи и планове за бъдещи проекти. „ПОГЛЕДЪТ - ПРОЕКЦИЯ - прекият път към душата“ е нещо ново за мен. Той е смесица между минало и съвремие с послание към бъдещето. В тази проекция аз представям по съвременен начин едни от утвърдените български и ирландски художници от края на XIX и началото на XX век. Посланията са много, но основното, което прозира, е погледът, който е проекция на емоцията в следствие от събитията, които преживяваме. В същото време амбицията е и да се провокира размисъл върху ролята на жените в днешния ден, както и върху промените, които настъпват за постигане на пълно равенство и пълноценно участие на жените.

– Изложбата е с амбиция да изпрати важни послания, предадени с помощта на произведенията на едни от най-значимите представители на българската и ирландската живопис. Какво беше водещото в подбора на тези произведения?

– Българските картини подбрах лесно, тъй като това са едни от най-добрите образци на българското изкуство. По-трудно ми беше с ирландските художници. Не съм толкова добре запознат с тяхното творчество. Подборът на ирландските произведения беше труден, тъй като трябваше да избера само три картини от каталога на Националната галерия на Ирландия, а той е огромен. Радостен съм, че благодарение на този проект имах възможност да наградя своите познания за изкуството на Ирландия. Виждането ми за целия проект е, че той не е само прочит на посланието, което художникът е оставил. Това е по-скоро моят прочит на въздействието и усещанията, които картините предават. Надявам се, че всеки посетител ще вземе частица от този проект в себе си, тъй като той провокира.

– Имаш ли планове за представяне на изложбата и на други места?

– На първо място бих искал да благодаря на екипа посолството ни в Дъблин, че ми повярваха и подкрепиха този проект, като го включиха в програмата за „Нощта на културата“ и участваха в неговата реализация, вкл. чрез установяване на работещ контакт с Националната галерия на Ирландия. Специално искам да изразя своите благодарности и към екипите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в гр. Варна, на Националния исторически музей в София, на Бургаската Художествена галерия „Петко Задгорски“ и на Националната галерия на Ирландия. Конкретно на Вашия въпрос, след поставянето на изложбата на 20 септември, планирам да започна преговори за представянето й на други места в Европа, както и в Азия, адаптирано съответно към местните специфики. Форматът за поставяне в един контекст на три български картини и на три чужди, съобразно страната, за която е предназначена изложбата, по естествен път създава възможност за доразвиване на проекта и разширяване на неговия териториален и съдържателен обхват.

 

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:23 на 18.09.2024 Новините от днес

За „Стартъпи и иновации“ и изпуснатия исторически шанс България да получи ресор „Енергетика“, коментира Цветелина Пенкова, първи зам.-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика пред Десислава Минчева в предаването "Тази сутрин" по БТВ

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация