site.btaМИНА: Пицула - Членството в ЕС да бъде сплотяващ фактор в разговорите за ново правителство

МИНА: Пицула - Членството в ЕС да бъде сплотяващ фактор в разговорите за ново правителство
МИНА: Пицула - Членството в ЕС да бъде сплотяващ фактор в разговорите за ново правителство
Снимка: Официалния сайт на хърватския евродепутат Тонино Пицула

Членството в ЕС е сплотяващ фактор, който трябва да бъде решаващ във всички разговори за формирането на ново правителство на Черна гора, каза докладчикът на Европейския парламент за Черна гора Тонино Пицула, предаде специално за БТА агенция МИНА.

 Представяйки годишния доклад за преговорите за присъединяване на Черна гора, Пицула каза, че Черна гора формално е лидер в процеса на интеграция, съобщава всекидневникът „Победа“.

Той каза, че  това е последният доклад в рамките на неговия мандат и че се е надявал с последния доклад преговорният процес да приключи, „но за съжаление не сме дори близо до това“.

Той припомни, че макар Черна гора да е отворила всички преговорни глави, тя не е затворила нито една през последните шест години.

Пицула каза, че съжалява, че политическото напрежение - без възможност за постигане на консенсус в името на националния интерес и липсата на партиен диалог -  е спряло напредъка в реформите и е довело Черна гора до дълбока политическа и институционална криза.

Той допълни, че въпреки всичко това почти 80 процента от гражданите на Черна гора все още подкрепят присъединяването на страната към ЕС и че членството в евросъюза е сплотяващ фактор, който трябва да бъде решаващ в преговорите за съставяне на ново правителство.

Пицула каза, че една от основните цели за тази и следващата година е целта, отнасяща се до  върховенството на закона и призова всички страни да започнат конструктивен и приобщаващ диалог за разрешаване на настоящата политическа криза.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

/СУ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:22 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация