site.btaКъм настоящия момент се развива източният фронт на пожара в планината Славянка, съобщи Александър Джартов

Към настоящия момент се развива източният фронт на пожара в планината Славянка, съобщи Александър Джартов
Към настоящия момент се развива източният фронт на пожара в планината Славянка, съобщи Александър Джартов
На снимката: директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"(ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов, Снимка: БТА, архив

На този етап все още не е овладян пожарът в планината Славянка, съобщи в "Тази сутрин" на бТВ директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"(ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов. Вчера е овладян западният фронт на пожара, огнеборците не са допуснали повече фронтове да преминат на наша територия от Гърция. Изградихме просека от северната страна на пожара, откъм населените места, добави Джартов. 

Към настоящия момент активно се развива източният фронт, в гасенето ще се включат хеликоптери на Военновъздушните сили (ВВС), очакваме в тази част да се включат и колегите от Испания, които идват днес малко след обяд, информира още директорът на пожарната.

По думите му падналият вчера дъжд не е бил достатъчен, за да потуши стихията. Трябва да вали интензивно поне между един и три часа, за да може достатъчно да бъде намокрено в самата гора, където гори, обясни той. 

Според него причините за горските пожари са няколко – буйна растителност, която е изсъхнала заради горещините, в комбинация с бурен вятър, води до големи пожари. Друга причина е човешка дейност, тъй като част от хората палят огън на необезопасени места, изхвърлят фасове. Изключително важна е подкрепата от въздуха, добави Александър Джартов. 

В Елин Пелин гражданите да се консултират с местната власт, полицията и пожарната какво може да правят, посъветва директорът на пожарната. Голяма част от мерките вече са отменение, постепенно ситуацията се нормализира, добави Джартов.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:46 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация