Българска академия на науките – Прессъобщение

site.btaБАН отбелязва Деня на народните будители

БАН отбелязва Деня на народните будители
БАН отбелязва Деня на народните будители
Снимка: Българска академия на науките

250-годишен препис на Паисиевата „История  славянобългарска“ в изложба за първи път

Тържествено събрание по случай Деня на народните будители под патронажа на президента на Република България Румен Радев  ще се проведе на 1 ноември, от 11:00 часа, в Българската академия на науките, зала „Проф. Марин Дринов“ (ул. „15-ти ноември“ № 1). Тържеството е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. 

Президентът Румен Радев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесат слова. Проф. Кирил Топалов ще говори на тема „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“.

Преди тържественото събрание, в 10:00 часа, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм „Св. Александър Невски“) ще бъдат поднесени венци и цветя.

Спектакъл с текстове от „История славянобългарска“ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и изпълнение на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ са включени в програмата на тържеството.

Изложба с ценни архивни документи – два преписа на „История славянобългарска“, представя Научният архив на БАН във фоайето на Академията. Централната библиотека на БАН ще покаже постерна изложба. 

Единият препис на Паисиевата „История  славянобългарска“ е от 1772 година и е един от най-старите преписи, направен едва десет години след написването й. Първи сведения за него дава проф. Марин Дринов в статията си „Още няколко бележки за Паисия и неговата история“. Ръкописът е намерен от Дринов в Пирдоп през 1878 г. и се съхранява в Научния архив на БАН.  Другият препис е от неизвестен автор, без датировка, което показва широкото разпространение на Паисиевата история.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:03 на 04.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация