ПП “Зелено движение” - Прессъобщение

site.btaТрима депутати от ПП “Зелено движение” ще се борят за зелената трансформация на България в следващия парламент

Трима депутати от ПП “Зелено движение” ще се борят за зелената трансформация на България в следващия парламент
Трима депутати от ПП “Зелено движение” ще се борят за зелената трансформация на България в следващия парламент

ПП “Зелено движение”, като част от коалицията “Демократична България”, ще има трима свои представители в 48-я парламент: Владислав Панев (Съпредседател на “Зелено движение”), Албена Симеонова и Илина Мутафчиева. Опитът и знанията на парламентаристите Панев и Симеонова ще бъдат подкрепени от ентусиазма на младата депутатка Мутафчиева, на която съвсем скоро й предстои да стане майка на първото си дете.

Депутатите са обединени от общата идея за зелена България, в която законите се спазват, справедливостта е за всеки, а човешките права са абсолютна ценност. В същото време, всеки един от народните представители има дълбока експертиза, по определени теми, в рамките на които ще бъде най-полезен в бъдещия парламент:

•  Владислав Панев: икономика и финанси, енергетика, реформи на регулаторите

•  Албена Симеонова: екология, биоземеделие и чисти храни, гори и морско дело

•  Ирина Мутафчиева: детски и младежки политики, образование, защита на човешките права

Ето какво споделят бъдещите депутати дни преди да прекрачат прага на парламента:

Владислав Панев (Съпредседател на “Зелено движение”): “Независимо колко дълъг е животът на 48-мото народно събрание, то може да свърши определени важни неща за излизането на България от глобалните кризи като победител. Такива са промените в регулатори като Комисия за защита на конкуренцията, която е призвана да контролира картела при горивата, облекчаването на режима за фотоволтаици, както и точно насочено към нуждаещите се подпомагане за цените на отоплението.”

Албена Симеонова: “За да се случат промените към добро, трябва единен отбор от образовани, почтени и позитивни хора. За мен биоземеделито е кауза, което включва подкрепа към фамилните фермери от българските села, а не към шепа крупни производители. Чиста природа и чиста храна са в основата на общественото здраве.”

Илина Мутафчиева: “Нека всички деца, младежи и хора виждат свой представител в мое лице. Правата на човека и нормалността ще бъдат движеща сила за мен, независимо с какви трудности се срещна в следващото Народно събрание.”

Своите пожелания и подкрепа към депутатите изрази и другият съпредседател на “Зелено движение” Добромира Костова: “Желая успех, сила и воля на нашите депутати. Щастлива съм, че имаме две изключителни жени, които ще ни представляват в парламента. Ние смятаме, че политическото овластяване и правото на жените да участват в обществените дела е в основата на устойчивото развитие.”

За връзка с депутатите, както и с други членове на ПП “Зелено движение”, можете да се обръщате към Пресцентъра на партията.

 

Кратки биографии на депутатите

ВЛАДИСЛАВ ПАНЕВ

Владислав Панев започва кариерата си като финансов репортер във вестниците “Банкеръ” и “Дневник”. През 2004 г. става последователно портфолио мениджър и изпълнителен директор на офиса на словенската финансова компания KD Group в София. От 2006 г. развива собствен бизнес в инвестиционната сфера и е собственик на финансова компания от 15 години, лицензиран инвестиционен консултант.

Владислав Панев е Съпредседател на Зелено движение. Народен представител е в 47-ото Народно събрание, избран от листата на “Демократична България” в София. Член е на постоянните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по енергетика. Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, а преди това – общински съветник в Столичния общински съвет. За една година в опозиция успява да прокара решения за намаление на патентния данък за местата за настаняване с 90%, за либерализиране на режима за влизане с велосипеди и тротинетки в обществения транспорт, за разсрочено плащане на годишната карта за транспорта. В 47 народно събрание той е водещ вносител на законопроектите за либерализирането на преработката на индустриален коноп и за преминаването на фотоволтаиците до 10.8 киловата изцяло на уведомителен режим вместо на разрешителен.

Владислав е автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. Владее английски език, ползва руски, немски и турски. Магистър е по икономика и управление на транспорта. Регистриран е като професионален инвеститор в Комисията за финансов надзор. Пътешественик, обиколил над 120 държави по света.

Владислав е човек, ориентиран към резултатите, което е видно от активната му дейност. Благодарение на неговата активност Топлофикация София беше освободена от заробващите я договори с фирма, свързвана с Христо Ковачки за продажба на електроенергия. По-късно успява да спести милиони на софиянци, като атакува неприемливи клаузи в анекса на договора на общината с частната автобусна компания МТК Гроуп. Разкрива строеж на Румен Гайтански – Вълка на територията на Държавно ловно стопанство Искър, за който прокуратурата вече се произнесе, че е незаконен.

Владислав вярва, че промяната в обществото и просперитетът на България ще дойдат, ако държавата осигури условия за добра среда за живеене и бизнес на хората. Това може да се случи чрез ниски преки данъци, опазване и поддържане на природата като най-ценния ни актив, качествени образование и здравеопазване. Повече демокрация в силно регулирани отрасли като енергетиката ще осигурят по-чиста и евтина енергия, като в същото време отворят възможност за конкуренция и растеж. Панев е доказал, че човек може да бъде ефективен и в полза за обществото, независимо дали е в опозиция, или е част от управлението.

=============================================================

 

АЛБЕНА СИМЕНОНОВА

Албена Симеонова е еколог, Председател на Българска асоциация на  Биопроизводителите, член на Борда на Международната федерация на биоземеделските движения IFOAM EU.

Тя е и биофермер от с. Любеново, община Никопол. В стопанството и́ се отглеждат по биологичен начин винени лозя и зърнени култури. Председател  е на Фондация за околна среда и земеделие – една от най-старите неправителствени организации в страната. Организирала и участвала в множество екологични кампании на регионално, национално и международно равнище. Носител е на международни екологични награди – през 1996 г. получава награда Goldman Environmental Prize за изключителни екологични постижения в Европа – най-престижната екологична награда в света, а през 1997 г. наградата на ООН за екология. През 2016 година й е присъдена годишната награда за биоземеделие  – Лауреат „Био ФАКТОР”, за значителен принос в развитието на биологичното земеделие в Европейския съюз и в България.

Родена е в гр. Перник. Средното си образование получава в Национална английска гимназия, а по-късно завършва в СУ “Св. Кл. Охридски” специалност “Биология и Химия”. Има следдипломна квалификация по  “Управление на околната среда” към Софийски университет и по агроекология към UC Berkeley.

Албена Симеонова е народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание, избрана от листата на „Демократична България“ в Добрич. Била е член на постоянните парламентарни комисии по Земеделие, храни и гори и по Транспорт и съобщения.

Тя е пълноправен член с право на глас в Комитета по наблюдение на ПРСР 2021-2027. Активно е участвала в работните групи по изготвяне ПРСР, директни плащания, зелени плащания, агроекология и др. Член на Националния съвет на Зелено движение.

Албена  Симеонова се обявява твърдо против построяването на АЕЦ Белене от самото зараждане на идеята и устойчиво поддържа своите възгледи и участва в множество протести срещу проекта. Води кампанията “БелеНЕ”. Запазването на екологичното равновесие и здравето на хората в Белене е неин приоритет. Албена Симеонова подема широка кампания срещу опитите за вкарване на  ГМО продукти в България и българското земеделие, за да не се вреди на пчелите. 

Албена Симеонова е основен гарант на общоевропейската гражданска инициатива – Save bees and farmers. Целта е забраната на пестицидите, които имат пагубно влияние върху българското земеделие. Албена Симеонова  е съавтор на предложението за легализиране на преработката на индустриален коноп в България – това е един шанс за ново развитие в българската икономика.

Дейността й по време на 45-то и 46-то НС се свързва с организиране на кръгла маса на браншовите организации в земеделието от приоритетните сектори на тема “Планът за възстановяване и устойчивост  в аграрния сектор”, който предвиждаше  850 милиона лева за "Напоителни системи". 

Осигурява допълнителни 70 милиона лева за подпомагане производителите на плодове и зеленчуци, пчеларите, лозарите и животновъдите и 15 милиона лева за справяне с щетите от градушките и засегнатите от Ковид кризата.

Предлага отделна мярка за възстановяване и поддръжка на полезащитните пояси; засаждане с медоносна растителност.

Отнася задълбочаващата се водна криза в региона на вниманието на „Български ВиК Холдинг“ и МРРБ. Инициира диалог между местната власт, държавата и частните лица, които имат отношение към проблема.

Постигна промяна на статута на растителните остатъци от лавандула - вместо като отпадък, те вече се разглеждат като суровина за наторяване на нивите, каквато е практиката в редица европейски страни.

Пчелите и осигуряване на европейско финансиране за  малките земеделски производители. Защитаване на правата на българските земеделски биопроизводители. Фокусът на работата й още е защита на българската природа, съживяване на селските райони, екологично чиста енергетика и щадящо природата земеделие, подкрепа за Добруджа – житницата на България.

Запознаването на населението и на конвенционалните фермери с методите и предимствата на биологичното земеделие, за нея е кауза, на която тя е посветила огромна част от дейността си.

=============================================================

 

ИЛИНА МУТАФЧИЕВА

Илина Мутафчиева е социален предприемач и граждански активист. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите.

Магистър по „Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Лицензиран брокер на ценни книжа към Комисията по финансов надзор. Понастоящем е докторант в Университета по национално и световно стопанство в катедра “МИО и бизнес“.

Илина работи по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Национален младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации и активист в редица обществени каузи.

Носител на отличия за своята работа в сферите на доброволчество, хуманитарно лидерство и социално предприемачество.В момента Илина е част от Управителния съвет на Социалната чайна във Варна и съосновател на младежкото пространство за развитие на умения Зона 21.

В следващия парламент Илина ще работи за създаване на среда, която зачита правата на гражданите и гражданското участие и контрол, устойчив икономически растеж чрез налагане принципите на кръговата икономика и социално предприемачество, качествено образование, устойчиво развитие и социална справедливост. Илина вярва в това, че политиките трябва да бъдат основани на нуждите и потребностите на гражданите.

Илина е член на Изпълнителния съвет на ПП "Зелено движение", в предходното правителство е съветник в кабинета на заместник-министър председателя по климатични политики.

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:31 на 20.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация