Община Сливен – Прессъобщение

site.btaОбщина Сливен: Експерти от Лесотехническия университет бяха в Сливен заради Стария бряст

Община Сливен: Експерти от Лесотехническия университет бяха в Сливен заради Стария бряст
Община Сливен: Експерти от Лесотехническия университет бяха в Сливен заради Стария бряст
Снимка: Община Сливен

Трима експерти от Лесотехническия университет бяха днес в Сливен. Те направиха оглед и изследвания на Стария бряст след решение на Обществения съвет да се проучи жизнеспособността на издънките и кореновата система, по предложение на Стефан Стефанов - председател на фондация „Стария бряст“ и заместник-председател на Обществения съвет. Експертите са доц. д-р Светослав Анев -  специалист по физиология на дървесните растения, гл. ас. д-р Николай Цветанов - специалист по дендрология и  гл. ас. Николай Зафиров – специалист по растителна защита. 

 Доцент Анев заяви, че се измерват концентрацията на хлорофил на издънките на дървото и се прави сравнение между тях. Измерва се и по показател "нормализиран вегетационен индекс", който оценява цялостното физиологично състояние на листата. 

На среща при кмета Стефан Радев, на която присъства и Стефан Стефанов, експертите заявиха, че предстои да подготвят доклад, който ще бъде изпратен на Община Сливен. Първоначалната им преценка сочи, че някои от кореновите издънки на дървото имат шанс да оцелеят, най-вече тези, които са по-далеч от ствола, защото могат да развият собствена коренова система. С най-малък шанс са пъновите издънки. 

 На база на становището на експертите, съвместно с Обществения съвет за Стария бряст, ще се вземе решение какви действия ще последват.  

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:33 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация