site.btaВ Ямбол продължават засилените проверки за произхода и качеството на продуктите за великденската трапеза

В Ямбол продължават засилените проверки за произхода и качеството на продуктите за великденската трапеза
В Ямбол продължават засилените проверки за произхода и качеството на продуктите за великденската трапеза
Снимка: Кореспондент на БТА в Ямбол Севдалина Кръстева

В Ямбол продължават засилените проверки за произхода и качеството на продуктите за великденската трапеза в магазини, складове, пазари и заведения за хранене. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) следят производството, търговията и съхранението на агнешкото месо, яйцата и козунаците.

Проверките започнаха в началото на тази седмица, като ще продължат до 21 април и се извършват изненадващо, уточни за БТА д-р Иванка Дякова от ОДБХ – Ямбол. „Включително и по празниците, в четирите почивни дни ще имаме дежурни служители, телефоните са на разположение на гражданите, така че могат да подават сигнали“, допълни Дякова.

При яйцата проверките са най-вече за наличието на маркировка, която показва че са минали съответния ветеринарен контрол. Месото, трябва да е добито в регламентирано заведение, да бъде с печати, да бъде придружено с документи за произход и годност, и съответно съхранено при необходимата температура – за охладеното месо от 0 до 4 градуса, обясни още тя.

Цените на продуктите от „великденската кошница“ в Ямбол нямат голяма разлика спрямо миналата година. Агнешкото месо запазва цената си – плешка се продава по 23 лева за килограм, а бут по 25 лв. Без промяна са и цените на козунаците, които могат да бъдат купени на цени от 6 до 10 лева. Според размера си яйцата се продават от 0,30 до 0,49 лв. за брой.

/ЛРМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 10:18 на 16.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация