site.btaПочина проф. Христо Попов - физик и дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Софийския университет

Почина проф. Христо Попов - физик и дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Софийския университет
Почина проф. Христо Попов - физик и дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Софийския университет
Снимка: БТА

Почина проф. д-р Христо Попов - физик теоретик и отдаден педагог, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на висшето училище.

Христо Попов е назначен във Физическия факултет през 1960 г., като кариерата му започва в Катедра „Теоретична физика“. Чете курсове по електродинамика и по теоретична физика за физици и химици. През 1984 г. се мести в Катедра „Методика на обучението по физика“ (МОФ), тъй като част от научните му интереси са насочени към един от основните проблеми на методиката на обучението - съдържанието на обучението по физика в средното училище. През същата година е избран за ръководител на Катедрата „Методика на обучението по физика“, като заема длъжността до 1993 г. В рамките на катедрата Христо Попов води лекции и семинарни упражнения на студенти, подготвящи се за учители. Защитава докторска дисертация (доктор на педагогическите науки) на тема, свързана със структурата и съдържанието на курса по електродинамика и става вторият професор по направлението "Методика на обучението" в Катедрата „МОФ“.

"Проф. Попов е ръководител или съавтор в колективите, създали много учебници и сборници по физика, и активно участва в планирането и осъществяването на промените в това обучение. Учебникът му „Електродинамика“ е оформил цялостно обучението по тази дисциплина на студентите във Физическия факултет и продължава да е основен източник при тяхната подготовка. Поклон пред светлата му памет", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:15 на 02.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация