Реформата в партийното финансиране може да не е на дневен ред в публичния дебат, но Институт за развитие на публичната среда продължава анализите си по темата. И тази година проследихме как бяха формирани приходите на партиите през календарната 2022-ра. 

 

Сметната палата е получила навреме отчетите на 112 партии, а 18 са закъснели или не са подали необходимите документи. В своите годишни отчети 112-те формации декларират приходи на обща стойност от 28 255 500 лв. А цели 94% от тях или 26 621 000  лв. са набрани от шестте формации в настоящия парламент. 

От подадените отчети става ясно и че 57 от всички партии не са декларирали никакви приходи през цялата 2022 г. Формациите, които не са събрали никакви средства от членски внос пък са 74.  

 

Повече информация от годишните финансови отчети на формациите, подадени пред Сметната палата, какви са източниците на средства на партиите, основните им разходни пера и дефицитите при отчитането, може да откриете в публикацията "Приходите на партиите през 2022 г. " на платформата ни Отворен парламент.