МВР – Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин - 22 юли 2024

МВР: Информационен бюлетин - 22 юли 2024
МВР: Информационен бюлетин - 22 юли 2024

София област. При акция на РУ-Костинброд са задържани участници в наркосделка. Полицейските действия служителите от районното управление предприели в петък вечерта, след като жител на Костинброд осъществил среща пред дома си с пътник в такси. Непосредствено след приключването ѝ, таксито било спряно от полицейски екип. Пътникът, осъждан жител на Нови Искър, предал доброволно бучка амфетамин с тегло около 5 грама и около 2 грама канабис, за които признал, че току-що е закупил за сумата от 50 лева. Криминалистите пристъпили към претърсване на адреса на 39-годишния пласьор, в хода на което иззели чувал с малко над половин килограм канабисови съцветия, укрит в тоалетна чиния, а от посуда в кухненски шкаф – бучки бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. В мазето на пристройка в имота служителите на реда попаднали на помещение за отглеждане на канабис и кашон с течни торове. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните доказателства в окръжната прокуратура в София костинбродчанинът е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 354А, ал. 1 от НК и мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

Пазарджик. Криминалисти от РУ - Пещера установиха самоличността и задържаха млад мъж, умишлено предизвикал пожар. Сигналът за разразилия се огън в землището на Пещера бил получен  на 17 юли.  Според първоначално постъпилата информация горели сухи треви близо до голяма складова база и фотоволтаичен парк, собственост на голямо промишлено предприятие. Към мястото на инцидента незабавно били насочени екипи на пожарната в Пещера, на колегите им от Брацигово, подпомогнати от работници в предприятието. В резултат на бързите действия огънят бил ограничен и загасен. Насени са материални щети по инфраструктура на предприятието и на НКЖИ. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. В хода на работата по случая служители на група „Криминална полиция“ при РУ - Пещера установили извършителя на запалването - 19-годишен жител на родопския град. Той е задържан в ареста за срок от 24 часа, а работата по изясняване на случая продължава.

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР задържаха дилър на наркотици. При акцията под надзора на окръжната прокуратура, в края на миналата седмица, в района на гарата в Пазарджик полицаите засекли 34-годишен столичанин и предприели незабавна проверка. Установено е, че той държи в себе си с цел разпространение два плика със суха зелена листна маса. След направените полеви наркотестове станало ясно, че съдържанието е синтетичен канабиноид, общо 170 грама. Дрогата е иззета, а притежателят ѝ - задържан в ареста на РУ - Пазарджик за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

София. Служители на Пето РУ задържаха мъж, извършил грабеж в магазин. На 15 юли рано сутринта управителят на обект за хранителни стоки забелязал мъж, който се опитва да напусне с открадната стока. При опита да го спре, нарушителят извадил нож и заплашил магазинера, след което избягал в неизвестна посока. След подадения сигнал в Пето РУ, полицаите предприели незабавни оперативно-издирвателни действия и влезли в дирите на крадеца -  25-годишен мъж, известен на МВР с противозаконни прояви. Образуваното по случая досъдебно производство по чл. 198 е докладвано в Софийската районна прокуратура за предприемане на по-нататъшни действия. 

Служители на Второ РУ разкриха кражба на пари. В началото на юни 35-годишен мъж установил, че в магазин в района на ж.к. „Свобода“ е откраднат портфейла му с над 2000 лева в него и документи и незабавно подал сигнал във Второ РУ.  Полицаите предприели оперативно-издирвателни действия и скоро установили извършителя - 48-годишен мъж, известен на МВР и с други противозаконни прояви. Материалите по преписката са докладвани в Софийската районна прокуратура.

Бургас. Служители от Второ РУ в областния град установиха извършителката на кражба на 300 лева, съхранявани в дома на 80-годишна жена. Пред полицаите тя разказала как в следобедните часове на 15 юли, на входната ѝ врата позвънила непозната, за да предлага дрехи за продажба. Пенсионерката я допуснала в дома си, но в момент на невнимание „гостенката“ откраднала пари. В хода на полицейските действия е установена самоличността на извършителката  –  44-годишна криминално проявена и осъждана поморийка, която направила самопризнания и върнала част от откраднатите пари. С прокурорско постановление ѝ е взета мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Служители от РУ – Приморско установили извършителя на кражбата на 1080 лева от служебен автомобил за доставки, извършена в Китен на 17 юли. Извършителят е 52-годишен софиянец, на когото е повдигнато обвинение и е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Плевен. На 20 юли, към 4.45 часа, полицаи от Червен бряг реагирали на сигнал за агресивно поведение на мъж в частен дом в село Горник. При пристигането на адреса служителите  установили 39-годишния и го извели на улицата, докато отправя закани и заплахи спрямо тях. Полицаите успели да го усмирят и качат в служебния автомобил. Той е отведен в полицейското управление и задържан за срок до 24 часа. Междувременно от дома излязла група от около 10-12 мъже във видимо неадекватно състояние и един от тях ударил с глава в лицето униформен. Полицаят е прегледан, а агресивният 37-годишен - задържан. За случая е уведомен дежурен прокурор от РП – Плевен, образувано е досъдебно производство по чл. 131, ал. 2, т. 4 от Наказателния кодекс. Работата продължава.

На 19 юли на територията на РУ - Левски е проведена специализирана полицейска операция за пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества. Около 9:15 часа, в дома на 53-годишен са установени около 10 грама марихуана с неустановено към момента съдържание на тетрахидроканабинол. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. За престъпление по чл.354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК е образувано досъдебно производство. В необитаем двор в село Козар Белене са открити засети и отгледани 13 растения от рода на конопа с височина от 83 см до 170 см. Стръковете са иззети, предстои назначаването на химическа експертиза. Като съпричастен към случая е задържан е 22-годишен. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 „в“, ал.1 от НК. Сезирана е РП – Плевен, работата продължава разследващ полицай.

Варна. Преди дни на централния пазар в областния град, при проведена специализирана полицейска операция служители от Отдел „Икономическа полиция“ предприели проверка ва защита на интелектуалната собственост. В хода на проведените процесуално-следствени действия в търговски обект са установени и иззети общо 410 артикула - дрехи, аксесоари и спортни обувки, от различни марки, на приблизителна стойност около 45 000 лева. За стоките не са предоставени документи за произход и разрешения от притежателите на изключителното право. Случаят е докладван на прокурор при районната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

Хасково.  Общо 490 артикула с лого на защитени марки иззеха полицаи от управленията в Димитровград и Хасково на 19 юли. З89 броя от тях са конфискувани от икономическите служители на управлението в Димитровград след като проверили бус, паркиран на улица „Ем. Станев“ в града. В колата са намерени стоки, обозначени като продукти на запазени търговски марки, без разрешение на правопритежателя, собственост на 54-годишна жена. Останалите 101 артикула са иззети от 55-годишна, която също не е представила документ за произхода им и ги е предала с протокол на разследващите. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

Двама млади мъже са били задържани в РУ - Димитровград за държане на дрога. При проверка на 27-годишен от с. Добрич, в дрехите му е открита сгъвка с 6 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия тест на марихуана. Час по-късно на улица „Софроний Врачански“ униформените обискирали 31-годишен от града. У него е намерена сгъвка с бяло кристално вещество, реагирало на метамфетамин /0,35 грама/. И двамата са били задържани за срок до 24 часа.

Кърджали. 17-годишен е задържан с наркотик в Кърджали. На 20 юли около 17 часа при проверка на лек автомобил „Мерцедес“, в личния багаж на 17-годишен пътник било намерено пликче със суха листна маса, която при направен тест реагирала на марихуана. Наркотичното вещество е иззето, а притежателят му задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство, работата по което продължават сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и разследващ полицай.

Водач с фалшиво свидетелство за правоуправление е задържан в РУ-Кърджали. На 19 юли около 20 часа в Кърджали полицаи спрели за проверка лек автомобил, чийто 32-годишен водач представил шофьорска книжка от Германия. При направена експертна справка станало ясно, че документът е фалшив. По случая е започнато бързо производство за съзнателно използване на неистински официален документ.

Пловдив. Голямо количество безакцизни цигари са иззети от частен адрес в пловдивския квартал „Шекер махала“. При спецакция срещу незаконното съхранение и разпространение на контрабандни стоки в петък служители от Трето РУ извършили претърсване в жилище с 19-годишен обитател. Общо са открити и иззети 29 680 фабрични къса папироси от четири фабрични марки, без български бандерол на кутиите. Срещу младия пловдивчанин е образувано бързо производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, задържан е за едно денонощие.

За броени минути карловски полицаи задържаха автор на кражба. Работата им започнала в събота по обяд, когато постъпила информация, че от лек автомобил в село Соколица е задигната парична сума. При организираните действия по „горещи следи“ малко по-късно станала ясна самоличността на извършителя, на 39 години. Срещу него е започнато бързо производство.

Тежък пътен инцидент. Снощи около 23.40 часа е възникнал тежък пътен инцидент АМ „Струма“, в района на пътен възел Бобошево, посока София. Микробус „Форд Транзит“, управляван от 58-годишен водач, е ударил движилия се пред него лек автомобил, управляван от 68-годишен водач. Ранени са четирима, те са закарани в медицинско заведение в Благоевград за оказване на помощ. Двама пътници в лекия автомобил са починали – 63-годишна жена и 8-годишно дете. По случая е образувано следствено дело, уведомен е дежурен прокурор от Окръжна прокуратура Кюстендил. Тестовете на водачите за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:17 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация