site.btaАджерпрес: Румънски туроператор направи онлайн поредица за традиционната кухня на делтата на река Дунав и за хората, които са я съхранили

Аджерпрес: Румънски туроператор направи онлайн поредица за традиционната кухня на делтата на река Дунав и за хората, които са я съхранили
Аджерпрес: Румънски туроператор направи онлайн поредица за традиционната кухня на делтата на река Дунав и за хората, които са я съхранили
Снимка: Аджерпрес

Туроператор от окръг Тулча пусна тази седмица в YouTube видео поредица за кухнята на делтата на Дунав и за хората, които са запазили специфичната гастрономия на района, като поредицата, наречена Mixum, е първият подобен онлайн продукт, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Илиуца Гоян, инициаторът на видео поредицата, който е и директор на компания, насърчаваща бавния туризъм в делтата на Дунав, каза за Аджерпрес, че всеки понеделник в 08:00 ч. в канала си в YouTube ще публикува епизод с конкретно ястие от Делтата и с разказ за готвача, който го е съхранил.

„Макар че в цяла Румъния имаме страхотна кухня, в Добруджа тя е най-разнообразна поради мултикултурализма, мултиетничността. Множеството народи, които са дошли и останали тук, са развили невероятно разнообразна и преди всичко много добра кухня. Разбира се, хората са запазили само най-доброто. И би било жалко да не популяризираме тази гастрономия. Искам да възродя стари рецепти, които въпреки че са запазени на Балканите и са били използвани много тук, вече са някак забравени. Бих искал да ги върна на ежедневната трапеза на румънците, особено в румънския туризъм, и искам всички да знаят колко интересна е Добруджа и че си струва да се посети, не само заради храната“, каза Илиуца Гоян.

„Проявих егоизъм и подбрах рецепти според вкуса си. Снимахме с нашите партньори в Мила 23, съсредоточие на кухнята на Делтата. Бил съм из цялата Делта, но никъде другаде в Делтата няма такова място, където човек може да хапне като в Мила 23. Всяко село си има специално място, но място с толкова много ястия като в Мила 23 не съществува. Темата не е за някаква скучна рецепта. Искам да представя и хората, защото те са тези, които работят. Много пъти човек сяда на масата, яде и дори не знае кой стои зад рецептата. Това не е редно. Хората трябва да бъдат показани и представени. Така ще ядеш, като знаеш кой ти е сготвил и че човекът е прекрасен", каза Илиуца Гоян.

Първият епизод от стартиралата тази седмица поредица Mixum включва рецептата за чеснов сос, приготвен в бутилка, и за първите три дни събра над 700 гледания.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:34 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация