site.btaМинистерство на туризма: Заместник-министър Ирена Георгиева участва в представяне на нова магистърска програма на УХТ в Пловдив


Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева взе участие в събитие на Университета по хранителни технологии (УХТ), организирано в рамките на 30-то издание на престижната международна изложба за лозарство и винарство „Винария“ в Международния панаир Пловдив.
В рамките на събитието, официален гост на което бе и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, бе представена новата магистърска програма „Technology of Wine and Wine-Based Beverages“ на УХТ в Пловдив, която се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).
Магистърската програма се създава по инициатива на генералния директор на OIV Пау Рока и с решение на Академичния съвет на университета. Програмата е със срок на обучение 2 години, като обучението по нея ще стартира от учебната 2022/2023 г. С нейното въвеждане УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие във Франция и Университета „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи с етикета на OIV.
В рамките на събитието, с тържествена церемония бяха връчени награди „Златен ритон“ на елитни български вина - призьори в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. С традиционен ритуал младите енолози, възпитаници на специалност „Технология на виното и пивото“ на УХТ, положиха „Дионисиева клетва“, която поставя началото на тяхната професионална кариера.
news.modal.header
news.modal.text