site.btaАНА-МПА: Продължаващото задържане на Фреди Белери застрашава процеса на присъединяване на Албания, заяви Гърция пред ЕС

АНА-МПА: Продължаващото задържане на Фреди Белери застрашава процеса на присъединяване на Албания, заяви Гърция пред ЕС
АНА-МПА: Продължаващото задържане на Фреди Белери застрашава процеса на присъединяване на Албания, заяви Гърция пред ЕС
Снимка: АНА-МПА

Гърция няма да продължи да подкрепя процеса на присъединяване на Албания към Европейския съюз, ако Албания не освободи етническия грък Фреди Белери, който беше избран за кмет на Химара, предаде за БТА агенция АНА-МПА.

В писмено изявление, внесено в Съвета на ЕС в рамките на срещата на посланиците на държавите членки на ЕС (COREPER), която се проведе в сряда, Гърция заяви, че „очаква Албания да предприеме конкретни и незабавни мерки за поемане на правомощията от г-н Белери, както и да зачита правото му на справедлив съдебен процес и принципа на презумпцията за невинност“.

Белери беше задържан по подозрения в изборна измама през май, като няколко жалби за освобождаване бяха отхвърлени от албанските съдилища.

Гърция подчерта, че „неговият арест поражда сериозни опасения, включително дискриминационна практика срещу член на етническо малцинство, което е защитено от международното право. Г-н Белери продължава да бъде задържан и до днес, в продължение на почти седем месеца, и по този начин е възпрепятстван да упражнява политическото си право като избран кмет да изпълнява задълженията си“.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:06 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация