Министерство на земеделието - Прессъобщение

site.btaМинистерство на земеделието: Една от целите в Стратегическия план е повишаване на конкурентоспособността на производителите на плодове и зеленчуци

Министерство на земеделието: Една от целите в Стратегическия план е повишаване на конкурентоспособността на производителите на плодове и зеленчуци
Министерство на земеделието: Една от целите в Стратегическия план е повишаване на конкурентоспособността на производителите на плодове и зеленчуци
Снимка: Министерство на земеделието

Една от целите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България за периода 2023-2027 г. е да се повиши конкурентоспособността на българските производители на плодове и зеленчуци и да бъде насърчено сдружаването между тях. Това посочиха заместник-министрите на земеделието Момчил Неков и Иван Христанов, които участват в специализираното изложение по градинарство - Green tech в Амстердам. Форумът се провежда в периода 14-16 юни, като основен фокус е представянето на новостите в градинарството.
Като част  от програмата на изложение Green tech заместник-министър Христанов изнесе презентация за състоянието и перспективите за развитие на сектор плодове и зеленчуци, като българската делегация взе участие в работна среща, свързана с нуждата от иновации и технологии, както и с фондовете за финансиране в сектора.  В презентацията си Иван Христанов посочи, че в момента в България има общо 44 групи и организации на производители, обединяващи общо 580 фермери. Основни сектори на сдружаване са: плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, мляко и млечни продукти, месо и зърнени храни. Той припомни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за дигитализацията на сектора. 
Пред участниците в събитието заместник-министърът на земеделието Момичл Неков изтъкна, че интервенциите в Стратегическия план целят да се възстанови интересът към производството на плодове и зеленчуци, да се стимулират късите вериги на доставки, както и да се насърчи производството на традиционните за България сортове. Той допълни, че оранжерийното производство в България има важен дял в производството у нас, като значителна част от продукцията е за износ. 
Делегацията участва и в семинар, посветен на търсенето на решения за високите цени на енергията в градинарството и отглеждането на зеленчуци без използване на изкопаеми горива.
В рамките на работното  си посещение в Нидерландия Иван Христанов и Момчил Неков посетиха водещ оранжериен комплекс с площ от 50 дка, специализиран в производството на пипер и практикуващ енергийно щадящо производство, иновативни начини на заготовка на продукцията и прилагане на къса верига за реализация.  Производителите представиха решения за автоматизация и използването на геотермален източник за затопляне на водата като източник на енергия, като посочиха още, че работят в кооператив и това им е позволило да се възползват от европейско финансиране за сортиращите и пакетажни машини.

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:23 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация