МВР - Прессъобщение

site.btaИнформационен бюлетин - 10 март 2022

Информационен бюлетин - 10 март 2022
Информационен бюлетин - 10 март 2022

София. Тийнейджър е с постоянна мярка след кражба на автомобил. Младежът бил задържан от служители на Второ РУ задържаха, работили по сигнал за посегателството, постъпил на 21 февруари. Собственикът на „Рено Сценик“ съобщил, че колата била отнета от кв. „Орландовци“. По случая било образувано досъдебно производство и в рамките му – предприети оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. В резултат е установен извършителят  - 17-годишен столичанин, известен на органите на реда. С прокурорско постановление на задържания е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 346 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

Служители на Второ РУ задържаха 36-годишна непосредствено след извършена кражба. На 7 март, в банков офис в ж.к. „Надежда“, възрастна жена установила, че й липсва сума пари. Незабавно бил подаден сигнал към районното управление и в резултат на предприетите бързи оперативни действия извършителката била задържана в непосредствена близост. Задържаната е привлечена като обвиняема по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 194 от НК. Мярката й за задържане е удължена до до 72 часа.

Криминално проявен от софийското село Волуяк е задържан във Второ РУ за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Сигналът за скандал и нанесени материални щети в апартамент в столичния ж.к. „Надежда 4“ постъпил в районното управление на 25 февруари, около 11.00 часа. Към адреса незабавно били насочени екипи на полицията, които установили на място собственика на жилището и негова позната. По данни на двамата, скандалът възникнал между жената и неин познат, който счупил входната и кухненската врата в апартамента, а в последствие и стъклата на автомобила й, паркиран пред блока. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия по образуваното досъдебно производство бил задържан извършителят - 35-годишен, криминално проявен, от Волуяк. Привлечен е като обвиняем за престъпление по чл. 216 от НК и му е наложена мярка „задържане под стража“.

Сливен. За броени часове криминалисти на РУ - Нова Загора задържаха извършител на грабеж. На 9 март 61-годишна жена сигнализирала в полицията, че непознат мъж е проникнал в дома й и със сила и заплахи направил опит да отнеме пари и лични вещи. В резултат на незабавните издирвателни действия е задържан 25-годишен криминално проявен мъж от Нова Загора. По случая е образувано досъдебно производство. В хода на допълнителните действия по разследването е изяснено, че задържаният е съпричастен към извършени в края на февруари и началото на март четири кражби на пари и вещи от части домове в Нова Загара и региона.

Пловдив. Служителите на реда в Първомай задържаха мъж, опитал да ги подкупи. Около 23.30 часа снощи на тел. 112 постъпило оплакване, че от апартамент в жилищен блок в града звучи силна музика. Изпратеният на адреса екип на районното управление установил, че жилището обитава 32-годишен чужд гражданин. Той бил поканен от униформените до патрулния автомобил и му било обяснено, че предстои да бъде санкциониран за нарушението. В момента, в който служителите започнали да оформят акта, мъжът извадил банкнота от 20 лева и я подхвърлил в колата им. Веднага е задържан и отведен в полицейския арест. Парите са иззети от пристигналата за оглед оперативна група. По случая е започнато бързо производство.

Солидно почерпен неправоспособен водач бе заловен вчера от служители на РУ - Стамболийски. В следобедните часове на деня, в Перущица униформените спрели за проверка лек автомобил „Опел“. Установено било, че колата управлява 29-годишен криминално проявен и осъждан мъж. Справка в полицейските регистри показала, че той не притежава шофьорска книжка, е тестът му дрегер отчел над 3 промила алкохол. Извършителят е задържан за едно денонощие. Срещу него се води бързо производство. 

Плевен. Извършители на кражба на имущество разкриха служители на РУ - Долна Митрополия. Досъдебното производство започнало след сигнал за разбит в с. Комарево кафе–автомат в нощта на 5 срещу 6 ноември м.г. и откраднат монетник с над 130 лева. За случая била уведомена прокуратурата и предприети оперативно–издирвателни и процесуално-следствени действия. В резултат са установени извършителите на кражбата – двама на 17 години, 18- и 16-годишен, и четиримата от Долна Митрополия. При претърсване на два адреса в село Радомирци, община Червен бряг, и в Долна Митрополия са открити мобилни апарати, инструменти, ползвани за кражбата и дрехите, с които били облечени извършителите. Работата по случая продължава работа разследващ полицай.

Вчера в полицията в Долна Митрополия постъпил сигнал от 73-годишна жителка на с. Божурица за извършена кражба на дебитната ѝ карта, с изписан на нея ПИН код и налична сума по сметката. Изяснено е, че два дена по-рано, на 7 март, с картата са осъществени шест плащания в две търговски вериги на територията на Чехия. При проведените незабавни оперативни действия са установени двама съпричастни към престъплението. На 9 март 22-годишна жителка на същото село възстановила изтеглената сума на потърпевшата. Изяснено е, че нейният свекър – 42-годишен, пребивава на територията на Чехия, като е напуснал България около две седмици преди това. По случая е регистрирана преписка за престъпление по чл. 249, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

Шумен. 29-годишен от село Новосел си „услужил“ с 660 лева. Парите той изтеглил от банкомат в Шумен на 7 март, без знанието на титуляра  на дебитната карта – 91-годишна жена. Преди това мъжът и съпругата му били в дома й, за да помогнат - той да нацепи дърва, а жената да почисти. Възрастната стопанка обещала да им плати, когато получи пенсията си. Като си тръгнали установила, че липсва дебитната й  карта. След два дни съседите дошли отново да помогнат. Намерила в леглото си дебитната карта, след като си отишли. Установила, че от нея била изтеглена сумата от 660 лева. Подаден бил сигнал в полицията. На място бил пратен екип. При разговор 29-годишният направил самопризнания. Вчера възстановил част от изтеглената сума - 300 лева. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК продължава под ръководството на районната прокуратура.

Около 12:30 часа вчера на бул.“ Велики Преслав“, близо до гимназия, ученици се замервали със снежни топки. Една от тях ударил преминаващ по булеварда лек автомобил Опел „Астра“ с ямболска регистрация. Водачът спрял колата и заедно със спътника си подгонили учениците. Настигнали ги в двор на ул.“ Правда“. Водачът на автомобила, 29-годишен от Шумен, им нанесъл побой. Момчетата, трима 15-годишни ученици, са откарани в шуменската болница, единият е с контузни рани по лицето. След преглед било изяснено, че няма необходимост от лечение и са освободени. На 29-годишният мъж от Шумен е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

Акт по Указа за борба с дребното хулиганство е съставен на 62-годишен мъж от Шумен за непристойно поведение и грубо нарушаване на обществения ред. Малко след 15:30 часа на 9 март е приет сигнал от служителка на дентална клиника на ул.“Васил Априлов“ в града. Съобщила, че мъж отправя закани и се държи неуважително. На място бил пратен полицейски екип. Установена е самоличността му - 62-годишен местен жител. Задържан бил за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Съставен му е кат по УБДХ. 

 

Хасково. Хранителни продукти без документи и безакцизни цигари иззеха полицаи от РУ - Свиленград. Вчера, на АМ “Марица“ те проверили микробус „Фолксваген“, шофиран от 22-годишен с две спътнички, на 45 и на 21 години, всички от Хасково. При инспекцията в багажното отделение на колата са намерени 276 кг млечни продукти и 753 пакета хранителни стоки с произход Турция, за които тримата не предоставили документи за произход и търговска дейност, иззети са с протокол. Колата е върната за щателна проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ и за вземане на отношение от БАБХ на граничния пункт. В хода на работата, в дамската чанта на 45-годишната жена полицаите  открили и 600 къса цигари без бандерол, за което й е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове.

41-годишен е арестуван за държане на дрога в РУ - Хасково. Вчера в 15,30 часа криминалисти от управлението проверили на улица „Банска“ лек автомобил „Мерцедес“, шофиран от хасковлията. В него е открито топче пико с тегло 15 грама, което той предал с протокол. Заведено е бързо производство.

Двама младежи са задържани за кражба в РУ - Харманли. Вчера около 7,30 часа е получен сигнал от 58-годишен, че от двора на къщата му са откраднати 250 кг дърва за огрев и 50 литра бензин в туби. В хода на издирвателните действия служителите установили двамата, на възраст 23 г. и 25 г., познайници на полицията. Образувано е досъдебно производство.  В ареста на управлението в Димитровград е задържан 56-годишен от с. Скобелево, също извършител на кражба от имот. Той задигнал от стопанска постройка в селото електрически мотор, дървена стълба, меден бакър и кабели, собственост на негов съселянин. Пред униформените, признал за посегателството и върнал инкриминираните вещи с протокол.

Благоевград. Двама са задържани за кражби на акумулатори. Оперативните действия стартирали във връзка с разследване на няколко посегателства, извършени в края на февруари и началото на март в село Брежани, при които били откраднати два акумулатора от верижен багер, както и акумулаторите на три леки автомобила. В хода на проведените издирвателни действия са установени и задържани извършителите – двама жители на селото, на 21 и на 22 години. Работата по образуваните досъдебни производства продължава.

Служители на благоевградското Второ РУ задържаха трима за грабеж.  Около 6 часа на 9 март в централната част на Благоевград 38-годишен местен жител бил нападнат и след нанесени му удари с ръце и крака по главата и тялото, му било отнето портмоне с лични документи. В хода на оперативните действия по случая, за срок до 24 часа са задържани двама жители на село Гърмен, на 19 и на 21 години, и 20-годишен от Благоевград. 

Търговище. Полицията в областния град разследва измама по схемата „оказване съдействие на полицията за задържане на извършители на телефонни измами“. На 9 март 71-годишна самотно живееща жена от Търговище била въведена в заблуждение с две обаждания на стационарен, а впоследствие и на мобилен телефон. Представил се за полицейски служител поискал от нея да помогне на негови колеги, осъществяващи в момента акция за задържане на група извършители на телефонни измами. Така жената се простила с около 4000 лева и около 20 златни накита. По случая е започнато досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс.

От полицията отново напомнят на гражданите да не се доверяват на  хора, осъществили контакт с тях по телефона, и под никакъв предлог да не предоставят пари суми или ценности на непознати, представили се за длъжностни лица.  При получаването на подобно обаждане е необходимо хората незабавно да потърсят  контакт със  своите близки и да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, отговарящ за района им.

Кърджали. 37-годишен е задържан за незаконно притежавани боеприпаси. Полицейски служители от РУ - Кирково извършили претърсване в лек автомобил „БМВ“ и открили 45 боеприпаса, които са иззети и са на съхранение в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 за незаконно притежаване на боеприпаси. Група „Криминална полиция“ и разследващ полицай продължават работата по случая.

Монтана. Две огнестрелни оръжия са иззети вчера в рамките на полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност. При претърсване в имот в с. Долна Бела речка, служители от РУ - Вършец открили и иззели пистолет, боеприпаси и двуцевна пушка. При проверка в друг дом, в с. Драганица, е иззет револвер без сериен номер, боеприпаси и пушка без марка и модел, с боеприпаси - калибър 22. И по двата случая са образувани досъдебни производства по чл. 339, ал. 1 от НК. Уведомена е прокуратурата.

Досъдебно производство по чл. 325б, ал. 1 от НК. е образувано вчера, след като в местността Ръжище на монтанското с. Горна лука са открити два мъртви коня, с прострелни рани, собственост на местен жител. Извършен е оглед. 

София-област. Петима са задържани във връзка със сбиване. Около 17.30 часа на 9 март автопатрул на РУ - Етрополе докладвал за масов скандал, прераснал в сбиване, в с. Малки Искър. С оглед бързото потушаване на конфликта и недопускане ескалиране на напрежението, на място са изпратени допълнителни полицейски екипи. Установено е, че в резултат на свадата са счупени стъклопакети на два прозореца на къща. Иззети са камък и брадва, съотносими към извършеното деяние. За срок до 24 часа са задържани четирима мъже и жена. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216 от НК.   

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:20 на 06.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация