Асоциация на европейските журналисти – България – Прессъобщение

site.btaАЕЖ: Обучение за журналистически разследвания с отворени източници (OSINT)

АЕЖ: Обучение за журналистически разследвания с отворени източници (OSINT)
АЕЖ: Обучение за журналистически разследвания с отворени източници (OSINT)

Остават още три дни за кандидатстване за обучението за журналисти от България, организирано от Медийната програма за Централна Европа (CEMP) на Zinc Network . На 10 и 11 юни в София, със съдействието на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), ще се проведе интензивен семинар за техники за  събиране на информация от отворени източници (OSINT) за целите на журналистически разследвания. Обучението се осъществява в партньорство с DFRLab. 

За семинара:

OSINT работилницата цели да подпомогне независимите медии в България, като предостави на журналистите необходимите умения за увеличаване на аудиторията им, развитие на устойчиви потоци от приходи и поддържане на високи журналистически стандарти. Семинарът ще се фокусира върху насърчаването на иновативен подход към създаването на съдържание, като същевременно гарантира спазването на най-високите етични принципи. 

В рамките на обучението, участниците ще подобрят разбирането си за  Open Source Intelligence (OSINT) и неговите приложения в разследващата журналистика. То с изцяло практическа насоченост за работа с цифрови инструменти и усвояване на техники за провеждане на ефективни изследвания и  проверка на фактите. Предвидените дейности и задачи ще насърчат иновативното мислене на журналистите, така че да могат адекватно да се адаптират към развиващия се медиен пейзаж и да ангажират аудиторията ефективно.

Подробности за работилницата:

Продължителност: OSINT работилницата ще се проведе на 10-11 юни и ще предложи завладяващо учебно изживяване. Програмата е целодневна, като присъствието на участниците и в двата дни е задължително. 

Експертност: Семинарът ще бъде ръководен от екип от опитни професионалисти в областта на медийното развитие с опит в журналистическите разследвания, дигиталните медийни стратегии,  маркетинга на съдържанието и проучването на аудиторията, в сътрудничество с експерти от DFRLab.

Език: английски и български (с превод)

Критерии за допустимост: Събитието е отворено за журналисти, работещи с независими медийни издания в България, които имат доказан ангажимент към 

висококачествената журналистика и етично отразяване. Кандидати с изявен интерес към използването на цифрови инструменти и техники за разследвания, както и студенти по журналистика последна година, които планират да се развиват в сферата на разследващата журналистика, също са поканени да участват. Регионалните журналисти също са добре дошли да изпратят своите кандидатури, като за тези, които не са базирани в София, ще бъдат осигурени транспорт и настаняване. (вижте по-долу).

Процес на кандидатстване:

За да кандидатствате за OSINT семинара, моля, попълнете този формуляр.

Краен срок за кандидатстване: 4 юни 2023 г.

Моля, обърнете внимание, че само одобрените кандидати ще бъдат уведомени по имейл, че кандидатурата им е избрана.

Финансиране: Медийната програма за Централна Европа (CEMP) се реализира с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие (USAID). В резултат от това ще бъде предоставена финансова помощ за покриване на разходите за пътуване, настаняване и обучение за избраните участници.

Очакваме с нетърпение да получим вашите кандидатури и да работим с разнообразна група от талантливи журналисти в рамките на семинара за използване на отворени данни. Това е уникална възможност да подобрите уменията си за разследващи репортажи, да си сътрудничите с експерти от индустрията и да допринесете за насърчаването на ефективни политически дебати и резултати в Централна Европа.

За всякакви въпроси или допълнителна информация, моля свържете се с екипа на АЕЖ-България: Мария Черешева (maria@aej-bulgaria.org)  или Иван Радев (radev@aej-bulgaria.org).

NB: Медийната програма за Централна Европа (CEMP) и Zinc Network си запазват правото да правят необходимите промени в графика на семинара, местоположението му или други подробности. Всички актуализации ще бъдат съобщени на избраните участници своевременно.

РЕГИСТРАЦИЯ

Програма:
 

10-11 юни

София, България

Обучители: Сопо Гелава, сътрудник проучвания, DFRlab; 

Матия Канилия, помощник-директор DFRLab; 

Алиса Канн, научен сътрудник, DFRlab; 

Ника Алексеева, постоянен сътрудник, DFRlab; 

Руслан Трад, постоянен сътрудник за изследване на сигурността DFRlab;

Лейла Машкоор, сътрудник-редактор, DFRlab; 

Али Махмуд, заместник-началник на Медийната програма за Централна Европа, Zinc Network

10 юни, събота

9.00-9.30 Кафе и регистрация

9.30-11.30 Разследващ начин на мислене (Въвеждаща сесия)

Кратко описание: Фокусът на тази работилница е върху придобиването на разследваща нагласа в сферата на разследванията с отворени източници. Експертите от DFRLab ще говорят за добрите практики, които да използвате в OSINT разследванията и как да прилагате креативно мислене.

Ще се води от разстояние от Лейла Машкоор, в сътрудничество със Сопо Гелава и Руслан Трад на живо

11.30-11.45 Почивка за кафе

11.45-13.30 Разследване на информационни кампании 101

Кратко описание: Работилницата цели да предостави общ поглед върху информационните кампании и техниките за правене на разследвания с отворени източници. Експертите от DFRLab ще споделят добри практики и съвети за това как разпознавате дезинформация и подвеждащо поведение онлайн, как да анализирате съдържание в различни онлайн платформи и как да структурирате едно разследване.

Ще се води от Сопо Гелава, в сътрудничество с Руслан Трад и Матия Канилия

13.30-14.30 Почивка за обяд

14.30 - 16.30 Фейсбук анализ

Кратко описание: Участниците ще придобият знания и умения за анализ на различни Фейсбук активи. Част от методите, които обучителите ще представят ще бъдат CrowdTangle и Ad Library. Лекцията ще разгледа в дълбочина и инструментите и техниките за проследяване на информационни кампании и за направата на наративен анализ чрез Фейсбук.

Ще се води от Сопо Гелава, в сътрудничество с Руслан Трад.

  

19.00-21.00 Вечеря за участниците (ресторантът ще бъде уточнен допълнително)

11 юни, неделя

9.00-9.30 Кафе и обобщение на ден 1

9.30 - 11.30 Проверка на самоличност

Кратко описание: Методи и техники за проверка на самоличността на лица чрез информация от отворени източници. Използват се за разпознаване на жертви или извършители на престъпления, собственици на съмнителни профили в социалните мрежи и различни уебсайтове, както и други лица, които са мишени.

Ще се води онлайн от Ника Алексеева, в сътрудничество със Сопо Гелава и Руслан Трад на живо.

11.30-11.45 Почивка за кафе

11.45-13.30 Геолокация

Кратко описание: Обучението е предназначено за участниците, които желаят да придобият знания относно геолокациите и други видове отворени източници и техники за проверка. По време на сесията, експертите от DFRLab ще споделят релевантни примери относно прилагането на метода, и ще представят релевантни инструменти за проверка на часа и местоположението, където са заснети дадена снимка или видеоклип.

Ще се води от Сопо Гелава, в сътрудничество с Матия Канилия и Руслан Трад

13.30-14.30 Обедна почивка

14.30-15.30 Сигурност в дигитална среда 

16.30-16.45 Почивка за кафе

15.45-17:45. Описване на мрежи/Визуализация на данни

Кратко описание: Участниците ще се научат да създават мрежови графики, с помощта на данни от социалните мрежи. Мрежовите графики са силен инструмент за визуализация на отношенията, за проследяване развитието на разговори и установяването на координирана активност (включително информационни кампании)

Ще се води онлайн от Алиса Кан, в сътрудничество със Сопо Гелава и Руслан Трад на живо

  

За обучителите:

  

Сопо Гелава

Сопо Гелава е научна сътрудничка за Кавказ в Лабораторията за цифрови разследвания на Атлантическия съвет. Преди да постъпи в DFRLab, тя е била ръководителка на програми за медийна грамотност в Media Development Foundation, водещ грузински експертен център, противодействащ на дезинформацията и информационните операции. Сопо води курсове по проверка на факти в Грузинския университет (GU) и ръководи лабораторията за разследващи медии в университета.

  

Руслан Трад

Руслан Трад е постоянен сътрудник за изследване на сигурността в Лабораторията за дигитални разследвания на Атлантическия съвет (DFRLab). Руслан се интересува от Евразия, Сирия, конфликти, хибридни войни наемнически групи. Преди да се присъедини към DFRLab, той е работил като рисков анализатор, консултант и журналист на свободна практика. През последните години работи в областта на OSINT разследванията и докладите за дю дилиджънс. Руслан също така е автор и съавтор на три книги и широк набор от статии, свързани с гражданската война в Сирия, руската външна политика и сигурността.

Матия Канилия

Матия Канилия е помощник-директор в лабораторията за дигитални разследвания на Атлантическия съвет, където координира дейности за обучение и изграждане на капацитет относно разследванията с отворени източници, дезинформацията и дигиталната устойчивост. Матия също е асоцииран преподавател в университета в Глазгоу, с международна магистърска степен по сигурност, разузнаване и стратегически изследвания, където често изнася лекции относно джихадисткия и десния насилствен екстремизъм и международната сигурност.

Матия има богат опит на терен в Европа, Африка, Балканите и Югоизточна Азия. Експерт по разследвания с отворени източници, той е провеждал високопрофилни изследователски и аналитични дейности относно дезинформация, тероризъм и антитероризъм, международна сигурност и геополитически въпроси, Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и Европейската служба за външна дейност. Той има географски фокус върху Европа, Средиземноморието, Сахел и Субсахарска Африка.

  

Лейла Машкоор

Лейла Машкоор е сътрудник-редактор в Лабораторията за дигитални разследвания следвания на Атлантическия съвет. Изследователските интереси на Машкоор включват дезинформация, модериране на съдържание и дигитални репресии в Близкия изток. Тя прави репортажи по тези въпроси, докато работи като репортер във вестник The National в Абу Даби. Тя също така работи с Buzzfeed News по номинираната за награда видео поредица, развенчаваща измами. Преди това Машкоор е била базирана в Хонг Конг, където е работила върху визуални разследвания в Storyful. Тя е участвала и в разследващи репортажи за New York Times и Wall Street Journal. Водила е семинари за проверка на факти за журналисти в Азия и Съединените щати. Била е учител в Индийската мрежа за обучение. Организацията подкрепя индийските журналисти в борбата с дезинформацията, като им преподава проверка на фактите на повече от двадесет хиляди журналисти на повече от десет езика. Машкоор е завършила университета Макмастър с магистърска степен по политически науки и бакалавърска степен по журналистика от университета Карлтън

Алиса Кан

Алиса Кан е научен сътрудник в Лабораторията за дигитални разследвания на Атлантическия съвет, базирана във Вашингтон, окръг Колумбия. Работата ѝ върху операциите за влияние и дезинформацията е цитирана от CBS News, CNN, Washington Post, CyberScoop и др. Преди това Кан е работила в академична лаборатория, изучаваща екстремизма, където се е специализирала в анализ на социалните мрежи. Тя получава бакалавърска степен от университета Brandeis със стипендия за заслуги, където се дипломира с отличие, изучавайки международна политика, икономика и екология. За дипломната си работа тя анализира мийм кампании, насочени към кандидатите за президент. По време на следването си в университета работи по публикации за фестивал за социална справедливост, както и като асистент в часовете по екология и дипломация.

Ника Алексеева

Ника Алексеева е постоянен сътрудник за Балтийските страни в Лабораторията за дигитални разследвания(DFRLab) на Атлантическия съвет, базирана в Латвия. Изследователските интереси на Ника са идентифицирането, разкриването и разясняването на онлайн дезинформацията в балтийските държави и извън тях. Наблюдавала е военните учения „Запад 2017“ и европейските избори през 2019 г. Ника също е ръководила разработването на The News Hero, игра за медийна грамотност във Facebook, в Центъра за върхови постижения на НАТО за стратегическа комуникация (NATO Stratcom COE). Ника има журналистическа квалификация  – работата ѝ е включвала писане на бизнес теми и правене на базирани на данни истории за енергетиката, глобалните икономически тенденции и образованието. Преди да се присъедини към NATO Stratcom COE е работила с Infogram, популярна услуга за визуализация на данни. Виждайки бъдещето в дигиталната журналистика, Ника започва да работи за подобряване на качеството на журналистиката и изграждане на устойчивост срещу дезинформацията онлайн. В свободното си време тя работи за овластяване на латвийски журналисти с умения за журналистика на данните, като курира клон на School of Data в Латвия.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:35 на 25.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация