МВР - Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин

Информационен бюлетин
Информационен бюлетин

София-област. Криминалисти от РУ - Ихтиман разкриха серия взломни кражби, извършени от двама самоковци. Рецидивистите са обект на разследване за идентични посегателства на територията и на други области в страната. В хода на оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, предприети във връзка с регистрирани взломни кражби на обслужваната територия и след анализ на придобитата информация, криминалисти от РУ - Ихтиман събрали достатъчно данни за самоличността на извършителите – двама криминално проявени и осъждани мъже от Самоков. Тъй като се укривали от органите на реда, рецидивистите били обявени за общодържавно издирване и не след дълго задържани в полицейския арест. В хода на работата по случая е установено, че след предварителен сговор и в съучастие, двамата са отнели чужди движими вещи от владението на шестима собственици в селата Белица, Бърдо и Пауново. След взломяване и незаконно проникване в имотите те отнемали казани за ракия, ел. уреди, акумулатори, ъглошлайфи, бормашини, електрожени, електродомакински уреди, медни пръскачки, кабели, одеяла и друга налична покъщнина. Част от откраднатите вещи са открити от полицейските служители в заложни къщи и пунктове за изкупуване на метали, където двамата бързо ги пласирали. След приключване на действията по разследването и доклад на събраните доказателства в прокуратурата 29-годишният е привлечен като обвиняем за извършените престъпления. Продължава работата по документирането на цялостната престъпна дейност на двамата на територията на други районни управления към ОДМВР - София, както и на други области в цялата страна.

Около 20:15 часа снощи в РУ - Ботевград постъпил сигнал за нанесени щети по мобилен телефон. Изпратените на място полицейски служители установили 14-годишно момче във видимо нетрезво състояние, което хвърлило на земята мобилния телефон на друго - 9-годишно. Тийнейджърът обяснил, че по-рано през деня негов малолетен приятел закупил малка бутилка алкохол от хранителен магазин в Ботевград. Всички, имащи отношение към случая, са призовани заедно с родител в РУ - Ботевград за изясняване на случая и предприемане на последващи действия по компетентност, в т.ч. и проверка на търговския обект по отношение продажба на алкохол на лица под 18 години. По случая е образувана проверка.

Плевен. Извършител на серия от кражби е задържан от служители на РУ - Левски. За първите две посегателства в полицията било съобщено в началото на януари и на февруари. След разбиване на входни врати от едното жилище били откраднати камина на твърдо гориво,  ел. помпа за поливане и 50 м удължител, а от другото - пералня, микровълнова печка телевизор, съдомиялна, външно и вътрешно тяло на климатик, бойлер, металдетектор, прибори за хранене и друга домашна посуда. На 20 юли в районното управление постъпил и сигнал за задигнати от разбит частен дом готварска печка, ел. листосъбирач и косачка, както и прахосмукачка. Друг потърпевш сигнализирал, че от дома на баща му, след отваряне на гаражна врата, била открадната акумулаторна инвалидна количка. Междувременно в полицията се оплакал още един местен жител, че са били разбити врати и прозорци на жилището на сестра му и отнети ел. инструменти и велосипед. В друга жалба било съобщено, че на 26 юли е установено, че от нефункциониращ хранителен магазин са откраднати пластмасови столове, кафе машина, почистващи препарати, дрехи и хранителни продукти след разбиване на входната врата. В резултат на упорито разследване, проведено от служители на районното управление е установен извършителят - 33-годишен от Левски. Задържаният за срок до 24 часа мъж направил пълни самопризнания и описал механизма на извършените от него деяния. След кражбите всички вещи продавал на 68-годишна от града. При претърсване в дома ѝ са открити и иззети множество вещи, обект на посегателствата. Работата на разследващите продължава.

Наркотици са открити в затвора в Белене. Вчера, при проверка в спално помещение, извършена от надзорно-охранителният състав, под стелка на маратонка били намерени станиол с бяло прахообразно вещество и четири топчета със същото съдържание. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза на количеството. След оглед на място е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. Уведомена е Районна прокуратура - Плевен. Работата по случая продължава.

Вчера, при проверка в имота на 58-годишен в село Ставерци, е открита сърна на видима възраст около 18 месеца. Уведомени са прокуратурата и ТП - ДГС - Плевен. Съставени са актове за констатирано нарушение по чл. 43, ал. 2 и чл. 57 от ЗЛОД. След съгласуване с община Кнежа сърната е настанена за отглеждане в зоопарка в града.

Монтана. Непълнолетен столичанин е извършил кражби на черна техника и злато в монтанско село, установи разследване на служители на РУ – Монтана. Тази седмица жителка на село Мърчево сигнализирала в районното управление, че докато отсъствала от дома си в дните между 20 и 24 юли, бил взломен механизъм на РVС прозорец на къщата ѝ и откраднати телевизор и аудиосистема. В резултат на стартиралите оперативно-издирвателни действия криминалистите разкрили, че автор на посегателството е 16-годишен младеж от София. Откраднатите вещи са намерени и върнати на собственичката. В хода на разследването било установено, че непълнолетният проникнал с подбран или подправен ключ в още една къща в селото, откъдето откраднал около половин килограм златни накити, собственост на жител на столицата. Младежът дал подробни обяснения за извършените от него кражби. Задържан е с полицейска заповед до 24 часа. Работа по случая продължава.

34-годишен е задържан в РУ - Монтана за причиняване на пожар в жилищна сграда. Вчера, към 3:30 часа, на тел. 112 постъпил сигнал за запалено таванско помещение и покривна конструкция на кооперация на четири етажа на ул. „Васил Левски в областния град. Вследствие на пожара напълно са изгорели 150 кв. м покривна конструкция, 85 кв. м таванско помещение, бяла и черна техника и домашно имущество. Огънят е потушен от служители на РДПБЗН - Монтана. Скоро след това, в района на ул. „Асен Златаров“, служители на група за охрана на обществения ред установили наемателя на запаленото таванско помещение – 34-годишен жител на монтанското село Сумер. Той е задържан за срок до 24 часа, снети са обтривки и от двете му ръце. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 331, ал. 1 от НК.

Пазарджик. Петима извършители на кражби разкриха служители на полицейските управления в областта. В РУ - Пещера бил получен сигнал от управител на офис на мобилен оператор в града за откраднат мобилен телефон. Криминалисти от управлението извършили необходимото и скоро бил заловен 42-годишен пещерец. Той предал доброволно откраднатото устройство. По сигнал за кражба на дамска рокля и чехли от търговски обект във Велинград пък работили полицаи от курортния град и бързо спипали извършителките - 45-годишна от Пазарджик и 13-годишно момиче. Криминалисти от РУ-Пазарджик получили сигнал за извършена кражба на мобилен телефон на улица в областния град. Органите на реда скоро установили, че автор на посегателството е 56-годишен пазарджиклия. Вчера следобед било сигнализирано за проникване през служебния вход на драматично-кукления театър в областния град. Оттам била извършена кражба на велосипед. Автопатрул при районното управление реагирал незабавно и минути по-късно бил задържан 60-годишен мъж, който доброволно предал на униформените откраднатото колело. По всички случаи се водят досъдебни производства или преписки.

Незаконно притежавани боеприпаси откриха при проверка  служители на РУ - Велинград. Вчера те извършили проверка в къщата на 54-годишен жител на курорта и установили, че мъжът съхранява общо 106 патрона от различен вид и калибър, без да има разрешение за това. Боеприпасите са иззети, а спрямо него се води досъдебно производство. 

Камион и дървен материал иззеха при съвместна проверка полицаи и горски инспектори. Снощи, на улица в ракитовското село Дорково, екипи на РУ - Велинград и РДГ - Пазарджик инспектирали камион, собственост на частна фирма, управляван от 52-годишен жител Костенец, и установили, че се превозват общо 45 кубически метра объл иглолистен материал. Натовареното количество обаче се различавало от това, посочено в превозния билет. Освен това дървесината не била маркирана според изискванията. Извършен е оглед, камионът и товарът са оставени на съхранение в базата на фирмата получател на дървесината. По случая се води досъдебно производство. 

Случай на кражба на МПС от непълнолетен установиха служители на РУ - Пещера. Рано сутринта вчера автопатрул при районното управление спрял за проверка микробус „Фолксваген“. Униформените установили, че зад волана е 15-годишен тийнейджър, а бусът - противозаконно отнет от владението на неговата собственичка от пазарджишкото село Црънча. Возилото е иззето. Със задържания непълнолетен работят криминалисти и инспектор от „Детска педагогическа стая“. Материалите по случая са докладвани на териториалното отделение на прокуратурата в Пещера при Районна прокуратура - Пазарджик.     

Благоевград. Полицейска операция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена вчера от служители на РУ – Сандански. В хода на действията била извършена проверка в местността „Ясиките“, землище на с. Седелец. В обособена нива униформените открили засадени 106 тревисти растения с общо тегло около 10,300 килограма, които при полеви тест реагирали положително на канабис. За случая е уведомена компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Пловдив. При спецакция в сряда карловски полицаи разкриха канабисова оранжерия в село Богдан. Задържан е местен жител, който в специално пригодено помещение в имота си отглеждал 13 растения от наркокултурата. Освен  напредналите в развитието си насаждения, служителите иззели и елементи от изградената осветителна система, течен тор и други веществени доказателства за незаконната дейност на мъжа. По указания на наблюдаващия районен прокурор, работата по документиране на досъдебното производство продължава.

Смолянчанин осъмна в полицейския арест за вандалска проява в централната градска част на Пловдив. Минути преди 4 часа вчера в полицията постъпило съобщение, че младеж уврежда три улични лампи на пл. „Стефан Стамболов“. Насоченият натам дежурен екип на Второ РУ установил и заловил автора - 26-годишен жител на Смолян. Той е задържан за едно денонощие, образувано е бързо производство по чл. 216 от НК.

Велико Търново. Двама дрогирани водачи, единият от които неправоспособен, задържаха вчера служители на РУ – Горна Оряховица. Към 19 часа, на пътя между с. Арбанаси и Горна Оряховица бил спрян лек автомобил „Субару“, управляван от 35-годишен от железничарския град, известен на полицията и осъждан. В хода на проверката са намерени и иззети около 4 грама растителна маса, реагираща на канабис, и същото количество бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест дало реакция на амфетамин. Тестът на водача за употреба на наркотични вещества отчел положителен резултат за кокаин, амфетамин и канабис. Мъжът отказал кръвна проба. Същия ден, около 14 часа, в железничарския град бил проверен лек автомобил „Фолксваген“. Изяснено било, че мъжът зад волана е неправоспособен - 42-годишен от с. Върбица, известен на полицията, освен това тест с техническо средство показал, че шофира под въздействие на амфетамин. Дал е кръвна проба за химичен анализ. Двамата нарушители са задържани за срок до 24 часа и по случите са започнати досъдебни производства.

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:17 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация