Областна администрация Русе – Прессъобщение

site.btaГеорги Георгиев: Българо-румънската земеделска група е поле за обмяна на опит между реално заетите в селското стопанство

Георги Георгиев: Българо-румънската земеделска група е поле за обмяна на опит между реално заетите в селското стопанство
Георги Георгиев: Българо-румънската земеделска група е поле за обмяна на опит между реално заетите в селското стопанство
Снимка: Областна администрация Русе

Обмяна на опит между български и румънски производители на традиционни хлебни изделия и сладкиши бе осъществена днес. Инициативата се реализира като част от дейностите на Съвместната българо – румънска земеделска работна група към Областната управа в Русе. Събитието се проведе в Гюргево и то бе открито от заместник областния управител Георги Георгиев, който заяви, че тази своеобразна комисия се е доказала не само като място за диалог между институциите в селското стопанство, но и като поле за обмяна на опит между реално заетите в този сектор. „Така ние успяхме да гарантираме постоянно сътрудничество и трансфер на добри практики между хората, работещи в сферата на земеделието и животновъдството. Функционирането на тази комисия е пример как съвместните усилия на държавните институции от двете срани на река Дунав доведоха до създаването на по-добри условия за развитие на агропредприемачеството“, каза Георгиев. „Убеден съм, че ще продължим заедно да работим за създаване на предпоставки за устойчиво селскостопанско производство, за насърчаване на иновациите и увеличаване на производителността на заетите в сектора. Вярвам, че активността на комисията ще бъде все така предпоставка за по-голяма сигурност в дейността на производителите“, сподели заместник областният управител пред румънските партньори. Георгиев благодари за постоянната подкрепа в реализирането на подобни начинания на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. 

В рамките на инициативата, в която участваха управителят на сладкарница „Милениум“ Боряна Русчева и Маринела Симитчиева, която е мениджър на едноименната фурна в Ценово, бяха обсъдени възможностите за въвеждане на нови производствени технологии. Фокусът беше поставен върху възможностите, които се предоставят по различни програми от Европейския съюз за закупуване на напълно ново оборудване в крак с най-съвременните изисквания. Не по-малко внимание беше отделено и на възможностите за изграждане на собствени фотоволтаични централи, които да захранват производствените мощности на 100%. На място в Гюргево бе посетена и една от най-големите компании в този бранш “DOLCE PAN GOLD S.R.L.“, чийто асортимент включва повече от 170 вида сладки. Фирмата работи на 100% за румънския пазар и често е приемана като еталон в дейността си. Освен лидер в пазарния сегмент, в който оперира фирмата е известна със своята корпоративно-социална отговорност и редица инициативи в сферата на рециклирането на отпадъци. 

Сред гостите на съвместната комисия бяха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, директорите на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Красимир Георгиев, д-р Георги Дяков от Областната дирекция по безопасност на храните, Деница Гаджева, която е главен експерт в Националната служба за съвети в земеделието, както и редица експерти от румънските земеделски служби. На заседанието присъстваха и директорите на Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ в Разград и Силистра Ана Иванова и Веселина Монева, както и главният секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров. 

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:07 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация